Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TTUlf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TT
Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TT
Lisa Abramowicz.Lisa Abramowicz.
Lisa Abramowicz.
Ulf Öfverberg.Ulf Öfverberg.
Ulf Öfverberg.

Krav måste ställas även på Israel

Publicerad

Jag önskar av hela mitt hjärta att den israelisk-palestinska konflikten kunde få ett slut.

Men om denna önskan skall bli verklighet måste krav ställas på båda parter, skriver Ulf Bjereld.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I sin replik på min artikel om Sveriges kritik av Israels brott mot folkrätten väljer Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg att inte argumentera i sak. I stället väljer de att kasta glåpord på sina meningsmotståndare: ”häpnadsväckande amatörmässig”, ”klumpig”, ”fixerade”, ”inkompetent”, ”dysfunktionella”, ”djup oförståelse”, ”okunskap”.

Det är just dessa staplanden av invektiv över sina debattmotståndare som försvårar seriösa samtal och fredssträvanden i den israelisk-palestinska konflikten.

Israel skall behandlas som andra stater, menar Abramowicz och Öfverberg. Jag instämmer helt. Alla stater och andra aktörer som bryter mot folkrätt och mänskliga rättigheter bör kritiseras skarpt för dessa brott. Så även Israel. Eller Saudiarabien. Eller Hamas.

Alla terrorhandlingar är förkastliga, oavsett vem som utför dem och oavsett i vilket syfte de sägs utföras. Det gäller naturligtvis även knivdåd, bombattacker mot civila mål eller utomrättsliga avrättningar. En stat ”som andra stater” ställer dem som misstänks eller är skyldiga för sådana dåd inför rätta, oavsett vem som utför dem. För de flesta av oss är det en självklarhet – att misstänkta våldsmän av alla slag arresteras, åtalas och döms. Lika självklart som att inte arrestera och döma barn som vuxna. Eller skjuta dem.

 

Palestinian Centre For Human Rights (PCHR) anger i en nylig rapport namn och ålder på 100 palestinska dödsoffer bara mellan oktober och december, skjutna med flera skott mot kroppen av israelisk militär. Majoriteten under 20 år. Så sent som förra veckan rapporterar andra källor om ytterligare fyra offer för israeliska militärkulor – två av dem var 17 och 15 år gamla. Några av dessa dödsoffer har bevisligen begått våldshandlingar, men merparten har enligt PCHR skjutits när de deltagit i demonstrationer, eller kastat sten. Direkta skott har alltså ersatt det som möjligen kunde ha varit befogat: arrestering, åtal och eventuella domar.

Bilden bekräftas av Amnesty International, som menar att allt talar för att Israel under hösten har gjort sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar och därmed grova brott mot Genève-konventionen.

Jag önskar av hela mitt hjärta att den israelisk-palestinska konflikten kunde få ett slut, där Israel och Palestina – som alla andra stater – existerar inom säkra och erkända gränser och där demokrati och mänskliga rättigheter respekteras.

Jag hoppas och tror att Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg delar denna önskan. Men om denna önskan skall bli verklighet måste krav ställas på båda parter. Att inte kritisera Israels folkrättsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna innebär ett svek mot alla de människor i Israel som protesterar mot högerregeringens extrema politik och som kämpar för försoning och förståelse mellan israeler och palestinier.

 

Ulf Bjereld

Förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag