”Vi kommer att vara det enda landet som företräder en feministisk utrikespolitik” utropade Margot Wallströms i juni inför omröstningen om en plats i FN:s säkerhetsråd.
Det är utmärkt att utrikesministern vill att Sverige iklär sig ledartröjan för jämställdhet på den globala scenen, men för trovärdigheten måste vi vara förebild även på hemmaplan.
I ett land som stoltserar med en feministisk regering marknadsförs samtidigt Al-Azharskolan i Vällingby med att barnen separeras efter kön från första till nionde klass vid idrott och hälsa.
Skolan hänvisar till elevernas muslimska bakgrund och uppdelningen har märkligt nog fått grönt ljus av Skolinspektionen. Pojkarna undervisas av manliga idrottslärare och skolans 350 flickor har kvinnliga idrottspedagoger. Rektorn uppger att skälet för uppdelningen är att många av eleverna annars skulle utebli helt från idrottsundervisningen.
LÄS MER: Badhuset har blivit jämställdhetens Colosseum
En av de kvinnliga idrottslärarna kommenterade nyligen könssepareringen till Lärarförbundets tidning: ”Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och T-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där.”
Det handlar inte om vuxna kvinnor, utan om småflickor som varken får visa hår eller en bit hud för pojkar eller manliga idrottslärare. Det är att sexualisera barn. Med största sannolikhet är det inte sjuåringarna som står bakom kravet på könsseparering, utan föräldrarna. Men barn är små människor med egna rättigheter.
Det är utmärkt att Gustav Fridolin (MP) har rutit ifrån på skarpen om Al-Azharskolan och är beredd att ändra i skollagen. Sverige riskerar att tillåta en förändrad syn på flickor, med tolerans för krav på att de ska skylas, som vrider utvecklingen tillbaka.
Utbildningsministern borde även slå näven i bordet angående Laboraskolan i Hylte kommun i Småland som drivs av kristna fundamentalistiska Plymouthbröderna. Sektens medlemmar är förbjudna att rösta i allmänna val och kvinnor anses underordnade män. Skolan har dragit på sig massiv kritik vid tillsyn. Eleverna isoleras, litteraturen censureras och flickor hindras i studierna.
LÄS MER: SJ:s tåg ska inte ha enskild "kvinnoavdelning"
Grundskolan måste främja integration och rusta alla barn att vara delaktiga i ett samhälle som strävar efter ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Ett samhälle där män är föräldralediga, kvinnor kan bli statsminister och där patienter vid behandling inte ska ställa krav på vårdpersonals kön.
Att skolan pedagogiskt arbetar mot könsrollernas begränsningar, där föräldrar inkluderas, är särskilt angeläget för barn som växer upp i starkt patriarkala familjer.
I ett hjärtskärande tal som Fadime Sahindal höll i riksdagen 2001 om det hedersförtryck hon utsattes för, som ledde till hennes död, efterlyste hon föräldrautbildning om jämställdhet. Värderingar är svåra att förändra. Det behövs stöd och vägledning. Att kulturrelativistiskt tillåta könsuppdelade lektioner skickar en uppgiven signal.
Sverige rankas som fjärde bäst i världen på jämställdhet enligt World Economic Forum. Sverige låg etta 2006, men knuffades ner till en tredjeplats 2008 och har fallit ytterligare ett snäpp. Att definiera barn som könsvarelser från späd ålder utifrån religion eller kultur är att gå patriarkatets arkaiska ärende.
Om vi har ambitionen att åter toppa listan är könssegregerad undervisning i grundskolan en återvändsgränd. Läroplanen ska omfatta alla flickor och pojkar i Sverige oavsett bakgrund.
Jenny Sonesson
Liberal debattör och tidigaste politiskt sakkunnig regeringskansliet