Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knip, kvinnor – det är svårt att föda i luftslott

Ann Ljungblom. Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.
Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Barnmorskor vill inget hellre än att hjälpa kvinnor till trygga säkra födslar. Men då måste vi få möjlighet att göra det. Som barnmorska är det en katastrof att befinna sig i denna grova misshandel av kvinnosjukvården, skriver Ann Ljungblom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som barnmorska är jag extremt orolig över att våra ansvariga politiker inte är tillräckligt verklighetsförankrade för att ta problemet med kvinnosjukvården på allvar.

I förra veckan tvingades vi hänvisa sju familjer under natten. Sju kvinnor i brinnande värkarbete som borde ha känt glädje och förväntan men i stället möttes av - det är fullt, vi måste hitta en annan plats. Kvinnor som fråntogs sin möjlighet till vårdval.

Nu bantas vården ner.

Behovet ökar samtidigt som vårdens kapacitet minskar, senast genom 5 000 förlossningsplatser som försvinner när Södra BB och BB Sophia läggs ner i Stockholm.

Förra året föddes 29 330 barn i Stockholm.

Södertälje räknar med att kunna ta emot 500 till när dem renoverats klart.

Södersjukhuset renoveras med kaos som följd och högst osäkert antal platser.

St: Göran, som presenteras som en lösning med beräkning att kunna ta emot 4 000 kvinnor, är inte klart förrän 2019.

Nya Karolinska i Solna, som planeras öppna 2018, minskar sin kapacitet.

För att möta kvinnors olika behov och ge trygga födslar behöver vi en mångfald inom vården, där varje kvinna kan föda säkert utifrån sina behov. Genom att banta kvinnosjukvården försvinner det vårdvalet.

 

Som barnmorska är det en katastrof och tragedi att dagligen befinna sig i denna grova misshandel av kvinnosjukvården.

Forskningen är tydlig och säger att den säkraste förlossningen får man genom en närvarande barnmorska. I dagsläget kan de flesta klinker, i alla fall i Stockholm, inte uppfylla detta. Barnmorskor tvingas i stället springa mellan flera födande. Säkerhetsrisken ökar och vårdvalet för kvinnor försvinner. Vi kan också räkna med att antalet utbrända barnmorskor lär öka drastiskt.

Förlossningar läggs ner, ingen säker planering och anställningsstopp i hela Stockholms läns landsting gör att klinikerna inte kan anställa fler barnmorskor. En lönekartell då klinikerna gått samman och kommit överens om att inte höja våra löner om vi byter arbetsplats gör att många barnmorskor inte ser någon annan väg ut än att lämna yrket. Man orkar inte kämpa längre.

 

Ella Bohlin, ansvarig politiker för bland annat kvinnosjukvården i Stockholm, bygger luftslott där hon utan förankring hävdar att alla kvinnor kommer föda tryggt.

Vi barnmorskor vill inget hellre än att hjälpa kvinnor till trygga säkra födslar. Men ge oss då möjlighet att göra det. Sluta slakta vården och sluta ljug. Vi är trötta på lögner. Stå upp för att förlossningsvården är i en enormt stor kris som måste hanteras nu. Kvinnor har rätt till ett val i vården baserat på fakta och sanning.

Sanning är att 5 000 platser försvinner, två lågriskenheter försvinner och ingen säker planering finns för att säkra upp vårdens kapacitet eller valmöjlighet.

Kvinnor, knip – för luftslott är svåra att föda i.

 

Ann Ljungblom

Barnmorska