Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken är rent trams – fler skolor borde ha klädregler

Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström.
Foto: Alexander Mahmoud/TT
Rebecca Weidmo Uvell.

Ni får gärna kalla mig konservativ, men kritiken mot Engelska skolans klädregler är trams.

IES är långt ifrån ”medeltida” utan snarare en fyr i ett annars kompakt mörker som präglar svensk skola, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Förra veckan tävlade vänstern och socialliberaler om vem som kunde bli mest upprörd över en påstådd granskning i Aftonbladet av Engelska skolan i Täbys klädregler. 

Jag skriver ”påstådd” för det Aftonbladet avslöjade är alltså regler som samtliga föräldrar till de 28 000 elever som i dag går i någon av Engelska skolans (IES) skolor accepterat när de skrev in sina barn, och gillar. Givetvis accepterar även eleverna dem, annars hade de bytt skola eftersom vi än så länge har ett fritt skolval. Klädreglerna har varit öppna för vem som helst att ta del av så länge IES drivit skolor. Det artikeln inte tog upp var att även personalen har regler för klädsel, ingen lärare får till exempel arbeta i jeans och t-shirt. 

Har man en kjol så kort är det ingen kjol, det är en topp. Den täcker knappt ens rumpan.

Men Aftonbladet slog ändå på stora djungeltrumman. Allra längst gick de som kallade detta för medeltida. Sanningen är att denna granskning liksom alla andra attacker på just Engelska skolan är del av en flera år lång kampanj från en vänster som inte gillar att barn får välja skola. Genom att ge sig på den skola som till och med Anna Ekström berömde när hon var generaldirektör för Skolverket, har man tänkt sig att öka stödet för att helt enkelt ta bort skolvalet – en bit i taget. 

Kjolkravet är rimligt

Jag roade mig med att testa dessa ”medeltida” klädkoder, som alltså inte handlar om att elever tvingas ha skoluniform eftersom detta tyvärr inte är tillåtet i Sverige. Det längdkrav på kjolen som kallas medeltida är att den måste gå nedanför ljumsken på kvinnor med normallånga armar. Så kort blir det nämligen om man följer regeln ”sträckt arm neråt och knuten näve”. 

Har man en kjol så kort är det ingen kjol, det är en topp. Den täcker knappt ens rumpan. Och regeln är tydligen så otroligt konservativ att vänster-tyckonomerna och diverse finliberaler skriker sig blåa om påstått kvinnoförtryck. 

Klädregler tillhör ett civiliserat samhälle

Ursäkta, ni får gärna kalla mig konservativ, men det där är trams. I själva verket har alla platser i samhället klädregler, formella eller informella. En person som arbetar i en reception förväntas har proper klädsel för att hon eller han är ansiktet utåt för bolaget. En person inom finansbranschen måste ha kostym eller motsvarande. Ingen arbetsplats skulle vara okej med att personal dyker upp barbröstade eller i bikinitop och shorts en varm sommardag, liksom ingen heller utan problem accepterar burka. Du får som vuxen underkasta dig klädkoder hela tiden utan att detta är ett problem, tvärtom är detta en del av ett civiliserat samhälle. 

Att en massa människor nu i syfte att nita friskolesystemet låtsas att klädregler är något Engelska skolan hittat på, fördummar debatten. 

Engelska skolan är ett föredöme

I själva verket är klädreglerna totalt okontroversiella. Skolan ska lära barn ordning, hyfs och förbereda dem för det vuxenliv som för gymnasieelever är precis runt knuten. Engelska skolan är därför långt ifrån medeltida utan snarare en fyr i ett annars rätt kompakt mörker som präglar svensk skola för tillfället. Där våld mot lärare ökar och bristen på ordning och studiero kanske är det främsta skälet till ökande skillnaderna mellan skolor. 

Fler skolor borde ha klädregler och starkt fokus på ordning, inte färre. 


Av Rebecca Weidmo Uvell

Liberalkonservativ skribent