Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatpropagandan liknar budskapet från en sekt

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Martin Kinnunen (SD), klimat- och miljöpolitisktalesperson, riksdagsledamot.
Foto: SD
Emil Eneblad (SD), nationell talesperson, Ungsvenskarna.
Foto: Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Att ta ansvar för den skräckpropaganda som formligen pumpats ut genom åren från miljörörelsen och deras svans av aktivister berörs inte med ett ord, skriver debattörerna. På bilden Greta Thunberg under en demonstration.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Global uppvärmning är ett seriöst problem som ska tas på allvar. 

Miljörörelsen saknar självinsikt om hur deras propaganda påverkar ungdomar, skriver Martin Kinnunen och Emil Eneblad från Sverigedemokraterna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I en replik från svär sig ett antal representanter för miljörörelsen fria från sin del i ansvaret för att svenska barn och ungdomar upplever det som betecknas – klimatångest. 

Att ta ansvar för den skräckpropaganda som formligen pumpats ut genom åren från miljörörelsen och deras svans av aktivister berörs inte med ett ord. Ingen form av självrannsakan eller självkritik. 

Det är svårt att inte uppfatta retoriken som något som liknar budskapet från en sekt. Global uppvärmning är ett seriöst problem som ska tas på allvar och forskning visar att välståndet i världen mätt i tillväxt kommer att bli mindre med kraftiga temperaturökningar. 

Nära netto noll

Välståndet kommer dock, enligt forskningen, fortsatt att öka om än i mindre kraftig utsträckning varför undergångsretoriken är överdriven. 

Vi upprepar återigen att, enligt FN:s klimatpanel, ligger de globala utsläppen av växthusgaser kring 60 miljarder ton koldioxidekvivalenter per år. Mindre än en tusendel av dessa kommer enligt Naturvårdsverket från Sverige. 

Tas hänsyn till att Sveriges växande skogar tar upp det mesta av våra utsläpp, det rör sig om nästan nio tiondelar, så är vi redan i dag nära netto noll vad gäller territoriella utsläpp.


Av Martin Kinnunen (SD)

klimat- och miljöpolitisktalesperson, riksdagsledamot

Emil Eneblad (SD)

nationell talesperson, Ungsvenskarna

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.