Kulturminister Alice Bah Kuhnke för en landsbygdsfientlig politik, skriver debattörerna från Centerpartiet. Foto: ANNA-KARIN NILSSONKulturminister Alice Bah Kuhnke för en landsbygdsfientlig politik, skriver debattörerna från Centerpartiet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kulturminister Alice Bah Kuhnke för en landsbygdsfientlig politik, skriver debattörerna från Centerpartiet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Björn Wallgren tvingas stänga biografen i Gagnef, efter att momsen höjts från 6 till 25 procent. Nu lyfts hans öde fram av tre debattörer från Centerpartiet. Foto: PRIVATBjörn Wallgren tvingas stänga biografen i Gagnef, efter att momsen höjts från 6 till 25 procent. Nu lyfts hans öde fram av tre debattörer från Centerpartiet. Foto: PRIVAT
Björn Wallgren tvingas stänga biografen i Gagnef, efter att momsen höjts från 6 till 25 procent. Nu lyfts hans öde fram av tre debattörer från Centerpartiet. Foto: PRIVAT
Helena Lindahl är näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.Helena Lindahl är näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Helena Lindahl är näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Per Lodenius är Centerpartiets kulturpolitiska talesperson.Per Lodenius är Centerpartiets kulturpolitiska talesperson.
Per Lodenius är Centerpartiets kulturpolitiska talesperson.
Peter Helander är regionpolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Patrick TrägårdhPeter Helander är regionpolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Patrick Trägårdh
Peter Helander är regionpolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Patrick Trägårdh

Kulturministern straffar folket på landsbygden

Publicerad

Biografen tvingas stänga efter att momsen chockhöjts – och Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik har därmed skördat sitt första offer.

Samtidigt får den som vill avnjuta kultur i Stockholm en statligt subventionerad biljett i handen, skriver tre C-ledamöter.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BIOMOMSEN. När den rödgröna regeringen chockhöjde biomomsen från 6 till 25 procent var det många som varnade för att det skulle slå ut små biografer på landsbygden. Inte minst en lång rad biografägare runtom i landet reagerade starkt. De varnade för att deras verksamheter kanske inte skulle överleva skattehöjningen.

De fick tyvärr rätt. Nu har kulturminister Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik skördat sitt första offer. Den 18 mars slår portarna igen till biografen i Gagnef i Dalarna. Biografen hade redan knappa marginaler och den kraftiga momshöjningen blev nådastöten. Ingen mer bio för människorna i Gagnef. En småstad blir över en natt betydlig fattigare på kultur.

Man har infört gratis entré på de statliga muséerna i storstäderna, en kostnad som finansieras av höjningen av biomomsen, vilket drabbar de mindre biograferna på landsbygden.

Kulturskymning hotar i Sveriges landsbygd

Biografen i Gagnef lär inte bli den sista som tvingas stänga. I värsta fall kommer vi bevittna hur salong efter salong släcker ned lamporna och drar ut sladden. Biograferna i större städer lär klara sig, där finns det tillräckligt många kunder för att klara en höjning av biljettpriset, men på landsbygden står man nu inför en kulturskymning av sällan skådat slag.

Larmen duggar tätt från biografägare som befarar att de står näst på tur. Biograferna i Robertsfors, Norsjö, Säffle, Höganäs, Vimmerby och Båstad är några exempel på verksamheter som ligger illa till. Här riskerar en folklig och tillgänglig kulturform försvinna från orten, kanske för gott.

Regeringens, och i synnerhet Miljöpartiets, storstadsfixering har hamnat i blixtbelysning i debatten om biomomsen. Man har infört gratis entré på de statliga muséerna i storstäderna, en kostnad som finansieras av höjningen av biomomsen, vilket drabbar de mindre biograferna på landsbygden. Den som vill avnjuta kultur i huvudstaden får en statligt subventionerad biljett i handen, medan man på landsbygden tvingas gräva djupare i plånboken för att kunna gå på bio.

Resurser flyttas än en gång till storstäderna

Det är tydligt att man gör skillnad på kultur och kultur. Momsen är fortfarande 6 procent på exempelvis Kungliga Operan eller Dramaten, kulturella nöjesverksamheter i Sveriges folkrikaste region med stora grupper köpstarka kulturkonsumenter. Men vill du se den nya biofilmen om Björn Borg i Höganäs eller Kalix, då ligger momsen på 25 procent. 

Folk i storstäderna kan avnjuta kultur för en billig peng, på bekostnad av biosugna människor i småstäderna. Det är en snedvriden och orättvis ordning. Mönstret är tydligt: Resurser förflyttas från landsbygden till storstan.

Det är inte upprörande att momsen är låg på opera eller teater i Stockholm. Inte alls. Vi unnar dem denna kultur i världsklass. Ju billigare, desto fler som kan ta del av kulturen. Men varför ska biofilm på mindre orter beskattas mer än fyra gånger så mycket? Den frågan har inte Alice Bah Kuhnke svarat på, trots flera år av intensiva protester från både biografägare och biobesökare runtom i landet.

Kulturklyftan växer mellan stad och land

Det är dags nu för kulturministern att täppa igen den kulturklyfta hon håller på att skapa mellan stad och landsbygd, innan ännu fler biografer tvingas bomma igen. Än så länge finns det tid att dra tillbaka momshöjningen. Är man kulturminister och dessutom demokratiminister – då bör man rimligen värna både kulturen och demokratin. Det gör man inte genom att riva upp ett stort sår i kulturutbudet på landsbygden.

Alice Bah Kuhnke – agera innan eftertexterna till den här sorgliga historien börjar rulla.

 

Av Per Lodenius (C) 

Kulturpolitisk talesperson

Helena Lindahl (C)

Näringspolitisk talesperson

Peter Helander (C)

Regionalpolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag