Vi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar, skriver M:s miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: FREDRIK WENNERLUNDVi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar, skriver M:s miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Vi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar, skriver M:s miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  Foto: FREDRIK WENNERLUND
MP:s partiledare Gustav Fridolin är starkt kritisk till Moderaternas klimatpolitik. Foto: LISA MATTISSONMP:s partiledare Gustav Fridolin är starkt kritisk till Moderaternas klimatpolitik. Foto: LISA MATTISSON
MP:s partiledare Gustav Fridolin är starkt kritisk till Moderaternas klimatpolitik. Foto: LISA MATTISSON

Klimatet förtjänar bättre än omogna Miljöpartiet

Publicerad

Gustaf Fridolin uppmanade Ulf Kristersson att bryta tystnaden om M:s klimatpolitik. Det lyckades inte. Men partiets miljöpolitiska talesperson svarar:  

"Ineffektivitet genomsyrar hela Fridolins och regeringens klimatpolitik. Moderaterna väljer i stället att klimatmaxa."

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT. Klimathotet är akut, och vi moderater tar det på största allvar. Vi är glada att Alliansen och regeringspartierna har enats om ambitiösa klimatmål. Den enigheten borde även Fridolin vilja värna, men tyvärr vittnar hans tonläge om något helt annat.

Fridolin kritiserar oss för att vi säger nej till flera av S och MP:s förslag. Det stämmer – vi säger nej eftersom förslagen är ineffektiva. Vi väljer i stället att klimatmaxa. Därtill förtjänar klimatfrågan en seriös debatt grundad på verkliga fakta i stället för felaktiga uppgifter.

Därför beklagar vi att Fridolin, medvetet eller omedvetet, vantolkar vår politik. Sanningen är att vi satsar en halv miljard mer än regeringen på internationella klimatinvesteringar. Vi vill bygga ut svensk järnväg, öka anslagen till dess underhåll med 50 procent och sänka – inte höja – banavgifterna under tider på dygnet då det finns mer plats i spåren. 

Vi lägger mer än dubbelt så mycket som regeringen på miljöforskning och genomför en särskild satsning på att hantera basindustrins utsläpp.

M prioriterar rätt och skippar symbolpolitiken

Konjunkturinstitutet, som granskar regeringens miljöpolitik, menar att elcykelpremien är "svårmotiverad" och att Klimatklivet riskerar att innebära dyra satsningar som sannolikt hade genomförts utan statligt stöd. Denna avsaknad av effektivitet genomsyrar hela Fridolins och regeringens klimatpolitik. Rätt prioriteringar gör att den moderata miljöbudgeten har högre klimateffektivitet är regeringens.

Det som skiljer oss från Miljöpartiet är inte klimatmålen, utan vägen mot målen. Vi har inte tid eller råd med dyrbara symbolhandlingar.

 

Av Maria Malmer Stenergard 

Miljöpolitisk talesperson (M)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag