Stefan Löfven och Ibrahim Baylan vill att kraven i skolan höjs ytterligare.
Stefan Löfven och Ibrahim Baylan vill att kraven i skolan höjs ytterligare.

Kvalitetskraven på skolan räcker inte

Publicerad

Friskolekommittén kom överens om att Skolinspektionen ska kunna kräva högre lärartäthet – men kraven måsta höjas ytterligare, skriver Stefan Löfven och Ibrahim Baylan.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Är den svenska skolan den bästa skola vi kan ge våra barn? Nej, det är tydligt att så inte är fallet. Skolresultaten sjunker och klyftorna ökar. Allt fler elever lämnas efter. Oron som föräldrar och lärare ger uttryck för måste nu tas på allvar.

Det behövs stora investeringar i skolan för att vända utvecklingen. Regeringen väljer just nu att lägga 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. Det är helt fel prioritering. Vi vill istället investera i mindre klasser, tidiga insatser och i lärarna så att alla barn får en bra skolgång. Det är också uppenbart att regelverket för de fristående skolorna måste skärpas. Kraven på kvalitet och seriositet behöver höjas kraftigt.

Elever och dess föräldrar ska kunna välja skola och de fristående skolorna har en given roll. Men bristerna i friskolesystemet blir allt mer uppenbara. Fristående skolor som sorterar bort oönskade elever och gymnasieskolor som går i konkurs på grund av misskötsel och överetablering är bara några av de senaste skandalerna.

Regelverket för de fristående skolorna utformades av den moderata skolministern Beatrice Ask för över 20 år sedan. Socialdemokraterna har år efter år lagt fram förslag för att skärpa regelverket. Men riksdagen har varit blockerad från att göra de nödvändiga förändringarna. Att Miljöpartiet nu ser hur dåligt regelverket är konstruerat är oerhört välkommet.

 

I Friskolekommittén lyckades vi tillsammans med Miljöpartiet, trots hårt motstånd, pressa de borgerliga partierna till att ta några steg i rätt riktning – inte minst vad gäller offentlighetsprincip, meddelarfrihet och öppna böcker. Redan då såg vi att fler steg behövde tas för att få ordning och reda i skolan. Dessa fem förändringar behöver göras nu:

 

1. Kraven på kvalitet måste höjas. Friskolekommittén kom överens om att Skolinspektionen vid brister ska kunna kräva högre lärartäthet i en skola. Det är ett bra första steg. Men kraven på kvalitet behöver öka ytterligare. Personaltäthet, personalkostnader och andra kvalitetsrelaterade kostnader bör regleras så att de inte kan vara väsentligt lägre i fristående skolor än i motsvarande kommunala skolor. Fristående skolor ska inte kunna dra ner på personalen när vi vet att det inte finns något viktigare för en elevs resultat än att möta skickliga lärare.

 

2. Stat och kommun ska åläggas att stoppa överetableringen av skolor. Elever ska inte tvingas byta skola mitt i sin utbildning för att skolor går i konkurs på grund av överetablering och vanskötsel. Det ska krävas ett samarbetsavtal med kommunen för att etablera en fristående skola. Staten ska samtidigt säkra kvaliteten i verksamheten. Kommunerna måste ha möjlighet att aktivt planera när och var nya skolor etableras för att elevers trygghet och goda skolresultat ska kunna garanteras.

 

3. Stoppa riskkapitalbolag i skolan. Låt oss tala klarspråk: Riskkapitalbolag hör inte hemma i den svenska skolan. Därför måste ett krav för att ens få starta en fristående skola vara att huvudmannen för skolan har en långsiktig ambition. Långsiktighet ska definieras som minst 10 år. Det kommer att stoppa riskkapitalbolagens framfart i skolan.

 

4. Kommunerna ska ta över ansvaret för antagningen till de fristående skolorna. De upprörande lagbrott som Uppdrag granskning avslöjade i förra veckan där fristående skolor sorterar bort elever visar att de inte klarar uppgiften. Kraftiga brott mot den värdegrund som skolan bygger på bör också leda till att skolor mister sina skoltillstånd.

 

5. Skolinspektionen ska bedriva tillsyn över skolföretagens ekonomi. Det ska aldrig vara en förälders uppgift att studera skolföretags bokslut. Liksom Finansinspektionen utöver tillsyn över bankerna och även beslutar kring indragande av banktillstånd för banker som missköter sin ekonomi så ska Skolinspektionen ha samma befogenheter över skolföretag.

 

Efter att de borgerliga partierna i 20 år har motsatt sig några som helst förändringar har vi lyckats pressa dem till några steg i rätt riktning. Vi socialdemokrater vill genom investeringar och ett modernt regelverk skapa den världsledande skola våra barn är värda. De oansvariga skattesänkningarna och privatiseringsivern måste få ett slut. Det behöver bli ordning och reda i skolsystemet.

 

Stefan Löfven

är ordförande för Socialdemokraterna.

 

Ibrahim Baylan, S,

är utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag