Ann Heberlein. Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅNAnn Heberlein. Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ann Heberlein.  Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Påven. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock / NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURESPåven. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock / NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Påven.  Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock / NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Påven lämnar Sverige. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENPåven lämnar Sverige. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Påven lämnar Sverige.  Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Kyrkan är inte vilken klubb som helst

Publicerad

Religion är inte demokratisk. En kyrka är inte en förening som lättvindigt ändrar grundläggande teologiska dogmer för att gå de icketroende till mötes, skriver Ann Heberlein.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den svenska påveyran fick ett abrupt slut. Allt hade ju gått så bra – säkerheten hade fungerat, barn hade sjungit, tiotusentals människor hade fått ta del av påvens helighet. Världshistoriens modernaste påve – det minst katolska överhuvud katolska kyrkan någonsin haft skötte sig utmärkt. Sverige var som insvept i ett moln av försoning och helighet. Sekulariserade kolumnister och journalister jublade i kör. ”Är påven katolik?

I dag är svaret inte längre lika självklart” hävdade DN:s kulturchef i en krönika med just den rubriken. Att mötet mellan katolska kyrkan och den svenska, lutherska kyrkan föregåtts av konflikter och jämkanden och att påven vägrade att fira nattvard i den ekumeniska gudstjänsten förbisågs av alla dessa nymornade papister. Svenska kyrkans kvinnliga överhuvud, Antje Jackelén, släpptes inte i närheten av någon nattvardskalk.

Så snöpligt för alla nyfrälsta att påven visade sig vara just katolik. Hans lilla avskedstrudelutt från flygplatsen i tisdags kväll där han sade sig ha hört att svenska kvinnor är både starka och kloka, vilket har fått som konsekvens att svenska män söker sig kvinnor utomlands har upprört en hel nation.

 Jag betraktar det som ett klumpigt skämt av en äldre, konservativ man.

 

LÄS MER: Det här är inget krig – välkommen tillbaka till kyrkan

 

Det som verkligen förvånar – för att inte säga chockerar – mig är att det tycks komma som en total överraskning för den samlade svenska journalistkåren att katolska kyrkan inte godkänner kvinnliga präster – och aldrig någonsin kommer att godkänna kvinnliga präster. Endast män kan representera Kristus, ity han var man. Påvens svar på Kristina Kappelins fråga om kvinnliga präster var ytterst tydligt och inte det minsta skämtsamt. Nej. Det kommer inte på fråga.

Att påven glatt omfamnade Svenska kyrkans kvinnliga ärkebiskop ändrar inte ett dyft. Kvinnor kan inte vara präster och kan inte förvalta de heliga sakramenten. Betyder det att den katolska kyrkan anser att kvinnor är sämre än män? Nej.

Det betyder att katolska kyrkan – och påve Franciskus – anser att män och kvinnor är olika. Män och kvinnor är, enligt katolsk människosyn, skapade olika och har olika uppgifter i skapelsen. De båda könen ska komplettera varandra. Det är också anledningen till katolska kyrkans negativa hållning till samkönad kärlek.

 

LÄS MER: Prästen: Därför lämnar jag Svenska kyrkan

 

Det okritiska omfamnandet av Påven visar, lika mycket som den senare bestörtningen, på avgrunder av okunskap om katolska kyrkan, dess tradition och teologi. Katolsk moralteologi är tydlig. Aborter och preventivmedel godkänns icke. Inte heller könsbyten, samkönade äktenskap, omgifte eller eutanasi. De pinsamma påvehyllningarna och förhoppningarna om att Franciskus ska modernisera katolska kyrkan (d v s gör den mindre katolsk) visar också på en total oförmåga att förstå hur religion och religiösa organisationer fungerar. Religion är inte demokratisk. En kyrka är inte en förening som lättvindigt ändrar grundläggande teologiska dogmer för att gå de icketroende till mötes.

Naturligtvis förändras religioner. Nya tolkningar av gamla texter och omprövande av tidigare traditioner pågår och kan leda till förändring – men att förändra en koloss som är över tvåtusen år gammal tar tid. Det gäller i lika hög grad den Svenska kyrkan. Diskussionen om kvinnliga präster pågick i många år, liksom övervägandena om samkönade äktenskap. När beslut väl fattades var de genomtänkta och väl förankrade.   

Kanske är det Svenska kyrkans nuvarande huvudlösa agerande och anpassning till sekulära vänstervärderingar som förlett svenska journalister att tro att kyrkan är som vilken klubb som helst?

Konsekvenserna av Svenska kyrkans impulsiva handlande har hursomhelst fått ödesdigra konsekvenser för henne. Aldrig har så många lämnat kyrkan som nu.

 

Ann Heberlein

Teologie doktor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag