Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Kritisk granskning på nätet måste skyddas

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Eftersom lagstiftningen har hamnat på efterkälken hotas nu Sveriges långa historia av pressfrihet och yttrandefrihet.

Ett aktuellt fall med en bloggare kallad Genusfotografen visar att lagändringar måste göras så att även kritisk granskning på nätet skyddas.

Bloggaren blev snabbt känd efter en kritisk granskning av en bildserie som han ansåg var sexistisk. Men publiceringen på bloggen gjorde att han blev stämd av fotografens agentur.

Eftersom hans chanser att vinna var för små valde han att förlikas utanför rätten.

Samma granskning hade däremot kunnat bli friad om den i stället publicerats i tryckt skrift.

 

I upphovsrättslagen står det att offentliggjorda konstverk får återges i anslutning till en kritisk text, men inte i digital form. Där står det svart på vitt att yttrandefriheten på nätet inte är lika stark som den på papper. Men vad innebär det i en tid då allt fler väljer att ta del av nyheter via internet? Kommer den svenska traditionen av fri debatt att överleva framtiden?

Yttrandefriheten är en stöttepelare i alla demokratier och det är därför fullständigt oacceptabelt att kritik i en tidning frias, men fälls på nätet. Vi kräver att riksdagen agerar för att säkra yttrandefriheten även på nätet.


Björn Lindgren, språkrör för Grön Ungdom
Jakob Lundgren, förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag