Foto: / Lena DahlströmFoto: / Lena Dahlström
 Foto: / Lena Dahlström
Anna Kinberg Batra (M) Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnna Kinberg Batra (M) Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra (M) Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kom inte ut hit och håll usla tal

Publicerad

Politikerna kan inte veta vad förorten behöver när de aldrig är här.

Det krävs att de kommer ut här, stannar längre än tiden det tar att hålla ett tal på en scen, skriver socialdemokraten och Tenstabon Mohamed Nuur. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Om ni som jag varit på plats på Spånga IP under rådande politikerveckan i Järva så har ni säkert inte heller missat prickskyttarna på ett av taken intill. Jag kan förstå den massiva polisnärvaron, men prickskyttarna förstår jag inte. Det är helt onödigt att ödsla den resursen på Järvaveckan. Jag känner till barnfamiljer som inte vågat sig ut till politikerveckan på grund av den massa polisnärvaron. Den skapar distans och invånarna väljer bort att deltaga. 

Arrangören The Global Village har åstadkommit något historiskt genom att arrangera politikveckan i Järva. Det är oerhört viktigt och nödvändigt att dra den politiska agendan till Järva, förorten och Stockholm. Syftet är att invånarna ska komma närmare politikerna och vice versa. Det är en stor möjlighet vi fått och som vi måste ta. Det är då viktigt att invånarna kommer ut och möter politikerna och gör sin röst hörd. Järvaveckan har ett syfte och vi måste se till att den ger effekt.

 

LÄS MER: Politiker, nu passar det att visa er i Järva? 

 

Jag har varit på plats under veckan och lyssnat på panelsamtal och på alla Alliansens partiledare som hittills talat. Talen har gjort mig upprörd då jag insett att talen är desamma som de brukar köra när de är med i olika opinionsprogram på tv. De är på plats i Järva för att arrangören anser att förorten glöms bort i politiken och de kan inte ens anstränga sig lite för att anpassa talen till invånarna som berörs. 

Alliansen vill få det att verka som att allt elände började när Socialdemokraterna vann valet 2014

Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, pratar om fler poliser samtidigt som det kryllar av kravallpoliser med förstärkningsvapen och prickskyttar på taket. Alliansen glömmer helt och hållet bort att de har styrt landet i åtta år och vill få det att verka som att allt elände började när Socialdemokraterna vann valet 2014. De verkar underskatta och dumförklara befolkningen.

Något annat som ger mig dålig smak i munnen är hur Alliansen framstår som att de är hjälplösa och har inget inflytande i dagens politik. Jag som politiker vet att ingen har majoritet i riksdagen. Det innebär att Alliansen flera gånger, med hjälp av SD, har röstat ner förslag i riksdagen. Så inflytande har de allt.

Alliansen borde erkänna att de misslyckades de åtta åren de satt vid makten. Deras löften med konkreta förslag på hur de skulle förbättra förorten blev bara tomma ord. Nu pekar de istället fingret på andra och tar inget ansvar själv.

 

LÄS MER: Låt myndigheternas flytt gå till förorten 

 

Alliansen pratar också om att satsa på det ena och det andra medan de sänker skatten för de rika. Det gör att de inte har underlag på hur de ska finansiera sina reformer. Men då har de kommit på förslaget att folk ska jobba med låga löner, eftersom det är bättre än bidrag. Detta finner jag ytterst problematiskt eftersom man är med och bidrar till att höja klyftorna i samhället ännu mer. Hur kan det vara rättvist när två personer som utför lika jobb inom samma yrke får två helt olika löner. Det är inte okej när det handlar om kvinnor och män, och ska inte heller vara okej när det handlar om de privilegierade i samhället mot de som är nya på arbetsmarknaden. 

Politikerna kan inte veta vad förorten behöver när de aldrig är här. Det krävs att de kommer ut här, stannar längre än tiden det tar att hålla ett tal på en scen och faktiskt beblandar sig med invånarna. Endast då kommer de kunna göra skillnad, och förändra situationen till det bättre. 

 

 

Mohamed Nuur 

Ordförande för Tensta Socialdemokraterna 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag