Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommer S att stoppa raskartläggningen?

Hanif Bali, Moderaterna.
Foto: Olle Sporrong

I Botkyrka vill Socialdemokraterna påbörja en raskartläggning av kommunens medborgare.

Representanter för minoritetsgrupper har tagit avstånd från detta skallmätning-by-proxy-initativ – kommer S med Aida Hadzialic i spetsen att göra detsamma? skriver Hanif Bali.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en debattartikel i Expressen gick kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) ut och kritiserade den hudfärgs- och identitetsbesatta vänsterfalangen. För detta fick hon mycket beröm, däribland från mig själv.

Men som vanligt skiljer sig Socialdemokraternas ord och handling åt. I Botkyrka kommun har nu den socialdemokratiska kommunstyrelsens ordförande lagt ett förslag på att påbörja rasräkning av kommunens medborgare. Detta kallar man absurt nog för "jämlikhetsdata". Via enkäter ska kommunens invånare identifiera sin hudfärg, grupptillhörighet och ras.

Denna skallmätning-by-proxy är ett initiativ från Kitimbwa Sabuni (Afrosvenskarnas riksförbund) och hans fru Fatima Doubakil (Muslimska mänskliga rättighetskommittén) som tillsammans bildat ett rasräkningsbolag som kommunen, utan upphandling, ska köpa denna tjänst ifrån. 

Detta projekt understöds av Sveriges främste proponent för rasräkning, Tobias Hübinette. Även Ibn Rushd och Sveriges unga muslimer, två organisationer med kopplingar till islamistiska Muslimska brödraskapet lovordar initiativet. Representanter av Sveriges erkända minoritetsgrupper – samer, judar och romer – har tagit avstånd från detta projekt.

Trots det väljer Socialdemokraterna att gå vidare. Om nu Aida Hadzialic är så mån om att minska ras- och hudfärgsextremismen inom vänstern så kan man ju fråga sig varför hennes parti aktivt vill att staten ska räkna ras och hudfärg.


Att det finns ojämlikhet som korrelerar med invandrare eller deras barn förnekar ingen, men orsakas denna ojämlikhet av deras "rastillhörighet"? Som tur finns det redan data på detta. Piaac, som brukar kallas för "PISA för vuxna", mäter hur duktiga vuxna i olika länder är på läskunnighet och räknefärdighet. Den kom fram till att man inte kan se skillnader på sysselsättning på de med invandrad eller svensk bakgrund som presterar lika på proven. Ett icke läskunnig svensk har det alltså lika svårt att få jobb på arbetsmarknaden som en icke läskunnig afghan. Denna slutsats landar även regeringens egen långtidsutredning i.

Detta borde ha slagit ner som en bomb i Kommunsverige, där integrations- och mångfaldssatsningar fortfarande lever vidare i tron att det är främst rasism eller kulturskillnader som är orsaken till segregation. Detta borde statsrådet Hadzialic känna till i och med att hon kallar sig kunskapslyftsminister. Vill man komma åt ojämlikheten så kan vi väl först prova ge en fungerande vuxenutbildning till de lågutbildade invandrare som förnekats en dräglig skolgång i sin barndom innan vi börjar föra register över ras?


LÄS MER: Ansvarslöst och felaktigt av Hanif Bali


Därutöver kan man fråga sig om lämpligheten i att låta så pass olämpliga personer få tillgång till känslig information. Doubakil gjorde sig ett namn när hon bjöd in Munir Awad till att tala om "Terrorlagstiftningens terror", bara månader innan han gjorde sitt försök till terrorattentat mot Jyllands-Postens redaktion. En annan inbjuden deltagare var Ali Berzengi, även kallad "Terrorimamen", dömd för terrorbrott. Hade vi tyckt att det vore lämpligt att någon som aktivt hade bjudit in och propagerat för en terrorist, exempelvis Anders Behring Breivik, hade varit lämplig att få föra rasstatistik över vår befolkning med offentliga medel? Det tycker tydligen Socialdemokraterna i Botkyrka.

Så nu har Aida Hadzialic ett ypperligt tillfälle att stoppa det identitetspolitiska haveri som ska beslutas om redan i dag i Botkyrka kommun av hennes eget parti. Eller var hennes kritik av identitetspolitik bara fagert tal?


Hanif Bali

Riksdagsledamot (M), ansvarig för integrationsfrågor i Arbetsmarknadsutskottet