Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jägarnas föråldrade metod måste upphöra

De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar, skriver artikelförfattarna.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Marlen Fuglsang är medlem i Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna.Foto: Privat
Susie Päivärinta är artist och djurvän.Foto: MIKAEL SILKEBERG
Peter W Eriksson är regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen.Foto: PRIVAT
Håkan Olausson, frivillig ranger i Värmland.Foto: PRIVAT

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos ägarna – inte hos vargarna. Skyddsjakt på vilda djur som försvarar sitt revir är helt orimligt, skriver medlemmar från Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En grupp jägare i Värmland har ansökt om att få skjuta bort hela vargreviret Rackstad i en skyddsjakt. Dessa jägare tycker att deras älskade löshundsjakt ska prioriteras, framför våra vilda vargars rätt att få leva i fred. 

Länsstyrelsen i Värmland menar att vargarna inte blir utrotade om de beviljar skyddsjakt på denna flock. Länsstyrelsen säger även att de oftast bara beviljar jakt på en vargindivid åt gången. Om en varg skjuts traumatiseras hela flocken, då vargarna lever i familjegrupper. Det är lika illa som att hela gruppen skjuts. 

 

LÄS MER: Stor omfattning av illegal vargjakt

 

Att skyddsjakter beviljas beror främst på att vissa jägare hotar med utpressning, annars tar de lagen i egna händer och dödar vargar utan tillstånd. Tyvärr visar sanningen att den illegala jakten inte minskar, trots många års beviljade licensjakter och skyddsjakter. Den utlovade "acceptansen" för varg uteblir uppenbarligen ändå. 

Vill påpeka att de allra flesta jägare är laglydiga. Men en mindre del av Sveriges jägarkår bör rannsaka sig själva, med tanke på att det år efter år försvinner vargar spårlöst. Det råder inget tvivel om att vissa jägare går över gränsen.

"Måttet är rågat" säger Bertil Forsberg tidigare länsordförande i Jägarförbundet Värmland, i en artikel i Svensk Jakt. Ja, det kan vi hålla med om. Men vi håller inte med Bertil Forsberg om att hela flocken ska skjutas bort. Måttet är rågat när vissa inom jägarkåren anser att ett helt vargrevir ska skjutas  på grund av att det stör jägarnas löshundsjakt. 

Skyddsjakter överutnyttjas

Jägarnas Riksförbund säger helt nej till frilevande varg. Det är bra att de är så tydliga med var de står i vargfrågan. Det ger svenska folket en möjlighet att vakna upp och inse vad som håller på att hända. Våra vilda djur faller offer för ett övernyttjande av skyddsjakter, runt om i landet.

 

LÄS MER: Jag är ingen "schtockholmare" – men det här är ren ondska

 

Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos hundägarna. I våra skogar finns det vilda djur som självklart ska få försvara sig när en jakthund kommer in i deras revir. Det är inga nyheter, så varför fortsätter dessa jägare ändå att släppa sina hundar? 

Löshundsjakten är en föråldrad jaktmetod som måste upphöra. Den härstammar från en tid då många var tvungna att jaga för att få mat på bordet. De vilda rovdjuren har rätt att få vistas i våra svenska skogar, utan att bli stressade och jagade av lösa jakthundar. Vi kommer att fortsätta kämpa för rovdjurens rätt att leva i Sverige och för att kommande generationer människor ska få uppleva en natur med mångfald.

 

Marlen Fuglsang

Medlem i Svenska rovdjursföreningen, SRF, och Jaktkritikerna

Peter W Eriksson

Regionsansvarig i SRF

Richard Dehnisch

Ordförande i Jaktkritikerna

Håkan Olausson 

Frivillig ranger i Värmland

Susie Päivärinta

Artist och djurvän