Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatet förtjänar bättre än omogna Miljöpartiet

Vi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar, skriver M:s miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: FREDRIK WENNERLUND
MP:s partiledare Gustav Fridolin är starkt kritisk till Moderaternas klimatpolitik. Foto: LISA MATTISSON

Gustaf Fridolin uppmanade Ulf Kristersson att bryta tystnaden om M:s klimatpolitik. Det lyckades inte. Men partiets miljöpolitiska talesperson svarar:  

"Ineffektivitet genomsyrar hela Fridolins och regeringens klimatpolitik. Moderaterna väljer i stället att klimatmaxa."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT. Klimathotet är akut, och vi moderater tar det på största allvar. Vi är glada att Alliansen och regeringspartierna har enats om ambitiösa klimatmål. Den enigheten borde även Fridolin vilja värna, men tyvärr vittnar hans tonläge om något helt annat.

Fridolin kritiserar oss för att vi säger nej till flera av S och MP:s förslag. Det stämmer – vi säger nej eftersom förslagen är ineffektiva. Vi väljer i stället att klimatmaxa. Därtill förtjänar klimatfrågan en seriös debatt grundad på verkliga fakta i stället för felaktiga uppgifter.

Därför beklagar vi att Fridolin, medvetet eller omedvetet, vantolkar vår politik. Sanningen är att vi satsar en halv miljard mer än regeringen på internationella klimatinvesteringar. Vi vill bygga ut svensk järnväg, öka anslagen till dess underhåll med 50 procent och sänka – inte höja – banavgifterna under tider på dygnet då det finns mer plats i spåren. 

Vi lägger mer än dubbelt så mycket som regeringen på miljöforskning och genomför en särskild satsning på att hantera basindustrins utsläpp.

M prioriterar rätt och skippar symbolpolitiken

Konjunkturinstitutet, som granskar regeringens miljöpolitik, menar att elcykelpremien är "svårmotiverad" och att Klimatklivet riskerar att innebära dyra satsningar som sannolikt hade genomförts utan statligt stöd. Denna avsaknad av effektivitet genomsyrar hela Fridolins och regeringens klimatpolitik. Rätt prioriteringar gör att den moderata miljöbudgeten har högre klimateffektivitet är regeringens.

Det som skiljer oss från Miljöpartiet är inte klimatmålen, utan vägen mot målen. Vi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar.

 

Av Maria Malmer Stenergard 

Miljöpolitisk talesperson (M)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!