Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kyrkan är inte vilken klubb som helst

Ann Heberlein. Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Påven. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock / NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Påven lämnar Sverige. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Religion är inte demokratisk. En kyrka är inte en förening som lättvindigt ändrar grundläggande teologiska dogmer för att gå de icketroende till mötes, skriver Ann Heberlein.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Ann Heberlein

Teologie doktor

Den svenska påveyran fick ett abrupt slut. Allt hade ju gått så bra – säkerheten hade fungerat, barn hade sjungit, tiotusentals människor hade fått ta del av påvens helighet. Världshistoriens modernaste påve – det minst katolska överhuvud katolska kyrkan någonsin haft skötte sig utmärkt. Sverige var som insvept i ett moln av försoning och helighet. Sekulariserade kolumnister och journalister jublade i kör. ”Är påven katolik?

I dag är svaret inte längre lika självklart” hävdade DN:s kulturchef i en krönika med just den rubriken. Att mötet mellan katolska kyrkan och den svenska, lutherska kyrkan föregåtts av konflikter och jämkanden och att påven vägrade att fira nattvard i den ekumeniska gudstjänsten förbisågs av alla dessa nymornade papister. Svenska kyrkans kvinnliga överhuvud, Antje Jackelén, släpptes inte i närheten av någon nattvardskalk.

Så snöpligt för alla nyfrälsta att påven visade sig vara just katolik. Hans lilla avskedstrudelutt från flygplatsen i tisdags kväll där han sade sig ha hört att svenska kvinnor är både starka och kloka, vilket har fått som konsekvens att svenska män söker sig kvinnor utomlands har upprört en hel nation.

 Jag betraktar det som ett klumpigt skämt av en äldre, konservativ man.

 

LÄS MER: Det här är inget krig – välkommen tillbaka till kyrkan

 

Det som verkligen förvånar – för att inte säga chockerar – mig är att det tycks komma som en total överraskning för den samlade svenska journalistkåren att katolska kyrkan inte godkänner kvinnliga präster – och aldrig någonsin kommer att godkänna kvinnliga präster. Endast män kan representera Kristus, ity han var man. Påvens svar på Kristina Kappelins fråga om kvinnliga präster var ytterst tydligt och inte det minsta skämtsamt. Nej. Det kommer inte på fråga.

Att påven glatt omfamnade Svenska kyrkans kvinnliga ärkebiskop ändrar inte ett dyft. Kvinnor kan inte vara präster och kan inte förvalta de heliga sakramenten. Betyder det att den katolska kyrkan anser att kvinnor är sämre än män? Nej.

Det betyder att katolska kyrkan – och påve Franciskus – anser att män och kvinnor är olika. Män och kvinnor är, enligt katolsk människosyn, skapade olika och har olika uppgifter i skapelsen. De båda könen ska komplettera varandra. Det är också anledningen till katolska kyrkans negativa hållning till samkönad kärlek.

 

LÄS MER: Prästen: Därför lämnar jag Svenska kyrkan

 

Det okritiska omfamnandet av Påven visar, lika mycket som den senare bestörtningen, på avgrunder av okunskap om katolska kyrkan, dess tradition och teologi. Katolsk moralteologi är tydlig. Aborter och preventivmedel godkänns icke. Inte heller könsbyten, samkönade äktenskap, omgifte eller eutanasi. De pinsamma påvehyllningarna och förhoppningarna om att Franciskus ska modernisera katolska kyrkan (d v s gör den mindre katolsk) visar också på en total oförmåga att förstå hur religion och religiösa organisationer fungerar. Religion är inte demokratisk. En kyrka är inte en förening som lättvindigt ändrar grundläggande teologiska dogmer för att gå de icketroende till mötes.

Naturligtvis förändras religioner. Nya tolkningar av gamla texter och omprövande av tidigare traditioner pågår och kan leda till förändring – men att förändra en koloss som är över tvåtusen år gammal tar tid. Det gäller i lika hög grad den Svenska kyrkan. Diskussionen om kvinnliga präster pågick i många år, liksom övervägandena om samkönade äktenskap. När beslut väl fattades var de genomtänkta och väl förankrade.   

Kanske är det Svenska kyrkans nuvarande huvudlösa agerande och anpassning till sekulära vänstervärderingar som förlett svenska journalister att tro att kyrkan är som vilken klubb som helst?

Konsekvenserna av Svenska kyrkans impulsiva handlande har hursomhelst fått ödesdigra konsekvenser för henne. Aldrig har så många lämnat kyrkan som nu.

 

Ann Heberlein

Teologie doktor

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!