Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarket flödar i den unga, ekologiska medelklassen

Pengarna hamnar direkt i gängens ficka, för att finansiera vapnen som en dag skjuter tonåringen vi köpte knarket av, skriver Gustav Björklund Larsen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Socialdemokraten Gustav Björklund Larsen kritiserar dubbelmoralen hos den unga, röda, socialt medvetna medelklassen med aptit på knark.

Vegetarianism, vänsterideal, weed. I den unga coola medelklassen florerar vegetariska recept, ekologiskt kaffe, en och annan yogaentusiast. Och så knarket förstås. De samverkar i en tydlig trend kring livsförverkligande, skriver Gustav Björklund Larsen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 30 december hör jag att tre killar i Tensta skjutits. En dör, två skadas. En dyster avslutning på ett år som toppar statistiken i antalet skjutningar. 

Det är dagen innan nyårsafton. En kväll då jag vet att många av mina vänner kommer avsluta året med en fest, om än med färre personer än vanligt. En kväll där drogerna kommer ta plats på festerna.

Knarket har nog alltid varit trendigt. Trippar romantiseras i texter i allt från Magnus Uggla, till Håkan Hellström och Silvana Imam. Det är ingen ny grej.

Det snortas hejvilt

Men ändå tycker jag mig se en trend, som följer parallellt med övriga samhällstrender. I den unga coola medelklassen florerar vegetariska recept, ekologiskt kaffe, en och annan yogaentusiast. Och så knarket förstås. De samverkar i en tydlig trend kring livsförverkligande, i synnerhet i utelivet. Klubbar serverar bara vegetariska hamburgare eller slopar mjölken i kaffet. Samtidigt snortas det hejvilt på toaletterna. På de coolaste svartklubbarna röks marijuana helt öppet.

Vi ska dricka fairtradekaffe på vardagar, servera närproducerad kålrot i stället för julskinka. Vi ska rösta rött och göra allt för att stå emot utsugarkapitalismen. Men på helgen glömmer vi bort allt vad etisk konsumtion heter.

Den senaste trenden är en något mer sofistikerad drogkonsumtion, som meditation med ayahuasca, mikrodosering av LSD eller att använda cannabisolja som kosttillskott. Så kallad CBD-olja har till och med korats till den nya avokadon. 

Men framför allt konsumerar människor knark för att bli höga.

Idealen är plötsligt som bortblåsta

Alltså. Vi ska dricka fairtradekaffe på vardagar, servera närproducerad kålrot i stället för julskinka. Vi ska rösta rött, kanske till och med vara anarkister, och göra allt för att stå emot utsugarkapitalismen. Vi ska vara antirasister och klaga på boendesegregationen.

Men på helgen glömmer vi bort allt vad etisk konsumtion heter. Då ska vi köpa knark av en tonåring från förorten. Våra pengar hamnar direkt i gängens ficka, för att finansiera vapnen som en dag skjuter tonåringen vi köpte knarket av.

Många av de senaste årens trender är bra. Vi måste äta mindre kött för att stoppa klimatförändringarna. Vi bör handla fairtrade och värna arbetares villkor. Men i knarktrenden finns inget bra. Hela verksamheten bygger på utnyttjande av människor och en helt oreglerad produktion. Dessutom sprider den rädsla i våra förorter. Vem är nästa offer i skjutningarna? Är det mitt barn, min bror, min syster eller pappa? Är det jag?

Är värderingarna bara ett poserande?

Jag tror att de flesta förstår att knarket medför konsekvenser för vårt samhälle, och att det inte hänger ihop med diverse progressiva ideal. Ändå fortsätter knarkandet. Antingen så är det dubbelmoral. Den som köper knark vet att det är dåligt men gör det ändå. Eller så är det ett slags individualistiskt identitetsbyggande. Vegetarianismen, vänsteridealen, weed. Värderingarna och knarket är bara ett poserande för att följa med den senaste trenden.

Oavsett är det dags att vi dödar knarktrenden. Om vi på allvar menar att vi har ett ansvar att konsumera moraliskt riktigt, måste det ansvaret också gälla knarket. Och det är på inga sätt moraliskt försvarbart att köpa knark i dag.

Så sluta köpa knark. Om inte för din egen skull, så för samhällets skull.


Av Gustav Björklund Larsen

Lärarstudent och socialdemokrat