Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konsumentupplysning till alla er som köper sex

På olika internetsajter kan sexköpare shoppa runt och där kan de också skriva en recension eller varning för den ”vara” de köpt. Detta är absurt, skriver S-debattörerna.
Foto: Colourbox
Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Foto: LOTTA HÄRDELIN/TT
Heléne Fritzon (S), ledamot i EU-parlamentets jämställdhetsutskott.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande justitieutskottet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

På en madrass någonstans i Sverige ligger en rumänsk flicka och gråter. Hennes kropp har blivit en handelsvara på EU:s inre marknad. 

Vi vänder oss till dig som köper sex. Det är dags att du får fakta och korrekt ”konsumentupplysning” innan du nästa gång överväger att köpa en annan människas kropp. Vi kommer fortsätta vårt arbete för att sätta stopp för det i Sverige och i resten av EU, skriver Annika Strandhäll, Heléne Fritzon och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Till dig som tillhör de tio procent av män i Sverige som har köpt sex. Låt oss nu börja med några siffror. Enligt en studie baserad på intervjuer med kvinnor i flera länder som befunnit sig i prostitution, bland annat Tyskland, framgår att 89 procent av kvinnorna uttryckte att de ville lämna prostitution. 

I samma studie framkommer det bland annat att 63 procent av kvinnorna blivit våldtagna, att 71 procent utsatts för fysiskt våld och att två tredjedelar av kvinnorna hade mentala trauman som kan liknas vid de som soldater får i krig. Detta är fakta och högst relevanta siffror. Men låt oss än en gång betona det allvarligaste: det är tillgång till en annan människas kropp du köper. En flicka eller kvinna som har ett orubbligt människovärde. Hon har egna drömmar och mål i livet. I grunden handlar det om flickors och kvinnors rätt till trygghet och makt över sina egna liv. 

Sjuk marknad på nätet

På olika internetsajter kan sexköpare shoppa runt och där kan de också skriva en recension eller varning för den ”vara” de köpt. Detta är absurt. Det har gått för långt när kvinnors kroppar recenserar som vilken förbrukningsvara som helst på olika sajter. 

I polisens rapport, Människohandel för sexuella och andra ändamål, Lägesrapport 21, finns följande exempel på sådana omdömen: ”Ser inte ut som på bilderna, ingen bra träff tyvärr”. ”Vill ingenting och blir inte hård.” ”Inte hon på bilderna. Fick inte stånd... helt kass”.

Tre krav för att stoppa handeln

Vi vill sätta stopp för dessa köp av flickors och kvinnors kroppar. Det borde ha fått ett slut för länge sen. Vi återupprepar därför och skärper till tre krav för att få ett stopp för handeln med flickor och kvinnor: 

Få fler EU-länder att införa en sexköpslag liknande den Sverige har. Om inte fler EU-länder har aviserat att de också vill införa en sexköpslag inom ett år måste en EU-gemensam sexköpslag införas. 

Människohandel är vår tids slaveri och ett mörkt kapitel för Sverige och resten av EU

Sätt sexköpare i fängelse. Sexualbrottsutredningen i Sverige har fått ett tilläggsuppdrag som syftar till att ta bort böter ur straffskalan för köp av sexuell tjänst. Ett lagförslag väntas senast 31 maj i år.

Kriminalisera sexköp av offer för människohandel inom EU. Det finns även ett färdigt lagförslag i riksdagen som skulle kriminalisera sexköp utomlands, tyvärr finns dock ej majoritet i riksdagen för detta i nuläget. 

Mörkt kapitel för Sverige

Enligt det Europeiska institutet för jämställdhet, EIGE, är människohandel för sexuellt utnyttjande den mest förekommande formen av människohandel i EU. Enligt myndighetsgemensamma, NMT, rör det sig i Sverige ofta om kvinnor från länder som Rumänien och Bulgarien.

När en man betalar för att utnyttja en kvinna blir hon en handelsvara. Människohandel är vår tids slaveri och ett mörkt kapitel för Sverige och resten av EU. Tillsammans kan vi göra det till just historia. Flickor och kvinnor ska inte vara en handelsvara på EU:s inre marknad. 


Av Annika Strandhäll

Riksdagsledamot och Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson

Heléne Fritzon

Socialdemokraternas delegationsledare och ledamot i EU-parlamentets jämställdhetsutskott

Fredrik Lundh Sammeli

Riksdagsledamot Socialdemokraterna och ordförande justitieutskottet