Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kollektivtrafiken behöver kostnadsfria munskydd

Vi har inte råd med dumsnålhet under en pandemi. Se till att resenärerna får tillgång till kostnadsfria munskydd vid alla stationer, skriver S-debattörerna.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Aida Hadžialić (S), finansregionråd i opposition, Region Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Jens Sjöström (S), regionråd i opposition, Region Stockholm.

Moderaterna vill straffa den som inte bär munskydd med böter. Samtidigt vägrar de möjliggöra för att munskydden ska finnas tillgängliga kostnadsfritt för alla överallt i Stockholms kollektivtrafik. 

Det är bara dumsnålt – ett dygn på intensivvårdsavdelning kostar cirka 40 000 munskydd, skriver Aida Hadžialić och Jens Sjöström (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Stockholmsregionen är svårt drabbad av den pågående coronapandemin. Situationen är allvarlig för liv och hälsa. Mellan vecka 6 och 7 så ökade antalet nya fall av covid-19 med 26 procent. Nya rekommendationer utfärdas ständigt på regional och nationell nivå. Syftet är bland annat att begränsa smittspridningen, skydda människors liv och hälsa, att lindra konsekvenserna för företag och medborgare samt att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

En av dessa åtgärder sattes in under veckan. Då rekommenderade Region Stockholms smittskydd alla medborgare att använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet. Rekommendationen är skarp och skall givetvis följas av alla resenärer.

Moderaterna vill bötfälla

Moderaterna har i sin tur – åtminstone på nationell nivå – varit mycket tydliga med hur de ser på debatten om munskydd. De önskar bland annat göra munskydden obligatoriska genom lagstiftning. Partiet önskar i linje med det bötfälla samtliga resenärer som inte följer rekommendationerna i kollektivtrafiken.

Frågan är således prioriterad för Moderaterna och det tydliga signalvärdet i att partiet driver frågan om att lagstifta om munskydd kan inte ses på något annat sätt än att frågan är högt prioriterad för Ulf Kristersson.

S vill dela ut kostnadsfria munskydd

Mot bakgrund av de nya rekommendationerna som utfärdats av den regionala smittskyddsläkaren krävde Socialdemokraterna i Region Stockholm att regionen skulle dela ut munskydd kostnadsfritt till resenärer i kollektivtrafiken.

Att göra som i dag är totalt undermåligt för Sveriges rikaste region.

Det handlar givetvis om många faktorer. För det första så visar undersökningar att bara 1 av 3 personer använder munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Detta måste givetvis förändras så att fler resenärer följer de skarpa rekommendationerna. Då behöver tillgången på munskydden öka. Att göra som i dag – där munskydd enbart delas ut gratis i centrala Stockholm – är totalt undermåligt för Sveriges rikaste region. Fler än en miljon resenärer är påstigande vid en annan hållplats än T-centralen. Därför kräver vi att munskydd delas ut på varje bemannad station där man kan köpa biljett.

Hela länet måste prioriteras

För det andra så behöver Region Stockholm ge resenärer samma förutsättningar. För att minska smittspridningen i hela regionen måste varje del av länet stärkas. I en pågående viruspandemi är samhället inte starkare än sin svagaste punkt. Ingen del av Stockholms län får därför lämnas ensam. 

Vi möter detta virus tillsammans. Genom att ge medborgarna samma förutsättningar ökar sannolikheten för att fler kommer att använda munskydd. Genom att dela ut dessa kostnadsfritt vid alla bemannade stationer minskar dessutom risken för att munskydd återanvänds. Munskydd ska slängas efter användning.

Rika Region Stockholm har verkligen råd

För det tredje så har regionen råd att bekämpa pandemin. Nyligen släpptes Region Stockholms bokslutskommuniké. Ur den framgår att regionen redovisar ett plusresultat på nästan 6 miljarder kronor. Mycket på grund av statsbidragen från regeringen som just betalats ut för att lindra konsekvenserna av covid-19 pandemin. 

I egna beräkningar från Region Stockholms egen förvaltning beräknas just munskydd kosta cirka 1 krona styck vilket får anses som en i sammanhanget väldigt skälig summa – även för det moderata regionrådet Kristofer Tamsons – om den leder till att smittspridningen minskar.

Moderaten Kristofer Tamsons vill att resenärerna köper sina egna munskydd.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Trots detta vägrar Moderaterna i Region Stockholm att tillgodose detta krav. I en kommentar till SVT säger Moderaternas regionråd Kristoffer Tamsons istället att ”Det är lätt att införskaffa ett munskydd för den som vill resa med SL”.

Inget annat än dumsnålt

Moderaterna vill straffa den som inte bär munskydd med böter. Samtidigt vägrar de möjliggöra för att munskydden ska finnas tillgängliga kostnadsfritt för alla. Det är en sak att partiet önskar göra affärer av en pandemi. Den sortens affärer är vi vana vid i Region Stockholm. Men det är dumsnålt att inte tillgängliggöra kostnadsfria munskydd när munskydd i trånga miljöer bedöms minska smittspridningen. 

Det borde ligga i allas intressen att rädda liv och hälsa. Om en enda person kan räddas från intensivvårdsavdelningen genom dessa åtgärder, är kostnaden för munskydd låg. I ett ekonomiskt språk som blir tydligt även för den som bara vill se siffror: Ett dygn på en intensivvårdsavdelning kostar cirka 40 000 munskydd.

Tänk om, moderater!

Vi uppmanar därför Moderaterna i Region Stockholm att tänka om.

För Socialdemokraterna är god ekonomisk hushållning viktigt. Men vi har inte råd med dumsnålhet under en pandemi. Istället måste allt handla om att rädda människors liv och hälsa. 


Av Aida Hadžialić

Finansregionråd (S) i opposition, Region Stockholm

Jens Sjöström

Regionråd (S) i opposition, Region Stockholm