Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommer C medverka till en ny fastighetsskatt?

Alla de som äger sin bostad undrar vad det betyder när C sätter sig bakom stängda dörrar och förhandlar om en skattereform, skriver Christian Ekström.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Christian Ekström är vd för Skattebetalarna.
Foto: Skattebetalarna

Ordet ”återinföra” dyker upp fyra gånger i olika varianter i Rickard Nordins mycket korta replik. Och det är inte en tillfällighet. 

Frågan kvarstår: Kommer Centerpartiet medverka till införandet av en ny fastighetsskatt? skriver Christian Ekström, Skattebetalarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Centerpartiet måste förtydliga vad man vill med bostadsbeskattningen. Allt annat gör med rätta småhus- och bostadsrättsägare nervösa. Centerns tillförordnade ekonomiskpolitiska talesperson Rickard Nordin skriver i en replik att Centerpartiet inte kommer medverka till en återinförd fastighetsskatt. Så långt allt väl, men Centerpartiets hållning väcker fortfarande frågor. 

Partistämman oroar

Vid partistämman 2019 fastslog Centerpartiet att ”skatteuttaget från fastighetssektorn behöver öka”. Vidare framhåller partiet att det behövs en översyn av de regionala skillnaderna i fastighetsavgiften. Man fortsätter med orden ”därtill bör övriga skatter på att köpa, äga och sälja bostäder ses över. Förändringar bör ta hänsyn till fördelningspolitiska aspekter, också mellan generationer.” Att alla de som äger sin bostad undrar vad det betyder när Centerpartiet sätter sig bakom stängda dörrar och förhandlar om en skattereform borde Nordin ta på större allvar. 

Ordvalet är intressant

Man brukar säga att djävulen finns i detaljerna. Ordet ”återinföra” dyker upp fyra gånger i olika varianter i Nordins mycket korta replik. Och det är inte en tillfällighet. Centerpartiet lovar i och med repliken att inte återinföra fastighetsskatten. Men man stänger inte dörren för att i linje med sitt stämmobeslut från förra året införa någon annan variant på fastighetsskatt.  

Förslagen på fastighetsskatt som på senare tid har presenterats varierar till sin form men de förenas på två punkter. De är alla skadliga och de är alla nya. Frågan kvarstår. Kommer Centerpartiet medverka till införande av en ny fastighetsskatt? Eller kan man lugna väljarna med att så aldrig kommer bli fallet? 


Av Christian Ekström 

Skattebetalarnas förening

0