Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kön, klass eller klan får inte avgöra din framtid

M vill fokusera på skolan för att bryta utanförskapet. För dem som riskerar att halka efter ska det finnas obligatorisk lovskola och läxhjälp, skriver partiledaren Ulf Kristersson tillsammans med Benjamin Dousa.Foto: PELLE T NILSSON
Benjamin Dousa är förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att ständigt jämna ut med högre skatter för dem som jobbar och högre bidrag till dem som inte jobbar löser inte utanförskapet.

I stället behöver skolans roll i fördelningspolitiken bli central, skriver M-ledaren Ulf Kristersson och Muf:s Benjamin Dousa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. I dag inleds Moderaternas Sverigemöte i Göteborg. Ett viktigt tillfälle där över 2 000 moderata företrädare möts för att under två dagar diskutera politik, vilka vägval vårt land står inför och vilka reformer som krävs för att göra Sverige bättre.

Nu är det viktigare än på länge att värna möjligheten till social rörlighet i vårt land. Det fungerar inte längre att bara jämna ut med ständigt högre skatter för dem som jobbar och ständigt högre bidrag till dem som inte jobbar. I stället behöver skolans roll i fördelningspolitiken bli central. Alla elever har rätt till en trygg och lärorik skolgång som rustar dem inför framtiden. Alla elever ska få stöd, men också mötas av krav. Den som vill springa före ska inte hållas tillbaka, men inte en enda elev ska lämnas efter.

 

LÄS MER: Välkommen hit – vi bjuder på bidrag och kroniskt utanförskap

 

Barn må ärva sina föräldrars pengar och prylar, men de ska inte ärva sina föräldrars problem. Vad du själv vill, gör och bedöms efter ska inte bero på dina föräldrars namn, adress eller inkomst. Inte bygga på kön, klass eller klan – utan på alldeles egna ansträngningar.

De barn som vi ska vara mest oroade för är de vars föräldrar har invandrat utan egen utbildning, där barnen nu växer upp utan svenska språket.

De vuxnas utanförskap riskerar att gå i arv

Sverige behöver nu ett kraftfullt arbete med att komma till rätta med vuxnas utanförskap. Det handlar om flera delar; tydliga vägar från bidrag till arbete, stöd för utbildning och omställning, ett skattesystem som belönar ansträngning och sociala insatser mot missbruk och psykisk ohälsa.

Annars riskerar vuxnas utsatthet att fortsatt bli barn och ungas utsatthet.

Förra året blev nästan var femte niondeklassare inte behörig till gymnasiet. Och de barn som vi ska vara mest oroade för är de vars föräldrar har invandrat utan egen utbildning, där barnen nu växer upp utan svenska språket och själva riskerar att misslyckas i skolan. Långsiktigt är detta ett av våra allvarligaste problem i välfärdslandet Sverige.

Att växa upp med föräldrar som inte går till jobbet får aldrig vara början på ett liv där man själv heller aldrig får göra det. Ett utanförskap som går i arv skapar ett samhälle som blir fattigt och orättfärdigt. Inget barn ska behöva känna att livets möjligheter är uttömda redan innan det börjat på allvar.

Det är skolan som ska ge hopp om framtiden

Här är en bra skola bland det allra viktigaste för att fler ska få en hoppfull framtid. Utan en bra skola för alla riskerar löftet om social rörlighet att omvandlas till ett svek i form av social ärftlighet.

Moderaterna prioriterar välfärdens kärna. Vårt arbete med att stärka skolan kommer fokusera på  reformer för att öka kunskaperna. Kunskapsreformer lyfter särskilt de elever som har sämre socioekonomiska förutsättningar.

Vi vill därför införa mer undervisningstid för alla barn i grundskolan, och mer tid ska läggas på viktiga baskunskaper som matematik och svenska. Vi vill fortsätta bygga ut antalet karriärtjänster och särskilt satsa på fler karriärtjänster i utanförskapsområden.

Kunskap kräver egna ansträngningar från eleverna, men varje elev ska också ges stöd för att nå kunskapsmålen. För dem som riskerar att halka efter ska det därför finnas obligatorisk lovskola och läxhjälp.

Det finaste i välfärdslandet Sverige

Få saker är viktigare för ett lands långsiktiga framtid än bra utbildning. Vår framtida konkurrenskraft är beroende av att barn som i dag läser på grundskolan blir morgondagens ingenjörer eller entreprenörer. Men det handlar också om att bryta och förhindra social utsatthet. För om den svenska skolan sviker, sviker vi barns möjlighet att forma sitt liv med egen kraft.

Social rörlighet handlar om det allra finaste i välfärdslandet Sverige. Det är nu hög tid att vi slår vakt om den möjligheten.

 

Av Ulf Kristersson

Partiordförande (M)

Benjamin Dousa

Förbundsordförande Muf