Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristna mördas och ni lär er aldrig av historien

Islamiska statens vidrigheter hade kanske inte inträffat om folkmordet i början av förra seklet hade erkänts, skriver Seyfo-ättlingen Nuri Kino.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Nuri Kino är prisbelönt undersökande journalist, författare och grundare av människorättsorganisationen ADFA.
Foto: Hopig Khachadourian

Vi är många som håller andan. Det har sipprat ut från Vita huset att president Joe Biden den 24 april kanske kommer att erkänna att händelserna i Osmanska riket 1915 var ett folkmord på kristna.

Regeringen Löfven lär inte erkänna det, skriver Nuri Kino.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är ett symboliskt datum. Natten mellan den 24 och 25 april 1915 greps drygt 100 armeniska intellektuella i Konstantinopel (Istanbul). De avrättades kort därefter. Det var startskottet på folkmordet mot kristna i Osmanska riket. Sedan slaktades minst 1,5 miljon kristna armenier, assyrier/syrianer och greker. 

Jag kontaktade en källa i den amerikanska regeringen, någon som jag har jobbat med i kampen för Mellanösterns minoriteters och urbefolkningars överlevnad, och frågade om det kunde stämma. Jag fick till svar att sannolikheten är 70 procent. Men det sade samma person innan Obama blev president med. Det blev inget erkännande den gången.

Draghjälp från familjen Kardashian

Men vi ger inte upp hoppet. Familjen Kardashian med Kim i täten, med ungefär en halv miljard följare, lobbar denna gång för ett erkännande på sina sociala medier. De har gått med i den armeniska lobbyorganisationen ANCA:s, The Armenian National Committee of America, kampanj om att Biden måste hålla sitt löfte. Under valkampanjen var hans budskap att folkmordet måste erkännas för att offrens ättlingar skall finna frid och för att Turkiet ska sluta förneka illdåden från början av 1900-talet. 

Kristna i Mosul fick av mördar- och pedofilsekten IS företrädare tre val: ”konvertera, fly eller dö”

Ungefär 200 000 av oss finns i Sverige. ANCA har en systerorganisation i Sverige, ADFA, A Demand For Action, som jag var med att bilda och som jag är ordförande för. Vi startade som reaktion på Islamiska statens folkmord på kristna, yezidier och andra minoriteter samt moderata muslimer, under sommaren 2014. Alltså nästan exakt ett sekel efter det första folkmordet. 

Vi skrek våra halsar hesa

Vi skrek våra halsar hesa på demonstrationer, vi delade inlägg och artiklar i tiotusentals om inte i hundratusentals för att göra omvärlden medveten om den etnoreligiösa rensningen i Irak. Vi visste att den skulle smitta av sig till grannländerna om inget gjordes för att stoppa den. Den hade pågått i över ett decennium.

I juli 2014 ringde Bashir mig, en kristen irakier som blivit tvångsutvisad från Sverige. Han viskade ”Det är över, de är här, de har tagit över”, sedan lät han mig lyssna på terroristerna. Kristna i Mosul fick av mördar- och pedofilsekten IS företrädare, som ropade med megafoner från lastbilsflak, tre val: ”konvertera, fly eller dö”. Det för kristna. Yezidier fick endast två val. De skulle ”konvertera eller dö”. Shiamuslimer som anklagades ha jobbat åt ”fienden”, i det här fallet den irakiska armén, fick inga val alls. De dödades direkt. Och så började slakten av egentligen alla som inte ville foga sig och anta IS doktrin.

Fullskaligt folkmord

För yezidier och kristna (och de få mandéer som fanns kvar i landet) innebar det ett fullskaligt folkmord. Åttatusen flickor och kvinnor kidnappades och såldes på slavmarknader. Oavsett ålder. En flicka jag har intervjuat var tolv när hon såldes första gången. Att hon var ett barn och oskuld gjorde henne extra attraktiv på marknaden.

För Iraks urbefolkningar assyrier/kaldéer/syrianer och yezidier var detta ännu ett folkmord, ännu ett försök att utrota dem, deras historia, religion, språk och etnicitet. ”En gång för alla.” 

Stämpeln terrorister dröjde länge i Sverige

Vi, ättlingar till martyrerna från 1915, vägrade att tyst titta på. Vi ”tog till gatorna” i 42 städer. Över 300 000 människor demonstrerade i städer som Stockholm, Los Angeles, Sydney och Berlin. Men medierna var tysta och förvirrade. Vad skulle man kalla IS? Rebeller? Opposition? 

IS folkmord hade kanske inte inträffat om folkmordet i början av förra seklet hade erkänts. Då hade man sett och förstått signalerna 2014

Vi vädjade om att de skulle använda ordet ”terrorister”. Det tog lång tid innan det blev så. Med tiden började de fatta, medierna och politikerna. I Sverige tog det längre tid än andra länder.

Nästan alla av oss har överlevare i släkten

De flesta av er känner inte till att Hitler redan 1939 sagt ”Trots allt, vem kommer i dag ihåg folkmordet på armenierna?”. Ni vet inte heller att FN:s folkmordskonvention bygger på just det folkmordet. Att det är därför den kom till. Det och Förintelsen. Det visste vi. Vi har tvingats leva med detta, för nästan alla assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och greker i min generation har alla far- och morföräldrar som är överlevare.

Så vi tog mod till oss och kontaktade/hjälpte europaparlamentariker och amerikanska kongressledamöter att skriva resolutioner. Två av signifikant betydelse. En om folkmordet 1915 och en om folkmordet 2014. Och båda röstades igenom. Vi blev så klart överlyckliga.

Fortfarande tyst från Löfvens regering

Islamiska statens folkmord hade kanske inte inträffat om folkmordet i början av förra seklet hade erkänts. Då hade man sett och förstått signalerna 2014 och kanske satt stopp för det. Att amerikanska kongressen erkänt folkmordet 1915 är fantastiskt, för nu kommer det att komma med i skolböcker. Om Biden också erkänner det så kommer det aldrig mer kunna förnekas. Något Los Angeles Times bäst beskrev i sin ledarartikel från den 5 april i år ”Kalla det vid dess rätta namn”. 

Regeringen Löfven lär inte erkänna det. Socialdemokraterna vägrade också erkänna folkmordet från 2014.  

Och Sverige fortsätter att utvisa kristna och yezidier till en plats för folkmord, precis som i fallet Bashir, han som ringde mig från Mosul, som utvisades 2012 fast jag och andra gjorde allt vi kunde för att stoppa utvisningen. Men det kanske är en annan diskussion…


Av Nuri Kino 

Nuri Kino är prisbelönt undersökande journalist, författare och grundare av människorättsorganisationen ADFA