Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V: Kommer S svika de långtidssjuka?

Nooshi Dadgostar är ny partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Pandemin har satt den trasiga sjukförsäkringen i blixtbelysning. Undersköterskan Christine Udding ryckte in i vården och smittades med covid-19. Nu nekas hon förlängd sjukpenning. 

Är det tacken? undrar Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nya siffror visar att andelen som utförsäkras vid dag 180 har fyrdubblats sedan 2015 och ökat från 29 till 40 procent mellan 2019 och 2020.  Det som händer långtidssjuka i vårt land är djupt upprörande. Vi betalar ju alla in till vår gemensamma sjukförsäkring, det här är ingen allmosa utan vårt eget betalda skydd som ska falla ut vid olycka eller sjukdom. Men så funkar det inte i dag. Långtifrån.  

Och nu sällar sig alltså Christine Udding och andra som är långtidssjuka i corona till den växande grupp svenskar som systematiskt kastats ut i otrygghet och fattigdom. 

Vi uppmanar nu övriga partier att samlas så att vi får ett stopp på utförsäkringarna, så att tusentals människor ska slippa stå utan försörjning mitt under en pandemi. Därför har Vänsterpartiet nu gått fram med ett politiskt initiativ som kommer att slutbehandlas i Socialförsäkringsutskottet nu på torsdag. 

Sjukförsäkringen gör folk sjukare

Vi är i dag i en situation då omkring 13 procent av de som får försörjningsstöd (det som tidigare hette socialbidrag) samtidigt var sjukskrivna av läkare, och alltså i stället borde få sjukpenning. Många lever också på anhöriga. Människor som har svåra smärtor hänvisas till arbetsmarknaden.  Istället för att rehabilitera människor tillbaka till arbete gör sjukförsäkringen dem ännu sjukare, och för dem ännu längre bort från arbetsmarknaden. 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger att han ser problemen och att regeringen har konkreta förändringsförslag på sitt bord, men att det krävs stöd i riksdagen. Förslagen han hänvisar till kommer från en utredning som presenterades i januari 2020. 

Vad väntar S på?

Medan regeringen går och väntar agerar Vänsterpartiet. Vi har lagt fram just det förslag som regeringen menar att det saknas majoritet för. Särskilt har vi fokuserat på förslagen om att ändra bedömningsgrunderna för dag 180 och 365 och att bedömningen av arbetsförmågan efter dag 180 ska göras mot angivet normalt förekommande arbete. Vi anser också att regeringen i sin styrning av Försäkringskassan bör säkerställa att myndigheten agerar enligt lagstiftarens ambitioner. 

Efter att Vänsterpartiet kommit in med sitt förslag har fler partier anslutit. Nu fattas bara Socialdemokraterna själva för att vi ska få majoritet. Och det är väl inte möjligt att S tänker fälla det förslag de säger sig söka majoritet för? 

Det finns också andra problem med sjukförsäkringen. Vänsterpartiet har flera andra förslag på lösningar. Men de förslag vi lägger fram här och nu är färdigutredda och relativt enkla att genomföra.

Släpp prestigen 

Vi måste få alla partier att släppa på prestigen och försöka enas kring något, för det är bråttom. En del av de som är långtidssjuka i covid-19 riskerar fortsatt att bli utan ersättning på grund av otydliga prognoser, och detta gäller även för andra långtidssjuka som på grund av pandemin inte fått vettig rehabilitering. För dem kan det behövas ytterligare insatser. 

Regeringens nuvarande tillfälliga förordning som ska gälla under pandemin fungerar dåligt och människor som får operationer inställda blir nu utförsäkrade även de. Här måste vi agera och det snabbt. Sjukförsäkringen måste fungera redan nu till dess att den nya generella lagstiftningen är på plats. 

Ingen mer ska som Christine behöva falla mellan stolarna. 

Tillsammans kan vi laga sjukförsäkringen. 


Av Nooshi Dadgostar

Partiledare för Vänsterpartiet

Ida Gabrielsson

Talesperson i sjukförsäkringsfrågor, Vänsterpartiet