Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatdiktaturen – ser ni hur den normaliseras?

En motbok för flyget är en av idéerna som luftas i förra veckans debattartikel, undertecknad av 87 influencers.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.

87 influencers önskar att statsminister Löfven tar till hårda nypor mot folkets "klimatkatastrofala vanor".

Artikeln är full av sakfel, men mest framträdande är demokratiföraktet. Parallellerna till diktaturer som Nordkorea och Kina är slående, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT & MILJÖ. Häromdagen skrev 87 stycken självetiketterade influencers att de önskade en ”statlig hockeytackling” från Stefan Löfven i klimatets namn. 

Det första som är slående är hur så många vuxna människor som nyligen röstat i ett val ändå inte verkar förstå någonting alls om hur den svenska demokratin fungerar. De vill att Stefan Löfven själv förvandlar alla medborgarna till ”skypeande eko-aktivister”. Och kör över folk. 

Det känns lite beklämmande att behöva upplysa en massa vuxna debattörer om att Löfven varken bestämmer själv i demokratin Sverige eller har möjlighet att förvandla medborgare till någonting alls faktiskt. 

Det är riksdagen, inte regeringen, som är landets högst beslutande organ. Där sitter åtta olika partier representerade. Inte ens budgeten som styr Sverige beslutas av regeringen själv, den röstas om i riksdagen. 


LÄS MER: 87 influencers: Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas 


Vill uppfostras av Löfven

De tycker också att Stefan Löfven borde uppfostra oss medborgare. Nu vet inte jag vem som utsåg dem till talespersoner för 10 miljoner invånare, men statens uppgift är inte att uppfostra folk, hur mycket ens den mest övertygade folkpartist försöker hävda det. 

Jag tycker att alla 87 influencers ska gå hem och fundera på om det kanske är så att de har missuppfattat en hel del. Som det här med demokrati till exempel. Och deras egen roll i världen.

En statsministers främsta uppgift är inte att ”använda pengarna rätt och samarbeta internationellt för att rädda klimatet” – utan att leda regeringens arbete. Men regeringsbesluten fattar han inte själv, det gör regeringen gemensamt. Jag skulle också önska att statsministern hade ett personligt ansvar för att skattepengar gick till rätt saker och inte slösades bort, men så är det inte. 


LÄS MER av Rebecca Weidmo Uvell: 

Därför är du med ekologisk tygpåse den verkliga miljöboven

Miljömärkningarna är big business – så rullar miljonerna 


Sakfelen om ekologisk mat och plast

Hela artikeln är tyvärr full av sakfel. Som att ekologisk mat är det bästa för klimatet. Det finns inget stöd i forskningen för det. En av de studier som visat att konventionellt odlad mat är mest klimateffektiv är gjord av Stefan Wirsenius vid Chalmers. 

Plasten på grönsakerna är inte heller en klimatbov. I själva verket är plast på till exempel gurka och paprika klimatsmart för att det minskar matsvinnet, då hållbarheten ökas med flera dagar. Det är inte ens så att närproducerat alltid är bäst. 

Influencer-artikeln får hård kritik: "Det första som är slående är hur så många vuxna människor som nyligen röstat i ett val ändå inte verkar förstå någonting alls om hur den svenska demokratin fungerar."

Det kanske är för mycket begärt att personer som jobbar med att blogga om återvinning ska ha koll på att alla människor i Sverige inte kan cykla till jobbet eller ens har råd att köpa ekologiskt – men de borde ha googlat innan de skrev sin artikel. 

Den store ledaren

Men mest framträdande är det genomgående demokratiföraktet. 

Likt miljöpartisten och EP-kandidaten Pär Holmgren, som luftat tankar om en klimatdiktatur, verkar debattörerna anse att en statsminister ska upphäva alla våra grundlagar. Statsministern ska i ensamt majestät, som en diktator, förbjuda alla att flyga, ta bort konventionellt odlad mat i butiker och fokusera hela statsbudgeten på annat än löjliga saker som LSS, skola och migration – för att i stället satsa allt på klimatet. Oklart på vad och hur dock. 

En mening stack ut extra mycket i artikeln:

"Och i det långa loppet kommer vi att hylla dig för ditt mod, din klokhet och ditt ledarskap."

Parallellerna till diktaturer som Nordkorea och Kina är slående. Den store ledaren. 

Hur kan antidemokraterna accepteras?

Dessa antidemokratiska tendenser i den offentliga politiska debatten blir vanligare och vanligare. Rumsrena. Och det är svårt att förstå varför detta inte bemöts med den sortens avsky antidemokrater som nazister och terrorister bemöts med. Istället är det inte bara okej, det omfamnas som legitimt. 

Jag tycker att alla 87 influencers ska gå hem och fundera på om det kanske är så att de har missuppfattat en hel del. Som det här med demokrati till exempel. Och deras egen roll i världen. 


Av Rebecca Weidmo Uvell

Borgerlig opinionsbildare och författare

0