Vänsterledaren Lars Ohly svarar i dag på anklagelserna om antesemitism. "Jag och Vänsterpartiet kommer fortsätta att stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism", skriver han bland annat. Foto: Scanpix
Vänsterledaren Lars Ohly svarar i dag på anklagelserna om antesemitism. "Jag och Vänsterpartiet kommer fortsätta att stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism", skriver han bland annat. Foto: Scanpix

Kritik mot Israel är inte antisemitism

Publicerad
Uppdaterad
I debatten efter Israels krig i Gaza har Lars Ohly kopplats samman med antisemitism - nu bemöter han påståendena. "Jag och Vänsterpartiet kommer fortsätta att stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism." "Det är många som under årens lopp slagits för demokratin och mot rasistiska föreställningar. Jag är stolt över att min egen farfar var en av dem."
I debatten efter Israels angreppskrig mot Gaza har några personer försökt förknippa mig och andra som är kritiska mot Israels agerande med antisemitism. Jag tycker att det är avskyvärt och vill därför vara väldigt tydlig: Kampen mot rasistiska ideologier måste vara konsekvent. Det gäller självklart också kampen mot antisemitismen, en rasistisk ideologi vars historiska facit är väl känt. Det är skrämmande att det finns människor i dag som inte dragit lärdom av historien, utan fortsätter att sprida antisemitiska stereotyper och fördomar. Denna rasism drabbar ännu på 2000-talet judar över hela världen. Det kan aldrig accepteras.

Antisemitismen i alla dess former måste alltså bekämpas aktivt. Det gäller både den medvetna ideologiska rasism som nynazister och förintelseförnekare står för och de konspirationsteorier och nedvärderande omdömen som medvetet eller omedvetet reproducerar stereotyper och fördomar mot judar. Det är bland annat därför som jag fortsätter att tillsammans med andra minnas och manifestera på förintelsens och Kristallnattens minnesdagar.
För mig som anhängare av Palestinas rätt till självständighet och motståndare till staten Israels folkrättsbrott är det viktigt att rågången är tydlig. Kritiken ska alltid riktas mot staten Israel. Ansvaret för att hålla rågången i debatten om Israel-Palestina faller på båda parter. Vi som sympatiserar med det palestinska folkets kamp för ett eget land måste alltid bekämpa antisemitiska attityder och konspirationsteorier. Ibland har denna gräns överträtts och det är aldrig acceptabelt.

Samtidigt gör en del Israelvänner övertramp när de anklagar Israels kritiker för antisemitism. Kampen mot rasism och antisemitism gynnas inte av att antisemitismen relativiseras på det sättet. Det är smaklöst och oansvarigt att tillskriva alla oss som arbetar mot Israels ockupation, murbygge, bosättningar och dagliga våld mot palestinier antisemitiska uppfattningar.

Vi i Vänsterpartiet har en historia av kamp mot rasism och högerextremism. Under spanska inbördeskriget åkte många vänstermänniskor till Spanien för att slåss för demokratin och mot den fascistiska diktaturen. Under andra världskriget internerades vänstermänniskor i Sverige för att de var antifascister.
Det är många som under årens lopp slagits för demokratin och mot rasistiska föreställningar. Jag är stolt över att min egen farfar var en av dem. "Trots påtryckningar från de tyska nazisterna i Stockholm vägrade Emil Ohly, kyrkoherde i Tyska kyrkan, våren 1935 att hissa hakkorsflaggan utanför församlingssalen" skriver Forum för levande historia i broschyren "På denna plats".

Jag och Vänsterpartiet
kommer att fortsätta stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism. Samtidigt kommer vi självklart att fortsätta kampen för ett fritt och självständigt Palestina. Det är för mig den enda hållning som konsekvent försvarar de mänskliga rättigheterna.


Lars Ohly

Lars Ohly är ledare för Vänsterpartiet.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag