Kommunernas slarv göder fuskbyggarna

I dag vaggas folk med husdrömmar in i en falsk trygghet, en känsla av att kommunen har deras rygg om något går fel, skriver Anders Öfvergård.
Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Öfvergård är snickare och programledare.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Lycksökare och klåpare och ett system som inbjuder till fusk. 

Riksdag och regering måste se över lagstiftningen, tvinga kommunerna att täppa till kryphålen och ta ett större ansvar för vem som får bygga, vem som får kontrollera och att den som godkänner alltihop har kunskap nog, skriver tv-snickaren Anders Öfvergård.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTAD & BYGGANDE. Driver du en firma som bygger hus, men suger på vad du gör? Tycker du att kunder är jobbiga som vill ha exakt vad de beställt? Oroa dig inte. Det finns en lösning för dig och den blir allt vanligare: starta en firma till och beställ huset av dig själv och sälj det när det är klart!

Jag är så klart ironisk, men jag önskar att jag ljög.

I mitt jobb med programmet ”Fuskbyggarna” träffar jag familjer vars husbyggen har gått snett på det ena eller andra sättet. När ett av livets viktigaste projekt går fel leder det ofta till stora ekonomiska bekymmer och oro för de som drabbas. Det finns ett kommunalt kontrollsystem, men när familjerna vänder sig till kommunen finns det ofta ingen hjälp att få eftersom kommunerna i dag inte har något egentligt ansvar när ett projekt går åt skogen. 

Oseriösa aktörer

När plan- och bygglagen ändrades 1995 (SFS 1994:847) flyttades ansvaret för kontroller av tillbyggnationer och nybyggen av hus över från myndigheterna till byggherrarna själva. I spåren av 90-talets bostadskris var detta säkert jättesmart, men allt eftersom den privata marknaden för byggen, rivningar och renoveringar har ökat så har den också dragit till sig oseriösa aktörer som utnyttjar ansvarsluckorna.


LÄS MER: Byggjobbare: Ni anar inte hur blåsta ni blivit på ROT-avdraget


Lycksökare och klåpare finns i alla branscher – det stora problemet här är att kommunerna inte tar mer ansvar än de behöver. 

En googling hade räckt

För lösningarna är ibland löjligt enkla. Det kan räcka med en googling för att se att kontrollansvarig är jävig. Eller att byggnadsinspektören åker ut till byggplatsen trots att inbjudan från byggherren aldrig kommer. Det om något borde väl vara en varningssignal? Om man inte gör rätt för sig och bygger som man ska, så bjuder man så klart inte in myndigheterna för en kontroll! 

Att dra en byggare inför rätta är en process som tar tid och kraft och som suger livsglädjen ur familjer.

Och det borde vara ett minimumkrav att den på kommunen som stämplar och därigenom godkänner inkomna bygghandlingar också har kompetensen att läsa och bedöma dem. För vad är vitsen med att kommunen ska godkänna saker de inte förstår sig på? Som systemet ser ut nu vaggas kommuninvånare in i en falsk trygghet, en känsla av att kommunen har deras rygg om något går fel.

Det suger livsglädjen ur de drabbade

Som vanlig medborgare är det svårt att bygga hus i Sverige. Orimligt svårt. Om man inte är utbildad byggnadsingenjör så är man helt utlämnad till byggherrar, hantverkare och myndigheter. Och om de inte gör rätt så finns det ingen att hålla ansvarig mer än möjligen byggherren själv. Men att dra en byggare inför rätta är en process som tar tid och kraft och som suger livsglädjen ur familjer som egentligen borde ägna sig åt att njuta av sitt nya hus och fortsätta att förverkliga sina drömmar.

De allra flesta inom byggnadsbranschen, såväl kontrollansvariga som byggare, är ärliga och vill göra ett bra jobb. Det är inte vårt fel att oseriösa byggare tillåts att ge branschen ett dåligt rykte.  

Kryphålen måste täppas till

Det otydliga system vi har i dag bidrar till att skapa lönsamma kryphål för aktörer med kreativa lösningar för hur man rundar bestämmelserna.

Nu är det hög tid för riksdag och regering att se över lagstiftningen, tvinga kommunerna att täppa till kryphålen och ta ett större ansvar för vem som får bygga, vem som får kontrollera och att den som godkänner alltihop har kunskap och kompetens nog för att klara jobbet. 

Till dess att kommunerna fått skärpta rutiner så kommer slumpen att fortsätta avgöra vilka familjer som får det de betalar för och vilka som råkar i klorna på en riktigt usel byggare. 


Av Anders Öfvergård

Snickare och programledare