Ann Ljungblom. Foto: Privat.Ann Ljungblom. Foto: Privat.
Ann Ljungblom. Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.
Foto: Fredrik Sandberg / TtFoto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Knip, kvinnor – det är svårt att föda i luftslott

Publicerad

Barnmorskor vill inget hellre än att hjälpa kvinnor till trygga säkra födslar. Men då måste vi få möjlighet att göra det. Som barnmorska är det en katastrof att befinna sig i denna grova misshandel av kvinnosjukvården, skriver Ann Ljungblom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som barnmorska är jag extremt orolig över att våra ansvariga politiker inte är tillräckligt verklighetsförankrade för att ta problemet med kvinnosjukvården på allvar.

I förra veckan tvingades vi hänvisa sju familjer under natten. Sju kvinnor i brinnande värkarbete som borde ha känt glädje och förväntan men i stället möttes av - det är fullt, vi måste hitta en annan plats. Kvinnor som fråntogs sin möjlighet till vårdval.

Nu bantas vården ner.

Behovet ökar samtidigt som vårdens kapacitet minskar, senast genom 5 000 förlossningsplatser som försvinner när Södra BB och BB Sophia läggs ner i Stockholm.

Förra året föddes 29 330 barn i Stockholm.

Södertälje räknar med att kunna ta emot 500 till när dem renoverats klart.

Södersjukhuset renoveras med kaos som följd och högst osäkert antal platser.

St: Göran, som presenteras som en lösning med beräkning att kunna ta emot 4 000 kvinnor, är inte klart förrän 2019.

Nya Karolinska i Solna, som planeras öppna 2018, minskar sin kapacitet.

För att möta kvinnors olika behov och ge trygga födslar behöver vi en mångfald inom vården, där varje kvinna kan föda säkert utifrån sina behov. Genom att banta kvinnosjukvården försvinner det vårdvalet.

 

Som barnmorska är det en katastrof och tragedi att dagligen befinna sig i denna grova misshandel av kvinnosjukvården.

Forskningen är tydlig och säger att den säkraste förlossningen får man genom en närvarande barnmorska. I dagsläget kan de flesta klinker, i alla fall i Stockholm, inte uppfylla detta. Barnmorskor tvingas i stället springa mellan flera födande. Säkerhetsrisken ökar och vårdvalet för kvinnor försvinner. Vi kan också räkna med att antalet utbrända barnmorskor lär öka drastiskt.

Förlossningar läggs ner, ingen säker planering och anställningsstopp i hela Stockholms läns landsting gör att klinikerna inte kan anställa fler barnmorskor. En lönekartell då klinikerna gått samman och kommit överens om att inte höja våra löner om vi byter arbetsplats gör att många barnmorskor inte ser någon annan väg ut än att lämna yrket. Man orkar inte kämpa längre.

 

Ella Bohlin, ansvarig politiker för bland annat kvinnosjukvården i Stockholm, bygger luftslott där hon utan förankring hävdar att alla kvinnor kommer föda tryggt.

Vi barnmorskor vill inget hellre än att hjälpa kvinnor till trygga säkra födslar. Men ge oss då möjlighet att göra det. Sluta slakta vården och sluta ljug. Vi är trötta på lögner. Stå upp för att förlossningsvården är i en enormt stor kris som måste hanteras nu. Kvinnor har rätt till ett val i vården baserat på fakta och sanning.

Sanning är att 5 000 platser försvinner, två lågriskenheter försvinner och ingen säker planering finns för att säkra upp vårdens kapacitet eller valmöjlighet.

Kvinnor, knip – för luftslott är svåra att föda i.

 

Ann Ljungblom

Barnmorska

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag