Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson godkänner Hanif Balis kränkningar

Ulf Kristersson vill se ett mer vuxet förhållningssätt till politiken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
M-riksdagsmannen Hanif Bali attackerar meningsmotståndare med uttryck som barnlajvare och batikhäxor, skriver Mikael Damberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mikael Damberg är näringsminister och ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Foto: ERIK SIMANDER/TT

Ulf Kristersson efterlyser ett "vuxet förhållningssätt" i politiken. Det rimmar illa med Hanif Balis attacker. 

M-ledaren kan antingen fortsätta sanktionera det eller få det att upphöra, menar Mikael Damberg (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ulf Kristersson har inlett sin tid som partiledare för moderaterna med en uppmaning om "ett mer vuxet förhållningssätt till politik och samhälle." Det är en lovvärd önskan som jag hoppas leder till ett antal klargöranden från moderatledaren.

Vi har nu kommit tre år in i en mandatperiod som är en av de svåraste i modern tid. Blockpolitiken har cementerats och försvårar arbetet i riksdagen. De borgerliga partierna famlar efter svar på hur landet kan styras. Antingen i mitten eller högerut med främlingsfientliga SD. Men trots det oklara läget har konstellationer av rödgröna och borgerliga partier också kunnat agera vuxet. Vi har enats om 18 överenskommelser som stärkt försvaret, kampen mot terrorism och gett stabila förutsättningar för industrins energianvändning.

När Ulf Kristersson nu tillträtt som moderatledare efter Anna Kinberg Batra inleder han med att efterfråga mer vuxenhet av partiledarkollegor och andra politiker. Som bekant lyder den gyllene regeln att, det du kräver av andra måste du också kräva av dig själv. En enkel princip som riktar ljuset på frågor som moderatledaren vägrar kännas vid.

Är det vuxet beteende att ta makten med SD?

För på vilket sätt är det ett vuxet agerande att vara beredd att gripa makten med hjälp av Sverigedemokraterna? Vi som varit med länge i politiken vet att detta inte främst är en valtaktisk fråga. Det är en moralisk fråga om vilket samhälle vi är beredda att stå upp för. Ett parti med nazistiska rötter och fler rasistskandaler än folk orkar räkna sprider obehag, såväl bland landets judiska församlingar som nyanlända och utsatta journalister. 


LÄS MER: Hanif Bali på Twitter: Låt dem strejka ihjäl sig


Även om SD blivit alltmer tydliga i sin högerprofil borde andra partier inse att deras ekonomiska politik och oansvariga agerande i riksdagen inte går att bygga regeringsunderlag på. 

Är det ett vuxet ledarskap att vägra ta tag i riksdagsmannen Hanif Balis (M) tonläge och attacker på sociala medier? Jag har svårt att se hur det kvalificerar sig som vuxet beteende att attackera meningsmotståndare med uttryck som barnlajvare och batikhäxor. Det är inte första gången vi ser detta inom Moderaterna. Ulf Kristersson kan antingen fortsätta sanktionera det eller få det att upphöra.


LÄS MER: ALEX SCHULMAN: För tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken


Är det ett ansvarsfullt förhållningssätt att hävda att stora skattesänkningar är möjliga nästa mandatperiod? Denna skattesänkarkalkyl sågades tidigare i veckan. Ledande ekonomer konstaterar att det inte kommer finnas resurser till att både möta de ökande behoven inom polisen, sjukvården, infrastrukturen och samtidigt sänka skatten med tiotals miljarder. Ett ansvarsfullt förhållningssätt förutsätter att väljarna förstår partiernas prioriteringar.

Kristersson vägrar kommentera reautförsäljningarna

Ytterligare en fråga som moderatledaren måste reda ut är synen på ideologiskt drivna privatiseringar. Hittills har han vägrat kommentera de reautförsäljningar av välfärdsverksamhet som genomfördes under hans tid som ansvarig Stockholmspolitiker. Enligt DN:s granskning slumpades skolor och hemtjänst värda över 80 miljoner bort för 3,4 miljoner.


LÄS MER: Blir det fler olagliga affärer, Kristersson?


I ett mycket svårt parlamentariskt läge har Stefan Löfven vänt stora underskott i statens finanser till ett överskott på 80 miljarder. Han har slutit 18 blocköverskridande överenskommelser och hanterat ett nationellt trauma i samband med attacken på Drottninggatan. 

Det är mot detta som andra partiledare måste mätas om man aspirerar på att bli statsminister. Och då duger det inte att låta frågor stå obesvarade. Förändring börjar hos en själv. Moderatledarens bidrag till mer vuxenhet i politiken börjar rimligen med att sluta ducka för svåra frågor och beslut.


Av Mikael Damberg (S) 

Näringsminister och ledamot i verkställande utskottet