Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommer inte stänga seriösa verksamheter

Foto: Olle Sporrong

Det är tråkigt att Urban Bäckström och Gabriel Urwitz ägnar sig åt skrämselpropaganda. Beskedet från oss socialdemokrater är tydligt – vi kommer inte att stänga seriösa välfärdsverksamheter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har byggt upp en välfärd som har bidragit till trygghet, tillit och sammanhållning. Mycket är fortfarande bra men samhället dras isär. Skolresultaten faller och ojämlikheten i skolan ökar. Arbetssituationen i sjukvård och äldreomsorg är hårt pressad. Olika yrkesgrupper i välfärden slår larm om att deras arbeten har kidnappats av ekonomiska ersättningsmodeller och detaljstyrande dokumentation. Människors förtroende för välfärden sjunker.

Bäckström och Urwitz vill ha svar på vad som ska hända med privata välfärdsföretag. Frågan som istället borde ställas och som oroar medborgarna är – kan vi lita på en gemensamt finansierad välfärd av hög kvalitet även i framtiden. För alla.

Det räcker nu med marknadsexperiment i välfärden. Vård, skola och omsorg måste fungera. Medborgarnas behov och det som fungerar lokalt ska vara utgångspunkten. För oss Socialdemokrater är det avgörande att välfärden fördelas efter behov, inte efter plånbokens tjocklek. Vi kommer sätta stopp för moderaternas privatiseringslinje med gräddfiler i vården och ersättningssystem som leder till ojämlik välfärd. Vi går inte på näringslivets retorik om att privat kapital behövs för att bygga framtidens välfärd.

Verkligheten smular sönder marknadsretoriken. I äldreomsorgen är bemanningen och lönerna lägre i privat än i kommunalt driven äldreomsorg och anställningsvillkoren sämre. Ingen har lyckats visa att konkurrensutsättning leder till förbättrad kvalitet eller effektivitet. Däremot vet vi att den leder till instabilitet och konkurser. Senast i dag rapporteras om en förskola i Malmö som gått i konkurs och personalen arbetat gratis sedan april. Trots det vill den moderatledda regeringen och privatiseringslobbyn tvinga alla kommuner att privatisera.

Med våra nationella kvalitetslagar skärps kraven på aktörer inom välfärden, både innan de får etablera sig och när verksamheten är igång. Vi kräver kompetens, seriositet och långsiktighet hos ägarna. Med våra bemanningskrav kan företag inte längre göra vinst på lägre bemanning. Samma insyn och offentlighetsprincip ska gälla för all offentligt finansierad välfärd.

Den fria debatten och den offentliga granskningen är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Då måste massmediernas tillgång till information vara god. Arbetstagare inom den privata sektorn har, jämfört med arbetstagare inom den offentliga sektorn, ett begränsat meddelarskydd. För privatanställda råder en påtaglig osäkerhet kring var gränsen för deras yttrandefrihet går.

Privatiseringslobbyn, med Bäckströms tidigare arbetsgivare Svenskt Näringsliv i spetsen, tar avstånd från varje form av lagstiftning om meddelarskydd inom privata företag i välfärden. Vi Socialdemokrater menar att ett meddelarskydd är nödvändigt för att säkra kvaliteten i offentligt finansierad välfärd. Medborgarna har rätt att veta hur våra gemensamma resurser används.

Vi vill städa upp i välfärden och städa ut oseriösa privata aktörer. Det är obegripligt att privatiseringslobbyn inte inser att det är helt nödvändigt för att seriösa privata aktörer ska kunna finnas kvar i offentligt finansierad välfärd.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare