Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella kan agera som de vill i sina no go-zoner

Expressen har granskat situationen för de boende i Östberga, där ett kriminellt nätverk har ockuperat samhället.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anna König Jerlmyr, gruppledare (M) och oppositionsborgarråd i Stockholm.
Foto: Peter Knutson

Kriminella måste sitta inne och förskollärare ska kunna känna sig trygga när de är ute med barnen, skriver Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det har skett tio skjutningar i Stockholm den senaste månaden, totalt 93 skjutningar i år och än är inte året slut. I Expressen (29/9) kunde vi läsa om hur en stor grupp förskolebarn i Östberga fick gömma sig med sina förskollärare i ett skjul. Utanför skedde skottlossning. Det dröjde länge innan föräldrarna vågade hämta sina barn, för gängen stod utanför. 

Vi har en eskalerande otrygghet i Stockholm. Det finns allt fler områden där kriminella och deras aktiviteter skapar no go-zoner för oss vanliga medborgare. De kriminella har skapat sina egna "gated communities". Vi ser hur allt fler områden blir otrygga och hur kriminella blir alltmer säkra på att de utan kan agera som de vill. Så här kan det inte fortsätta. Detta är inte på något sätt olösliga problem eller en utveckling som inte skulle gå att stoppa. Men det som behövs är åtgärder, kraftfulla sådana.


LÄS MER: Går det att rädda Östberga? Jag är tveksam


Passiviteten är ansvarslös

Nästa gång kan ett barn komma emellan när kriminella grupper försöker ta över våra gator och torg. Så här kan vi inte ha det. Det är både upprörande och häpnadsväckande att varken regeringen eller kommunens socialdemokratiska majoritet tar tag i situationen, utan låter otryggheten och bristen på säkerhet breda ut sig. Passiviteten är ansvarslös. Ansvarslöst är även att som Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) att stå i SVT Aktuellt (29/8) och försöka förminska, till och med mörklägga, den otrygghet som finns i Stockholm. Men nu när barn befunnit sig mitt i skottlossning, har hon börjat tillstå att det existerar problem. Vad det uppvaknandet är värt kan bara mätas i de konkreta åtgärder som kommer på plats. 

Det är inte demokratiråd Stockholm behöver, utan vakter, trygghetskameror samt fler och närvarande poliser. Varför ställer inte den socialdemokratiska majoriteten krav på sina partikamrater i regeringen angående otryggheten i Stockholm och kräver hjälp?

En förskollärare i reportaget sa uppgivet till journalisten: "Om mordet skett i en annan Stockholmsstadsdel än Östberga, då hade kommunen redan sett till att blodet tagits bort så att barnen slapp gå förbi det". Så här ska det inte vara, får det inte vara. Samma rätt till trygg och säker miljö ska gälla alla, oavsett om man bor i Husby, i Östberga eller på Norrmalm. Att kunna våga röra sig fritt, ha mod att säga sin mening och vittna samt ha tillit till rättssamhället, det är grunden för vårt demokratiska samhälle. Från det kan vi inte vika en tum.

Största satsningen på över 20 år

Moderaterna gör den största satsningen på lag och ordning på över 20 år. Främst ska satsningen leda till resursförstärkningar inom polisen, så att fler kan anställas och fler poliser stannar i yrket genom en satsning på polislönerna. Moderaterna vill stärka poliskåren på flera sätt, förutom högre löner och bättre arbetsvillkor måste våra poliser ha fler kollegor. Polisen behöver även fler utredare. 

Stockholms stads trygghetsmätning visar att otryggheten ökar i hela staden. Allra främst i Järvaområdet. Vi vill se ett tillfälligt polishus på plats på Järva tills ett nytt permanent rättscentrum kommit på plats. Fler trygghetskameror behöver sättas upp på otrygga platser för att underlätta polisens arbete. Många vågar i dag inte vittna mot gängen. Vi vill även etablera jourdomstolar, med möjlighet att straffa brottslingar inom en vecka. 

I dag kan den som grips med illegala vapen vara på fri fot inom några timmar. Straffrabatten ska avskaffas helt. Vi vill även att väktare ska få ökade befogenheter i sitt yrke. Mindre brott som inte prioriteras av polisen måste även de kunna utredas.

Listan kan göras lång med insatser som behöver göras. Nu. Tar vi inte tag i detta omedelbart och kraftfullt, kommer Stockholm bli en delad stad. En stad där vi lämnat områden i händerna på kriminella. Den staden kommer jag aldrig tillåta Stockholm att bli. Stockholm ska vara en öppen, tolerant och välkommande stad, inte en stad där rättssamhället ger vika och blir alltmer otillräckligt.


Av Anna König Jerlmyr 

Gruppledare (M) och oppositionsborgarråd i Stockholms stad