Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons bild är så oerhört obehaglig

Bilden som Moderaterna publicerade och sen tog bort.
Jag ger dig, Ulf Kristersson, ett tips. Om du ska vinna förtroende i migrationsfrågan lyckas du inte bäst genom att posera i jaktmundering, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Beslutet att publicera jaktbilden på Ulf Kristersson visar att Moderaterna har tappat kontrollen, agerar i affekt och inte känner till vare sig det juridiska ramverket eller asylrätten, skriver Alice Bah Kuhnke (MP). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I går sköts en syrisk migrant av grekiska säkerhetsstyrkor vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Senare under dagen publicerades en film på hur den grekiska kustbevakning öppnar eld när de motar bort en båt fylld av människor. De våldsamma incidenterna understryker hur allvarlig situationen på Medelhavet är, och hur snabbt den riskerar att förvärras om vi inte agerar. 

Att Ulf Kristersson, som gör anspråk på att vara Sveriges nästa statsminister, väljer att lägga ut en bild i full jaktmundering, med löften om att stärka EU:s yttre gräns, samtidigt som människor dödas och våldet på Medelhavet eskalerar, är lika sorgligt som motbjudande.

Erdogan offrar gärna människoliv

President Erdogan räds inte för att offra människoliv i rent utpressningssyfte mot EU vilket inte är något nytt. Imorgon möts Europas ministrar med ansvar för migration i ett extrainsatt möte i Bryssel. Där kommer man att ta ställning till frågan om att öka EU:s stöd till Grekland och Bulgarien. Länderna som gränsar till Turkiet kan inte ensamma bära ansvaret för Europas gränspolitik, det faller på sin egen orimlighet. Om EU-samarbetet överhuvudtaget ska kunna fungera måste vi hålla fast vid principen att hitta gemensamma, solidariska lösningar på gränsöverskridande utmaningar. Alla länder måste bidra. Denna grundläggande princip för EU-samarbetet ska självklart även Sverige förhålla sig till om dagen skulle komma då Ulf Kristersson blir statsminister. 

Ett parti utan koll och kontroll

Beslutet att publicera bilden på Ulf Kristersson visar att Moderaterna har tappat kontrollen, agerar i affekt och inte känner till vare sig det juridiska ramverket eller asylrätten som alla EU:s medlemsländer enats om att respektera. Bildspråket är tydligt. Moderaterna förenklar en oerhört komplex situation och kommunicerar att man inte står upp för varje människas rätt att ansöka om asyl genom en säker rättsprövning.

En för EU-medlemsländerna solidarisk omfördelningsmekanism måste komma på plats så att vi tar ett gemensamt ansvar för de som flyr.

När EU:s migrationsministrar i morgon möts i Bryssel måste de inse situationens allvar och, så snart som möjligt, hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar som respekterar asylrätten. Grekland har sedan 2015 erhållit över 2 miljarder euro från EU för att hantera migrationen till framför allt de grekiska öarna. EU:s medel ska inte användas för att mota bort migranter med våld. 

Även Turkiet har tagit emot enorma summor i EU-medel, där delar av finansieringen gått rätt ner i president Erdogans fickor. Situationen vittnar om att EU:s recept hittills inte har varit framgångsrikt. Medelhavet är fortfarande ett av världens farligaste gränsområden. 

Reformera asylpolitiken i grunden

För att EU, under ledning av Ylva Johansson, ska lyckas med knäckfrågan att ta fram en gemensam lagstiftning som garanterar säkra och lagliga vägar till Europa måste vi alla hjälpas åt. Det finns ingen annan utväg. För att undvika att fler dör vid gränserna måste EU, på kort sikt, stötta Grekland och ställa krav på att EU:s asyllagstiftning gäller även där. På lång sikt är den enda lösningen att reformera asyl- och migrationspolitiken i grunden. En för EU-medlemsländerna solidarisk omfördelningsmekanism måste komma på plats så att vi tar ett gemensamt ansvar för de som flyr.

Jag ger dig, Ulf Kristersson, därför ett tips. Om du ska vinna förtroende i migrationsfrågan eller tillit bland EU:s ledare lyckas du inte bäst genom att posera i jaktmundering. Det sänder helt fel och oerhört obehagliga signaler.


Av Alice Bah Kuhnke (MP)

Europarlamentariker