De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar, skriver artikelförfattarna. Foto: ROGER VIKSTRÖMDe vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar, skriver artikelförfattarna. Foto: ROGER VIKSTRÖM
De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar, skriver artikelförfattarna. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Marlen Fuglsang är medlem i Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna. Foto: PrivatMarlen Fuglsang är medlem i Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna. Foto: Privat
Marlen Fuglsang är medlem i Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna. Foto: Privat
Susie Päivärinta är artist och djurvän. Foto: MIKAEL SILKEBERGSusie Päivärinta är artist och djurvän. Foto: MIKAEL SILKEBERG
Susie Päivärinta är artist och djurvän. Foto: MIKAEL SILKEBERG
Peter W Eriksson är regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen. Foto: PRIVATPeter W Eriksson är regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen. Foto: PRIVAT
Peter W Eriksson är regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen. Foto: PRIVAT
Håkan Olausson, frivillig ranger i Värmland. Foto: PRIVATHåkan Olausson, frivillig ranger i Värmland. Foto: PRIVAT
Håkan Olausson, frivillig ranger i Värmland. Foto: PRIVAT

Jägarnas föråldrade metod måste upphöra

Publicerad

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos ägarna – inte hos vargarna. Skyddsjakt på vilda djur som försvarar sitt revir är helt orimligt, skriver medlemmar från Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En grupp jägare i Värmland har ansökt om att få skjuta bort hela vargreviret Rackstad i en skyddsjakt. Dessa jägare tycker att deras älskade löshundsjakt ska prioriteras, framför våra vilda vargars rätt att få leva i fred. 

Länsstyrelsen i Värmland menar att vargarna inte blir utrotade om de beviljar skyddsjakt på denna flock. Länsstyrelsen säger även att de oftast bara beviljar jakt på en vargindivid åt gången. Om en varg skjuts traumatiseras hela flocken, då vargarna lever i familjegrupper. Det är lika illa som att hela gruppen skjuts. 

 

LÄS MER: Stor omfattning av illegal vargjakt

 

Att skyddsjakter beviljas beror främst på att vissa jägare hotar med utpressning, annars tar de lagen i egna händer och dödar vargar utan tillstånd. Tyvärr visar sanningen att den illegala jakten inte minskar, trots många års beviljade licensjakter och skyddsjakter. Den utlovade "acceptansen" för varg uteblir uppenbarligen ändå. 

Vill påpeka att de allra flesta jägare är laglydiga. Men en mindre del av Sveriges jägarkår bör rannsaka sig själva, med tanke på att det år efter år försvinner vargar spårlöst. Det råder inget tvivel om att vissa jägare går över gränsen.

"Måttet är rågat" säger Bertil Forsberg tidigare länsordförande i Jägarförbundet Värmland, i en artikel i Svensk Jakt. Ja, det kan vi hålla med om. Men vi håller inte med Bertil Forsberg om att hela flocken ska skjutas bort. Måttet är rågat när vissa inom jägarkåren anser att ett helt vargrevir ska skjutas  på grund av att det stör jägarnas löshundsjakt. 

Skyddsjakter överutnyttjas

Jägarnas Riksförbund säger helt nej till frilevande varg. Det är bra att de är så tydliga med var de står i vargfrågan. Det ger svenska folket en möjlighet att vakna upp och inse vad som håller på att hända. Våra vilda djur faller offer för ett övernyttjande av skyddsjakter, runt om i landet.

 

LÄS MER: Jag är ingen "schtockholmare" – men det här är ren ondska

 

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos hundägarna. I våra skogar finns det vilda djur som självklart ska få försvara sig när en jakthund kommer in i deras revir. Det är inga nyheter, så varför fortsätter dessa jägare ändå att släppa sina hundar? 

Löshundsjakten är en föråldrad jaktmetod som måste upphöra. Den härstammar från en tid då många var tvungna att jaga för att få mat på bordet. De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar. Vi kommer att fortsätta kämpa för rovdjurens rätt att leva i Sverige och för att kommande generationer människor ska få uppleva en natur med mångfald.

 

Marlen Fuglsang

Medlem i Svenska rovdjursföreningen, SRF, och Jaktkritikerna

Peter W Eriksson

Regionsansvarig i SRF

Richard Dehnisch

Ordförande i Jaktkritikerna

Håkan Olausson 

Frivillig ranger i Värmland

Susie Päivärinta

Artist och djurvän

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag