Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Korkat, Kamali

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Jan O Karlsson var biståndsminister och migrationsminister under sin tid som statsråd på UD.

Jag kan säga

att tortyren i Iran bleknar jämfört med det jag utsatts för sedan jag blev statlig utredare. Så säger Masoud Kamali i en intervju i DN i söndags. Jag läser meningen igen och igen. Ja, så står det. Det kanske är något missförstånd. Men Eva Stenberg, som gjort intervjun, är ju säker på hand. Och Kamali har säkert fått läsa texten före publicering. Vad i herrans namn menar människan? Han är regeringens integrationsutredare, sociolog, professor i socialt arbete vid Umeå universitet. Hans betänkande, med väl avvägda formuleringar och förslag, skall lämnas till regeringen den 17 augusti. Menar han allvar? Det finns stollar litet varstans i vårt samhälle och han väl inte kan ha menat så illa som det låter.

Så inser man att det hela

är fullt avsiktligt. Genom att utnyttja den tortyr han fått utstå som måttstock försöker han visa på vidden av det lidande han drabbats av som statlig utredare. Han glömmer, eller bortser från, ekot av sitt påstående: att bli torterad är inte värre än att bli påhoppad i en polemik. Det är djupt skakande. Masoud Kamali förminskar , bagatelliserar lidandet för alla de människor som försmäktat i världens tortyrkamrar. De som arbetar med att vårda tortyrens offer berättar att offren har oerhört svårt att överhuvudtaget tala om det som inträffat och avbörda sig en del av det oerhörda psykiska trycket. När behandlingen av de direkta skadorna genomförts är den stora uppgiften att stödja tortyrens offer i att frigöra sig från detta tryck genom att redogöra för vad som hände och se det i ögonen.

I sin bok

No life of my own berättar Frank Chikane, ledare för de svartas presbyterianska kyrka under apartheid-tiden om den oerhörda förödmjukelsen och förnedringen i att bli torterad av den sydafrikanska polisen. Hans utväg blev att skriva om det och se sitt helvete i ögonen. Aldrig ett ögonblick förnekar han plågan och förnedringen. Med sin polemiska släng avslöjar Kamali sitt förakt för människors lidande. Det går inte att komma ifrån att det kastar en skugga över hans övriga insatser. JAN O KARLSSON