Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart rasisterna är glada nu

Viktoria Olausson.
Foto: Privat
Foto: Shutterstore
Foto: Läsarbild.

I fredags natt fick jag ett lyckligt meddelande på Facebook. Det kom från en person som kallar sig nationalsocialist. Han myste över det som hänt i Stockholm, skriver Viktoria Olausson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I fredags natt fick jag ett lyckligt meddelande på Facebook. Det kom från en person som kallar sig nationalsocialist. Han myste över det som hänt i Stockholm med logiken att "nu får etablissemanget vad det bett om", ungefär.

Jag blockerade honom, vilket jag sagt tidigare att jag skulle om han fortsätter skicka sådan skit. Så, nazisterna och rasisterna blir glada över detta. Och det är ju inte konstigt. Dådet rubriceras som ett terrorbrott. 

Och terrorister eller de som stöder dem, på nazistisk eller annan grund, vill ju på många sätt ha samma sorts samhälle. Själva ser de inte sina mål som desamma, men för mig är de det. Misstänksamhet, totalitarism, åtskillnad, tystade röster, förtryck, hat mot andra och hat mot kvinnor.

Diskussioner om vi ska ha kvar vissa "vänner" i våra sociala flöden uppstår ibland. Vad gör man med de som spritt bilder på döda kroppar och manipulerade bilder för att baktala muslimer under helgen?


LÄS MER: Alla poliser som närvarade förtjänar beröm


Att bryta deras åsiktsbubbla och inte låta vissa inlägg stå okommenterade är viktigt. För de som ännu bara nosar på åsikterna ska vi inte överge. De behöver påminnas om vad det är de bidrar till. För många av dem som sympatiserar med rasistiska rörelser kanske inte ser vad jag tycker är så uppenbart – att deras långa delvis fejkade svans stödjer hat, hot och terror. 

Deras likes, delningar och kommentarer inspirerar och hjälper lasermän och andra terrorister, exempelvis de som sprängde bomber i Göteborg i februari. På samma sätt som en annan svans till en annan fascistisk rörelse kanske stärkt killen som kapade lastbilen i Stockholm i fredags. 

För mig går gränsen för vad jag orkar ha i mitt flöde vid personer som är nazister, eller som helt bekänner sig till någon annan form av fascism. De som redan har valt, och som inte går att argumentera med. Då pratar vi om människor som vill att folk som jag och mina vänner ska dö. Antingen på grund av vilka vi är eller på grund av vad vi tycker. Och några av dem inte bara tycker, de går ut och mördar oss på riktigt, med laservapen eller bomber.

Men jag beundrar er som orkar med att kämpa emot även dem på nätet.


Viktoria Olausson

Journalist och kommunikatör