Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatet förtjänar bättre än konspirationsteorier från M

Sommarens skogsbränder fick stor spridning i den långvariga hettan och torkan. Foto: MAJA SUSLIN/TT
Stina Bergström är miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: FREDRIK HJERLING

Att vi når klimatmålen måste vara viktigare än att ha direktflyg till precis alla destinationer.

Larmen är på riktigt – och inte en del av en miljöpartistisk agenda, skriver Stina Bergström (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | KLIMAT. Att Isabella Lövin kunde underteckna världens sannolikt mest ambitiösa klimatlag efter en bred överenskommelse är en milstolpe i svensk miljöpolitik. Det är bra att Moderaterna ger ett erkännande för arbetet med klimatlagen.

Det känns välbehövligt att höra när vi ser moderater i kommuner och riksdag sprida konspirationsteorier om att klimatlarmen egentligen är en del av någon slags miljöpartistisk agenda.

Det här är en gemensam utmaning för oss som mänsklighet och vi måste möta den tillsammans.

Klimatet viktigare än direktflyg

För att nå målen i klimatlagen krävs handling. Alla partier behöver granskas för sina förslag, eller brist på förslag. När Ulf Kristersson kritiserar flygskatten för att ett flygbolag ställt in direktflygen till Las Vegas så är det värt att uppmärksamma. Att vi når klimatmålen måste vara viktigare än att ha direktflyg till precis alla destinationer.

 

LÄS MER: Klimatet har inte tid med Fridolins vantolkningar 

 

Samma när Moderaterna vill skära var tredje krona ur miljöbudgeten. Vilket faktiskt är nästan lika mycket som Trump velat skära på den amerikanska miljömyndigheten. Tycker M att man har bättre förslag än MP ska man så klart prioritera dessa. Men det ska väl inte betyda att man gör mindre för klimatet, när det behövs mer miljöpolitik.

Förbjud onödiga engångsartiklar

MP går till val på att göra det dyrare med importerat "fulkött" som har kunnat bli billigare för att djuren betalat priset med sämre djurhållning. Vi vill bygga snabba tåg man kan lita på. Vi vill förbjuda onödiga engångsartiklar i plast och byta köp-och-släng-kulturen mot mer reparationer och prylar som håller längre. Vi vill ha fler cykelvägar och mer kollektivtrafik. Vi vill stärka banden mellan stad och land med både ökad självförsörjning av livsmedel, sänkt skatt i landsbygden och byggande av nya gröna stadsdelar.

Det är förslag som tar oss närmare våra klimatmål.

 

Av Stina Bergström 

Miljöpolitisk talesperson (MP)

 

LÄS MER: Jens Liljestrand: Det brinner i hela landet – och jag vet vems fel det är