DEBATT. Under Magdalena Anderssons åtta år i regeringen har brottsutvecklingen skenat. Det gäller särskilt grova våldsbrott, sexualbrott och personrån. Sverige ligger nu i Europatoppen för dödsskjutningar per capita, men i bottenligan i Europa när det gäller poliser per invånare. Poliser hoppar av i tusental och enligt polisens egna utredare har utredningen av grova brott inte fungerat så dåligt på 20 år.
Samtidigt växer antalet kriminella nätverk och utsatta områden. Gängen infiltrerar myndigheter och sätter upp egna vägspärrar. Färre personer påbörjar fängelsestraff i dag än för tio år sedan och antalet uppklarade brott har minskat sedan 2014. Mindre än fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till fällande dom.
Inte saknats varnande röster
Utvecklingen har inte skett över en natt och det har inte saknats varnande röster. Men Socialdemokraterna har satt i system att motsätta sig de initiativ på rättspolitikens område som kommit från oppositionen. Under de senaste åtta åren har Socialdemokraterna konsekvent röstat nej till viktiga förslag om effektivare brottsbekämpning, strängare straff och höjda polislöner.
När Morgan Johansson nu till slut tvingas lämna Justitiedepartementet krävs ett hårt och långsiktigt arbete.
Det gäller även sådana förslag som regeringen själv sedermera infört efter att ha tvingats till det av riksdagen, till exempel lagen om blåljussabotage. Istället har Magdalena Andersson och Morgan Johansson återkommande påstått att regeringen har skärpt fler än 70 straff. Vad de inte nämner är att nästan hälften av dessa höjningar inte får någon praktisk betydelse då de avser höjningar av maximistraffet, vilket enligt den straffmätningsmetod som används i Sverige är en del av straffskalan som nästan aldrig används. Inte heller nämns att en stor del av övriga straffskärpningar är resultat av tillkännagivanden från riksdagen.
Kan vända utvecklingen
Fyra år till av socialdemokratisk rättpolitik hade varit en katastrof för Sverige. Det innebär inte att vändningen kommer över en natt. När Morgan Johansson nu till slut tvingas lämna Justitiedepartementet krävs ett hårt och långsiktigt arbete. Delvis handlar det om en totalöversyn av hela strafflagstiftningen i skärpande riktning till skillnad från det småduttande i olika straffskalor som har varit den avgående regeringens signum. Men det handlar också om att få betydligt fler att söka sig till och stanna kvar inom polisyrket samt att ge dessa de verktyg som krävs för att på allvar hejda och trycka tillbaka gängkriminaliteten. I många fall rör det sig om verktyg som polisen själva har efterlyst, men som regeringen inte har levererat.
Man ska inte låta sig förledas av den avgångna statsministerns ord om dukade bord. Situationen är oerhört allvarlig och en diger uppgift väntar en ny regering. Åtta förlorade år kräver att arbetet med en effektiv brottsbekämpning och ett tryggare Sverige inleds så fort Ulf Kristersson och en ny justitieminister sätter sin fot på Rosenbad. Men läget är inte hopplöst, med rätt styrning och politik kan Sverige bli ett tryggare land för alla.
Av Krister Thelin
Före detta hovrättslagman, statssekreterare i Justitiedepartementet och ad hoc-domare i Europadomstolen