Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommer viruset från ett laboratorium i Kina?

Laboratoriet i Wuhan, Kina.
Foto: TT
Tomas Tobé är EU-parlamentariker för Moderaterna.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Kommer det nya coronaviruset och hela pandemin från ett laboratorium? Om ja, så har omvärlden rätt att få veta det. Som ledande global aktör kan EU inte se mellan fingrarna och acceptera fortsatta oklarheter om utbrottet av viruset. 

Det måste talas klarspråk både om och med den kinesiska regimen, skriver Tomas Tobé (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronaviruset har lamslagit en hel värld i över ett års tid. Tragiska dödstal, förödande konsekvenser för samhällsekonomierna och långtgående ingrepp i människors frihet har följt i pandemins spår. 

Det mesta runt pandemin har också varit hett omdebatterat: hur ska smittspridningen begränsas, tillgången till skyddsutrustning, krisberedskap, vaccinationsstrategier, exportrestriktioner och ekonomiska stödpaket. Självklart finns en mängd lärdomar att dra och många åtgärder att vidta framåt.

WHO:s utredning går inte att lita på

Centralt är också att klarlägga virusets ursprung. Vi alla har direkt eller indirekt drabbats av pandemin, behovet av ansvarsutkrävande är därför enormt. Det ljuset måste ofrånkomligen riktas mot Kina. 

Den utredning Världshälsoorganisationen WHO genomfört på plats i Kina, vars resultat presenterades tidigare i år, skedde med kinesisk inblandning och kan därför inte sägas vara fullständigt tillförlitlig. Kommunistpartiets desinformation gällande pandemin är välkänd.

Experiment med samma typ av virus

Nya granskande uppgifter har nu framkommit som tyder på att utbrottet av viruset kan härledas till en läcka från laboratoriet i kinesiska Wuhan, där säkerheten varit mycket bristfällig och där det experimenterades med just denna typ av virus. Rapporter finns också om labbpersonal som insjuknat. Labbteorin har förekommit sedan början på pandemin, men i stort också avfärdats till förmån för att viruset spridits från djur till människa. 

EU behöver nu tydliggöra Kinas ansvar. Kommunistregimens agerande kan inte få sätta en hel värld på spel.

Ett sådant förlopp är dock heller inte utan ansvar hos den kinesiska regimen, eftersom det är kopplat till extremt undermåligt djurskydd och den sanitära miljön vid de så kallade våtmarknaderna. Grogrunder även för nya pandemier, då influensavirus från fåglar respektive grisar är särskilt riskfyllda.

Sverige borde tala klarspråk

Mörkläggningen om den initiala hanteringen av utbrottet av viruset, en möjlig labbläcka och upprätthållandet av farliga djurmarknader faller ytterst på den kinesiska regimen. Att – även som svenska myndigheter – avstå från att peka på Kinas ansvar är därför inte rimligt.

Sverige brukar tala klarspråk om enpartistaten Kina. Det måste vi fortsätta med. Sverige borde därför ta ledartröjan och driva på för att EU som helhet ska agera kraftfullt för att vi ska få riktiga svar om virusets ursprung.

EU borde initiera en oberoende expertutredning, som ges möjlighet att besöka relevanta platser i Kina och som ges tillgång till all dokumentation för granskning och efterforskning, särskilt vad gäller laboratoriet i Wuhan. Det kräver att EU nu sätter rejäl press på kinesiska myndigheter. 

Det här är inte första gången ett nytt virus uppstår i Kina. EU behöver nu tydliggöra Kinas ansvar. Kommunistregimens agerande kan inte få sätta en hel värld på spel. 


Av Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker