Sabina McDowell. Foto: Privat.Sabina McDowell. Foto: Privat.
Sabina McDowell. Foto: Privat.
Foto: Gun Persson Ljusne / GUN PERSSON LJUSNEFoto: Gun Persson Ljusne / GUN PERSSON LJUSNE
 Foto: Gun Persson Ljusne / GUN PERSSON LJUSNE

Kvinnoförtryck har ingen etnicitet

Publicerad

Var jag än befunnit mig är det svenska barn, era svenska män, vänner och bekanta, som aktivt sett till att jag utnyttjats och tryckts ner till det minsta, skriver Sabina McDowell.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag läser fruktansvärda inlägg om personer vars barn utsätts för trakasserier av flyktingbarn. Flickor som får glåpord kastade efter sig. Som blir förföljda. Stölder. Skadegörelse. Dessa flyktingbarn, flyktingar, som sätter hela Sverige i skräck, med sina smutsiga kulturer och kvinnosyner.

Jag undrar bara, vad är skillnaden på "dem" och "oss"?

Jag var 12 år när jag började i den där skolan. Jag är säker på att många av de som läser känner någon eller några, kanske till och med har barn, som gick där tillsammans med mig.

Jag var oskuld. Men jag var också en hora, slampa och äcklig redan innan jag hunnit se eller uppleva min nya skola. De svenska, både jämnåriga och äldre, killarna - det vill säga era barn eller bekanta - tafsade, skrek skällsord, skickade hemska sms och trakasserade. Inte för att vara elaka, utan för att det var så man behandlade en snygg tjej som råkade ha för stora bröst för sin ålder.

Jag var 13 år första gången jag blev utdragen i skogen och våldtagen av en svensk kille, med svenska föräldrar, från ett av de fina kvarteren. Det var även han och hans svenska vänner som hotade mig till livet i en skogsdunge när ryktet kom ut att jag skulle polisanmäla.

 

LÄS MER: Män behöver en ny uppförandekod


Det var svenska killar som misshandlade min pojkvän bakom fritidsgården. Det var svenska tjejer som sprutade tårgas på min vän. Det var mina svenska vänner som slog sönder busshållplatser, sprängde brevlådor och stal cyklar och mopeder. Det var svenska killar som våldtog min tjejkompis när hon blivit full nog. Svenska killar som sparkade min bror i ansiktet så att tänderna gick av. Svenska tjejer som snodde min hemnyckel och stal alla mina kläder och dagböcker.

Svenska barn och ungdomar, många som förmodligen är bekanta eller barn till er som läser.

Det är svenska män som tar på mig på krogen, svenska män inom mitt yrke som skickar opassande sms och kommer med opassande förslag. Svenska män som skickar oanständiga meddelanden på Facebook.

Jag är 28 år gammal och har aldrig upplevt hot eller sexuellt våld från någon flykting eller person med invandrarbakgrund. Slump? Kanske. Men jag har blivit slagen, våldtagen, rånad och kränkt - av svenska tjejer och killar, kvinnor och män.


LÄS MER: Svenska män har inte bättre kvinnosyn

 

Jag växte upp i Vellinge kommun, där inga invandrare fanns. Jag har även bott i Malmö, Göteborg och Blekinge, där invandrare finns. Var jag än befunnit mig är det svenska barn, era svenska män, vänner och bekanta, som aktivt sett till att jag och allt vad jag var - är, utnyttjats och tryckts ner till det minsta.

Så tänk er för innan ni pekar finger åt andra.

Att vi försöker måla ut "de andra" som gärningsmän är skrämmande.

Kvinnoförtryck har ingen etnicitet - det är den svenska kulturen som sätter skräck i mig.

 

Sabina McDowell

Journalist

 

En annan version av denna text har tidigare publicerats på Sabinas Facebooksida. 


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag