Att häckla underliga myndigheter är en gammal sport i Sverige. Smaken av Socialstyrelsens 6-8 brödskivor om dagen (som egentligen var en uppmaning från det så kallade Brödinstitutet) sitter fortfarande kvar, trots att det gått fyrtio år. Djurskyddsmyndigheten var under sin korta existens en ständig källa till medial munterhet, som när den ville förbjuda innehav av ensamma hästar. Stängselnämnden är en annan myndighetsklassiker som under sina fyrtiotvå år endast hanterade ett enda ärende.
Nu är inte allt myndighetsarbete lika löjeväckande som de ovan nämnda exemplen. Men av de hundratals myndigheter vi i dag tvingas försörja och rätta oss efter är många just det. Och nu får vi en till.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér avslöjade i torsdags att vi till floran nu ska lägga en jämställdhetsmyndighet.
LÄS MER: Människor ska bedömas efter kompetens – inte kön
Exakt vad den ska syssla med – en diskrimineringsombudsman har vi ju redan – är oklart. Men det mesta talar för att detta blir en ren åsiktsmyndighet. I gråzonen mellan lagstiftning och människors privatliv finns få andra verktyg än det som brukar kallas ”attitydarbete”, alltså att försöka uppfostra människor att tycka och tänka rätt. Räkna därför med att Könsverket (för att använda S-toppen Veronica Palms ord) kommer vara en energisk och frikostig aktör under Almedalsveckan, som allmän mingelfixare och arrangör av panelsamtal utifrån ledande frågeställningar.
Den här sortens myndigheter är problematiska, eftersom de vänder på den demokratiska ordningen.
I stället för att vi väljer politiker som i sin tur verkställer de lösningar vi kommit överens om under valrörelserna har vi fått en omvänd variant där politiker som är missnöjda med sina undersåtars åsikter och inrättar nya myndigheter för att komma tillrätta med dem.
Myndigheter blir på detta sätt politikers tankesmedjor och PR-byråer gentemot väljarna. Det är nog ingen slump att Könsverket presenteras samtidigt som regeringen lanserar ett förslag om att kvotera bolagsstyrelser. Regeringspartierna inrättar helt enkelt, för våra skattepengar, en myndighet som ska hjälpa dem att vinna nästa val.
LÄS MER: Människor ska inte reduceras till kön
Sen finns det onekligen jämställdhetsfrågor att ta tag i. Sveriges njugga politik mot småföretag slår mot uppstickare (varav många kvinnor) och gynnar höjdare med politiska nätverk (oftast män). Sverige flumskola, där elever förväntas sitta med en surfplatta och ”självständigt söka kunskap”, fungerar hjälpligt för medelklassflickor men är en katastrof för arbetarklassens pojkar. Men jag gissar att könsverket inte kommer att ägna sig åt sådana frågor.
Ett vanligt problem med åsiktsmyndigheter är nämligen att de rekryterar personer som redan är insnöade på sina egna teorier. Så har diskrimineringsombudsmannen till exempel haft stora problem med att personalen anser sig diskriminerad – på jobbet.
Frågan är om eventuella manliga chefer på den nya myndigheten kommer att kunna hålla ett enda utvecklingssamtal utan att anklagas för härskartekniker?
Men huvudproblemet är ändå inte detta, utan att jämställdhet faktiskt är något viktigt som nu reduceras till byråkratiskt poserande. Kvoterade bolagsstyrelser löser inga strukturella jämställdhetsproblem i Sveriges ekonomi, och ingen myndighet kan styra hur vi delar upp hemarbetet, vem som hämtar på förskola eller hur vi talar med våra döttrar och söner om sexualitet, uppförande, karriär och framtid.
Könsverket blir i bästa fall ett kortlivat byråkratfiasko, och i värsta fall ett långlivat sådant.
Johan Ingerö
Ansvarig för välfärdsfrågor, Timbro