Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor måste få lyckas utan att tacka ja till sex

Gwyneth Paltrow och Harvey Weinstein på en premiär 1998. Två decennier senare briserade den stora sexskandalen. Foto: ALBERT FERREIRA/STARTRAKSPHOTO/IBL
Git Scheynius är vd för Stockholms filmfestival.Foto: IBL

Harvey Weinstein-skandalen är bara ett av många tecken på filmbranschens sexism.

Fler kvinnor måste få chansen att göra film utan att riskera att bli utnyttjade eller förlora sitt arbete när de inte accepterar sexuella inviter från maktens män, skriver Git Scheynius, vd för Stockholms filmfestival.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den senaste tiden har det uppdagats att stjärnproducenten Harvey Weinstein under decennier sexuellt har trakasserat allt från sina assistenter till filmstjärnor som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow.

När tidningen The Guardian kontaktade 23 manliga Hollywoodskådespelare för en kommentar angående skandalen fick de noll svar. En tystnadskultur råder, och tyvärr är ingen i branschen förvånad. Det här är bara ett av många tecken på den maktstruktur som vertikalt drabbar hela filmbranschen. Det är inte bara kvinnors personliga integritet som åsidosätts i filmbranschen – utan även deras prestationer, något som är uppenbart på filmfestivaler världen runt.

 

LÄS MER: BRITTA SVENSSON: Jag äcklas av praktsvinet Weinstein 

 

"Det är inte vårt problem", sa festivalchefen för Venedigs Filmfestival, Alberto Barbera senast i augusti angående bristen på kvinnliga regissörer i den tyngsta tävlingssektionen, där endast en av 21 nominerade var kvinnor.

När vi grundade Stockholms internationella filmfestival för 28 år sedan fanns det nästan inga kvinnliga regissörer på väldens filmfestivaler – och tyvärr kan vi se att det fortfarande är en realitet på många filmfestivaler världen över, något som Barberas uttalande exemplifierar.

Förutom exemplet i Venedig så var i år endast tre av nitton regissörer som tävlade om Guldpalmen i Cannes kvinnor. Likadant var det i Berlin där bara tre av arton regissörer var kvinnor. Det är särskilt nedslående i ljuset av att dessa tre festivaler är världsledande, och det är ett symptom på någonting större.

Fler män än kvinnor får filmstöd

Att det ser ut på det här sättet har sin grund i flera strukturella problem. Bland annat får fler män än kvinnor filmstöd internationellt sett.

I Sverige är vi snäppet bättre, men inte tillräckligt. Enligt Svenska filminstitutet var hälften av de långfilmer som fick konsulent- eller marknadsstöd i Sverige förra året regisserade av kvinnor. Trots det är det fortfarande nästan enbart filmer med manliga regissörer som visas på svenska biografer.

Vi ska heller inte tro att Hollywoods sexistiska kultur existerar i ett vakuum. Förra året var SF Studios i blåsväder då flera kvinnor verksamma inom filmbranschen vittnade om en sexistisk jargong och där det förekom besök på strippklubbar i ledningen.

 

LÄS MER: SF Studios: Svensk sexism på export 

 

Så vad gör Stockholms filmfestival åt de missgynnande maktstrukturerna som drabbar kvinnor? Vi går igenom alla kvinnliga filmprojekt som finns tillgängliga och lever upp till våra kvalitetskrav. Det har resulterat i att det i år är lika många manliga som kvinnliga regissörer som tävlar om Bronshästen – vårt tyngsta pris vid sidan av Impact Award.

Vårt ihärdiga arbete har också resulterat i att en tredjedel av filmerna i årets festivalprogram är regisserade av kvinnor. En siffra vi är nöjda med i ljuset av den underrepresentation av kvinnor som finns i filmbranschen.

 

LÄS MER: Efter skandalerna – SF Studios vd lämnar sin tjänst 

 

Männen måste bryta tystnadskulturen

Vi behöver dock uppslutning från hela filmbranschen och välkomnar en debatt om kvinnliga filmarbetares villkor, på filmfestivaler likväl som i produktionsledet. En debatt vi hoppas ska leda till att fler kvinnor får chansen att göra film och få dem bedömda på samma villkor som männen. Detta utan att riskera att bli utnyttjade eller förlora sitt arbete när de inte accepterar sexuella inviter från män i maktpositioner.

Det är dags att filmbranschen vaknar och bidrar till att denna förändring sker nu. Från produktion till festival. Vi hoppas också att män slutar upprätthålla den tystnadskultur som råder.

Hur länge ska filmbranschen vara kulturvärldens fula ankunge?

 

Av Git Scheynius

Vd för Stockholms filmfestival