Ella Bohlin. Foto: Anna MolanderElla Bohlin. Foto: Anna Molander
Ella Bohlin.  Foto: Anna Molander
Ann Ljungblom. Foto: Privat.Ann Ljungblom. Foto: Privat.
Ann Ljungblom.  Foto: Privat.

Kvinnosjukvården har inte slaktats – tvärtom

Publicerad

Den mörka bild av förlossningsvården i Stockholm som Ann Ljungblom målar upp stämmer inte. Förlossningsvården är snarare väldigt bra och trygg, skriver Barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

I en debattartikel i Expressen den 10 februari ger Ann Ljungblom en mörk bild av förlossningsvården i Stockholm.

Jag tycker att detta är olyckligt och det är en bild som jag inte känner igen mig i. Den förlossningsvård som i dag ges på de sju förlossningsenheter som finns i Stockholms läns landsting är väldigt bra och trygg.

Internationellt står sig svensk förlossningsvård mycket väl. Bland OECD-länderna har Sverige lägst mödradödlighet och neonatal dödlighet. Här i Stockholm får nio av tio kvinnor föda på den klinik de valt och hänvisningarna till andra län minskade med 20 procent mellan 2014 och 2015.

Vårdens medarbetare gör ett fantastiskt jobb på alla enheter – inte bara BB Sophia. Anledningen till att alliansen i Stockholms läns landsting införde vårdval förlossning 2008 var att vi ansåg att blivande föräldrar skulle ha möjligheten att påverka vid vilken förlossningsenhet de önskade föda. Men också för att andra aktörer än landstinget skulle kunna vara med och ta ansvar för ett växande län och ge denna typ av vård.

I dag är detta en självklarhet. 

 

Det är sant att jag aldrig har arbetat inom förlossningsvården men som ansvarig politiker för kvinno- och förlossningsvården skulle jag inte kalla mig okunnig för det. Jag har exempelvis praktiserat på förlossningsenheter för att sätta mig in i hur arbetet ser ut.

Knappast skulle någon avkräva av justitieministern att hen skulle jobba som polis, domare eller advokat.

Det stämmer att vi nu står inför en utmaning när Praktikertjänst valt att säga upp sitt avtal med landstinget, men det är inget politiskt beslut, ingen neddragning av kvinnosjukvården. Vi har under hela hösten försökt finna lösningar för att BB Sophia inte ska stänga men inte nått ända fram. 

När det gäller Södra BB flyttas konceptet till Södertälje sjukhus där det kommer att kunna utvecklas och antalet platser utökas. Här finns en möjlighet att påverka utvecklingen av konceptet på Södertälje sjukhus, men i den situationen är det svårt att se vad som kan vinnas på att sprida bilden av att enheten läggs ned. 

 

Ann Ljungblom menar att kvinnosjukvården har slaktats. Sanningen är den att det de senaste åren satsats mer på kvinnosjukvården än på länge. Vi har bland annat genomfört en riktad lönesatsning för barnmorskor vilket gett cirka 1 500 kronor mer i månaden och höjt ersättningen i vårdvalet för att göra det möjligt att anställa fler barnmorskor.

I den situation som nu uppstått ser vi just nu över hur antalet platser kan utökas på våra förlossningsenheter. Detta är inget "luftslott", detta är den verklighet där vi tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen gör allt som krävs för att säkra antalet förlossningsplatser. Målet är fortfarande att S:t Görans sjukhus förlossningsklinik ska stå klar till 2018, och planeringen för ytterligare enheter är redan i gång. 

Den här situationen är inte enkel att lösa, men vi gör allt som står i vår makt för att alla födande föräldrar ska kunna känna sig trygga i att det kommer finnas plats för dem på en förlossningsenhet i länet. 

 

Ella Bohlin

Barn- och äldrelandstingsråd (KD)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag