Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnotider på bad ökar simkunnigheten

Agneta BrobergFoto: © Unn Tiba / © FOTOGRAF UNN TIBA/UNN.TIBA@TELIA.COM
Anna König Jerlmyr
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Eftersom det rör sig om personer som utan särskilda öppettider inte skulle besöka någon simhall, är åtgärden lämplig och nödvändig, skriver DO.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. DO:s tillsynsbeslut av simhallar i Stockholm och Malmö innebär att särskilda kvinnotider på sim- och idrottshallar endast i undantagsfall ska anses vara förenliga med diskrimineringslagen. Men det är inte DO som har beslutat att undantag ska kunna göras, utan det handlar om ett undantag som redan sedan lagen stiftades finns inskrivet i lagen.

 

LÄS MER: Separata badtider är ett jämställdhetssvek

 

Diskrimineringslagens undantagsbestämmelse innebär att särbehandling av kvinnor och män kan vara tillåtet i samband med tillhandahållande av tjänster och bostäder. Det gäller om det finns ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå det syftet. Frågan som DO:s bedömning alltså har handlat om är om kvinnotiderna ska omfattas av undantaget. DO:s tillsyn har visat att de granskade kommunernas åtgärder i vissa fall går för långt i förhållande till vad lagen medger, men i vissa fall att det finns ett syfte som är godtagbart och därtill att de vidtagna åtgärderna både kan anses lämpliga och nödvändiga, det vill säga att andra besökare inte utestängs mer än vad som krävs för att kunna uppnå syftet.

 

LÄS MER: Badhus ska givetvis ha separerade pooler

 

Det syfte som DO i båda tillsynsbesluten har ansett ska anses vara berättigat har varit intresset av att säkerställa simkunnigheten. DO har alltså inte i de aktuella tillsynsbesluten ansett att religion är ett berättigat syfte att ha separata öppettider. Däremot har DO, mot bakgrund av att Stockholms stad kunnat visa att det rör sig om personer som utan särskilda öppettider för kvinnor inte skulle besöka någon simhall, gjort bedömning att de särskilda öppettiderna för kvinnor varit en lämplig och nödvändig åtgärd för att uppnå syftet att säkerställa simkunnigheten.

DO har dessutom tydliggjort att DO inte anser att separata öppettider för kvinnor och män främjar jämställdheten och att man därmed inte kan använda ett argument som att utjämna könsfördelningen för att rättfärdiga denna typ av åtgärd.

 

Agneta Broberg

Diskrimineringsombudsman