Koranbrännare – ni är inte välkomna i Stockholm

Poliser på plats inför koranbränningen i Malmö för två veckor sen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Jan Jönsson, ordförande för Liberalerna i Stockholms stad.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Brinnande böcker är en stark varningssignal till det liberala, öppna och toleranta samhället.

Stram kurs, ni är inte välkomna till vår stad, skriver Jan Jönsson, Liberalernas ordförande i Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag på morgonen genomfördes, enligt uppgift, en koranbränning i Rinkeby i Stockholm, av personer från det danska, högerextrema partiet Stram kurs.

”Där man bränner böcker, bränner man tillslut även människor”, skrev den tyske författaren Heinrich Heine år 1821. Det var en sann iakttagelse både då och senare. Ty otaliga är de bokbål som genom historien förebådat diktatoriska regimers våld och massmord på oliktänkande och minoriteter i det egna landet. 

Den brinnande boken är en skarp varning

Och det är också i detta historiska sammanhang som Stram kurs planerade koranbränningar i Stockholm i helgen ska betraktas. Den flammande boken är en skarp varningssignal till oss alla om att här är fara och färde. Våra personliga fri- och rättigheter hotas.

Brännandet av böcker är en stark symbolisk handling som alla kan förstå. Det är inte för att papperen som brinner skulle vara särskilt värdefulla som handlingen är allvarlig, utan för att den går ut på att förgöra orden och det budskap som är tryckt därpå. 

Makthungrigt rusar de vidare på den inslagna vägen tills alla som inte går i takt fogats in i ledet eller tystats för evigt.

Även om partier som Stram kurs gärna vill få det att framstå som att deras bokbål genomförs med syfte att värna yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter, så är det precis tvärtom. De utnyttjar yttrandefriheten för att kunna ta ifrån andra människor deras frihet. När de väl kommer till makten är angreppen på fri press, oberoende domstolar, oppositionella och på demokratin i sig alltid målmedvetna och systematiska.

Visst får man provocera

Men får man då inte vara kritisk mot religioner och andra dogmer? Jo, det får man. Man får både uppröra och till och med vara oförskämd i ett demokratiskt och öppet samhälle. Det har funnits många tillfällen då provokationer har varit inte bara tillåtna, utan även värdefulla, när det har handlat om att protestera mot orättvisor eller frihetsinskränkningar. Men jag vill varna alla svenskar för att tro att de som med glödande hat bränner någon annans böcker, är de som kommer försvara allas yttrandefrihet när de väl kommer till makten. 

Kravaller efter koranbränningen i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

I Malmö för två veckor sedan såg vi hur Stram kurs offentliga bränning av koranen skapade upplopp, attacker mot polisen, utbrända bilar och sönderslagna skyltfönster. Vi som bor i ytterstaden, där aktionerna i Stockholm nu planeras genomföras, vill inte se vandalism och våldsamheter i våra bostadsområden. Sådana destruktiva reaktioner ska aldrig accepteras eller försvaras. I ett land som Sverige finns goda möjligheterna till fredliga demonstrationer och högljudd opinionsbildning.

Visa hyfs!

Religion och tradition har alltid att underkasta sig lagen och ger ingen rätt att begränsa människors frihet eller utöva våld. Men det är ett gott rättesnöre att hålla sig till, att så länge lagen efterlevs så agerar man med vänligt hyfs i förhållande till sina medmänniskor. 

Brinnande böcker är dock en stark varningssignal till det liberala, öppna och toleranta samhället. Det är hög tid att ta den signalen på allvar och förstå att grupperingar och partier som bränner böcker har en agenda som går ut på att inskränka andras frihet. Det är inte så att de stannar vid symbolhandlingar. Makthungrigt rusar de vidare på den inslagna vägen tills alla som inte går i takt fogats in i ledet eller tystats för evigt. 

Tack för yttrandefriheten

Tack och lov har vi fortfarande yttrandefrihet i Sverige. Och den ger mig rätt att säga att det är förkastligt och fel att utnyttja friheterna i vår grundlag för att försöka samla stöd för att kväsa andras frihet och uppbåda till våldsamheter. Stram kurs, I er ikke velkomne til Stockholm!


Av Jan Jönsson

Ordförande 

Liberalerna Stockholms stad