Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor diskrimineras under corona – mer genus i vården

Socialminister Lena Hallengren.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Wagner, ordförande i Fredrika Bremer-förbundet.

Regeringens coronakommission måste utreda varför kvinnor och män fått olika vård under pandemin.

Vi kräver ett genuslyft i vårdsektorn – och att alla chefer för skattefinansierad verksamhet ska utbildas i genus och jämställdhet, skriver 12 ordförande i Fredrika Bremer-förbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För någon vecka sedan avslöjade VLT:s politiska redaktör Matilda Molander att män som smittats av covid-19 får bättre vård än kvinnor. Vi i Fredrika Bremer-förbundet har tittat närmare på siffrorna och kan konstatera att hon har rätt.

Coronapandemin har gjort det tydligt att vården i Sverige är ojämställd. Män prioriteras framför kvinnor.

Enligt statistik från den 20 juli har 5 500 personer avlidit till följd av covid-19. Av dem var 2953 män och 2547 var kvinnor.

1633 män, alltså 55,3 procent, dog på sjukhus och fick därmed tillgång till all den vård svenska sjukhus kan uppbåda. 

Bland kvinnorna var det bara 39 procent som avled på sjukhus. Sex av tio kvinnor dog i stället på äldreboende.

Dyster bild för kvinnor

Samtidigt har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i sin granskning av landets äldrevård funnit att man i flera regioner valt att sätta in palliativ vård för snabbt när de boende smittats av covid-19. Detta målar en dyster bild för kvinnor i Sverige som i större utsträckning än män bor på äldreboenden.

Att kvinnor drar det kortaste strået i sjukvården är ingen nyhet. 

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, har granskat 99 olika diagnoser och för alla utom en får män bättre vård än kvinnor berättar han för VLT. Han bekräftar också i artikeln att det är allmänt känt att män får nyare och dyrare mediciner än kvinnor och att just äldre kvinnor är särskilt lågt prioriterade. 

Pandemin kan pågå länge till och vi kräver att de kvinnor som kan räddas, räddas redan nu

Diskrimineringen av kvinnor i vården kan inte längre avfärdas som enstaka händelser, hänvisas till enstaka avdelningar eller enstaka forskningsområden. I pandemins spår visar sig ojämställdheten svart på vitt och den är lika strukturell som den är dödlig.

Det är alltid en tragedi för nära och kära när någon dör, men en tröst kan ändå vara att man i sjukvården gjorde allt man kunde. Att en majoritet av de kvinnor som avlider till följd av covid-19 inte fick den behandlingen är inte bara ett slag i ansiktet på deras anhöriga, det är en skam för Sverige som välfärdsstat.

Coronakommissionen

För några veckor sedan tillsatte regeringen en kommission som har till uppgift att utvärdera åtgärderna för att hantera utbrottet av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. 

I direktivet 2020:74 framgår att kommissionen ska ”belysa om tillgången till vård under pandemin har påverkats av socioekonomiska förhållanden, språkkunskaper, ålder, könstillhörighet eller funktionsnedsättning”.

Det är en viktig punkt då jämlik vård är grundläggande för välfärdsstatens legitimitet. Dock har frågan inte fått status som deluppdrag, utan mer ett perspektiv bland andra som ska beaktas. Det anser vi inte är tillräckligt.

Våra krav

Fredrika Bremer-förbundet anser att vi behöver:

Ett tilläggsdirektiv till Coronakommissionen där tillgängligheten av vård för kvinnor respektive män uppgraderas till ett särskilt deluppdrag.

 Ett genuslyft i vårdsektorn. Alla verksamhetschefer bör utbildas i genus och jämställdhet för att få bedriva vårdverksamhet finansierad av skattemedel.

En snabbutredning med förslag på åtgärder utifrån den kunskap vi redan har.

Pandemin kan pågå länge till och vi kräver att de kvinnor som kan räddas, räddas redan nu.

Av Camilla Wagner

Ordförande Fredrika Bremer-förbundet

Jelena Dojcinovic

Vice ordförande Fredrika Bremer-förbundet

Agneta Elvin

Ordförande FBF Göteborgskretsen

Sannie Jensen

Ordförande FBF Malmökretsen

Kerstin Christensson

Ordförande FBF Landskronakretsen

Helena Perlerot

Ordförande FBF Jönköpingskretsen

Margareta Lindgren

Ordförande FBF Båstadkretsen

Gunilla Österholm

Ordförande FBF Sundsvallskretsen

Ulla Lindvall

Ordförande FBF Stockholm-/Uppsalakretsen

Monica Nordenström

Ordförande FBF Karlstadkretsen

Margaretha Aronson

Ordförande FBF Linköpingskretsen

Margareta Nord

Ordförande FBF Avestakretsen