I sin replik på min artikel om Sveriges kritik av Israels brott mot folkrätten väljer Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg att inte argumentera i sak. I stället väljer de att kasta glåpord på sina meningsmotståndare: ”häpnadsväckande amatörmässig”, ”klumpig”, ”fixerade”, ”inkompetent”, ”dysfunktionella”, ”djup oförståelse”, ”okunskap”.
Det är just dessa staplanden av invektiv över sina debattmotståndare som försvårar seriösa samtal och fredssträvanden i den israelisk-palestinska konflikten.
Israel skall behandlas som andra stater, menar Abramowicz och Öfverberg. Jag instämmer helt. Alla stater och andra aktörer som bryter mot folkrätt och mänskliga rättigheter bör kritiseras skarpt för dessa brott. Så även Israel. Eller Saudiarabien. Eller Hamas.
Alla terrorhandlingar är förkastliga, oavsett vem som utför dem och oavsett i vilket syfte de sägs utföras. Det gäller naturligtvis även knivdåd, bombattacker mot civila mål eller utomrättsliga avrättningar. En stat ”som andra stater” ställer dem som misstänks eller är skyldiga för sådana dåd inför rätta, oavsett vem som utför dem. För de flesta av oss är det en självklarhet – att misstänkta våldsmän av alla slag arresteras, åtalas och döms. Lika självklart som att inte arrestera och döma barn som vuxna. Eller skjuta dem.
Palestinian Centre For Human Rights (PCHR) anger i en nylig rapport namn och ålder på 100 palestinska dödsoffer bara mellan oktober och december, skjutna med flera skott mot kroppen av israelisk militär. Majoriteten under 20 år. Så sent som förra veckan rapporterar andra källor om ytterligare fyra offer för israeliska militärkulor – två av dem var 17 och 15 år gamla. Några av dessa dödsoffer har bevisligen begått våldshandlingar, men merparten har enligt PCHR skjutits när de deltagit i demonstrationer, eller kastat sten. Direkta skott har alltså ersatt det som möjligen kunde ha varit befogat: arrestering, åtal och eventuella domar.
Bilden bekräftas av Amnesty International, som menar att allt talar för att Israel under hösten har gjort sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar och därmed grova brott mot Genève-konventionen.
Jag önskar av hela mitt hjärta att den israelisk-palestinska konflikten kunde få ett slut, där Israel och Palestina – som alla andra stater – existerar inom säkra och erkända gränser och där demokrati och mänskliga rättigheter respekteras.
Jag hoppas och tror att Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg delar denna önskan. Men om denna önskan skall bli verklighet måste krav ställas på båda parter. Att inte kritisera Israels folkrättsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna innebär ett svek mot alla de människor i Israel som protesterar mot högerregeringens extrema politik och som kämpar för försoning och förståelse mellan israeler och palestinier.
Ulf Bjereld
Förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet