Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Krockrisken ökar 23 gånger med sms"

Maria Spetz.
Foto: Magnus Glans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En specifik handsfree-lag ger en tydlig signal till allmänheten att det inte är ok att sms:a och surfa under bilkörning. Det ger också polisen och domstolar en större möjlighet att övervaka och döma. Det är obegripligt att infrastrukturministern inte fullt ut håller med om att den handhållna mobiltelefonen äventyrar trafiksäkerheten.

Ministern blundar för att risken att krocka ökar 23 gånger om du samtidigt sms:ar. En annan studie från USA visar att dödsfallen där handhållen mobiltelefon var inblandad gick ner 47 procent efter att ett förbud infördes i Kalifornien. Minstern tycker istället att en omskrivning av lagen om vårdslöshet i trafiken räcker. Det tycker inte vi. I dag är det ytterst få som döms med hjälp av denna lag. Motormännen har gått igenom samtliga 427 domar (2008 -2012) vid Stockholms, Göteborgs och Malmö tingsrätter som rör vårdslöshet i trafik. Endast åtta rör mobiltelefonanvändning vid bilkörning. Det är så få tillfällen att lagen inte har någon normativ effekt. Det kommer inte bli bättre med en omskrivning av lagen, det blir fortfarande en tolkningsfråga för rättssystemet om den handhållna mobiltelefonen är en trafikfara eller inte.

Samtliga länder inom EU utom Sverige har en lag som reglerar hur mobiltelefonen får användas under färd. Det kan inte vara möjligt att alla andra länder har en felaktig lagstiftning. Inför en tydlig lag nu. För trafiksäkerhetens skull.


Maria Spetz, vd för Motormännen.