Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kom igen nu rödgröna – skydda vårdens anställda

Det måste bli enklare för sjukhus att få montera metalldetektorer för att hitta vapen, skriver Johan Pehrson och Lina Nordquist (L).Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson (L).Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery
Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson (L). Foto: Ola Hedin

Nästan varannan sjuksköterska och var fjärde läkare har hotats eller utsatts för våld på jobbet. Dagens lagstiftning försvårar arbetet med att skydda dem. Som förtroendevalda behöver vi vända på varje sten för att stoppa detta, skriver Johan Pehrson och Lina Nordquist, (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Människor som ägnar sitt yrkesliv åt att trösta, vårda och rädda liv utsätts allt oftare för hot, våld och trakasserier. Detta är fullständigt oacceptabelt. Som lagstiftare måste vi ge dessa människor de bästa förutsättningar de kan få.

Mitt i sommaridyllen utfärdar polismyndigheten i Halland tillstånd för sjukhus att anställa ordningsvakter med rätt att visitera och vid behov bära handbojor, batong och skjutvapen. Avvikelserapporter från hela landet berättar om stryptag, sparkar, slag och spottloskor mot sjukvårdspersonal – flera regioner har nyligen tvingats trycka informationskort om att hot är oacceptabla och vapen förbjudna på akutmottagningar.

Lagen försvårar säkerhetsarbetet

Allt detta pågår i sjukvården – platsen där vi alla någon gång behöver hjälp, vare sig vi är Medelsvenssons eller har hamnat snett i livet. Säkerhetsenheter vid landets sjukhus håller kontinuerligt föreläsningar och utbildningar om hot och våld, men de kan inte ensamma nå ända fram. Dagens lagstiftning försvårar. 

Kunniga medmänniskor måste våga rädda våra liv, vilka vi än är.

Sjukvården har förstås aldrig varit helt fri från våld och hot. När människor blir svårt psykiskt sjuka kan paranoia och aggression bli en del av deras sjukdomsbild. Inom alla delar av sjukvården kan berusade eller lamslagna patienter och anhöriga ha svårt att hantera sina känslor, och när kriminellt belastade människor drabbar samman och blir patienter följer våldet med anhöriga, vänner och fiender in i vården. 

Rapporterna ökar, faktiskt med hela 50 procent sedan 2010. Enligt Arbetsmiljöverket har nära på varannan sjuksköterska utsatts för våld eller hot. Läkarförbundet uppger att en av fyra läkare utsätts bara under ett enda år.

Förebyggande arbete

Det mesta våldet har sin början åratal innan det inträffar. Såväl skola som socialtjänst och arbetsmarknad behöver få verktyg för att motverka utvecklingen – inte minst behöver vårt land en helt ny socialtjänstlag som tidigare och tuffare tvingar och hjälper unga människor att avbryta sin kriminalitet.

Men det som händer nu måste förhindras nu. Liberalerna har föreslagit lagstiftning som gör det enklare för sjukhus att montera metalldetektorer för att hitta vapen, så att patienter, anhöriga och anställda skyddas. Våra krav möts dock med ointresse av de rödgröna. Vi inser att säkerhetskontroller är ett ingrepp i patienters integritet, men detta måste vägas mot medarbetares och patienters säkerhet. Regeringen bör snarast se över hur detektorer kan förebygga fara när sjukvårdens säkerhetsläge kräver det.

Se över sekretessen

Vi har länge krävt att påföljderna skärps för hot och våld mot sjukvårdspersonal och andra samhällsviktiga funktioner. Det är välkommet att regeringen nu vill införa brottet blåljussabotage för angrepp mot polis, räddningstjänst och ambulans, men detta brott måste omfatta fler. Alla de som i dag räddar andras liv med risk för sitt eget behöver få stärkt skydd. Det är också avgörande att vi anställer betydligt fler poliser och ger såväl Nationellt forensiskt centrum som frivård och andra delar av rättssystemet bättre villkor, och i en tid då patienter hotar den personal som räddar deras liv kan dessutom sekretesslagstiftningen behöva ses över. 

Vi liberaler vill också ge kommuner ekonomiskt stöd vid sociala tvångsinsatser för unga kriminella. Varje ung människa ska fångas upp, oavsett bostadsort. 

Det finns mycket att göra. Sjukvården måste vara välkomnande och säker. Kunniga medmänniskor måste våga rädda våra liv, vilka vi än är. Som förtroendevalda behöver vi vända på varje sten för att uppnå detta.

 

Av Johan Pehrson

Rättspolitisk talesperson (L) 

Lina Nordquist

Socialpolitisk talesperson (L)