Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klarar du brottsvågen om skattesänkarna tar makten?

Vi har påbörjat ett trygghetsarbete som agerar mot kriminalitet såväl som dess grogrund. Stockholm har råd med det, skriver Karin Wanngård (S).Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Karin Wanngård (S) är finansborgarråd i Stockholm.Foto: PETER KNUTSON

Varenda krona Moderaterna lovar i skattesänkningar lovar jag att investera i trygghet, skriver Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TRYGGHET. Om det är något vi vet om moderat trygghetspolitik så är det att den inte fungerar.

Under de åtta åren av M-ledd regering 2006–2014 blev de utsatta områdena i Sverige fler. När de dramatiska upploppen i Husby ägde rum 2013 stod Fredrik Reinfeldt svarslös och talade om handlingar av "arga män". Han valde en halv problembild, vilket gav få lösningar. Istället för att rusta polis och rättssamhälle för att stoppa gängbildningen och den organiserade brottslighet vi nu sett växa fram så valde Reinfeldt att sänka skatten med 140 miljarder.

Jag har högre ambitioner för Stockholm. Alla ska kunna röra sig fritt i vår stad utan oro över att bli utsatt för brott. Alla ska kunna forma sina liv utan att känna rädsla för våld eller förtyck. Alla ska våga slå larm om trakasserier på sin arbetsplats utan att riskera sitt jobb. Alla ska veta att välfärden finns där – att socialtjänsten fungerar och att skolan inte lämnar någon att rekryteras till kriminalitet. Stockholm ska vara en stad som håller samman.

Vi har satsat 300 miljoner i en social investeringsfond som gått direkt till insatser för att strypa gängens rekrytering och bryta social utsatthet

Tydligt vallöfte om att investera i trygghet

Det finns de som säger att de inte längre ser någon skillnad på socialdemokratisk och borgerlig trygghetspolitik. Låt mig då presentera ett tydligt löfte för Stockholm: Varenda krona Moderaterna lovar i skattesänkningar lovar jag att investera i trygghet.

Sedan 2014 har vi lagt om Stockholmspolitiken för att agera mot segregation och otrygghet.

För att komplettera regeringens satsningar på polis har staden avsatt 200 miljoner i en trygghetsfond för att rusta otrygga stadsmiljöer samtidigt som vi gjort en kraftig utbyggnad av ordningsvakts-, väktar-, och kameraverksamheten.

Vi har satsat 300 miljoner i en social investeringsfond som gått direkt till insatser för att strypa gängens rekrytering och bryta social utsatthet.

Vi har adderat 250 miljoner i socioekonomiskt tillägg till de resurssvagaste skolorna och ser för första gången på tio år att resultatskillnaderna i Stockholm minskar.

Vi har satsat 300 miljoner på att förstärka den socialtjänst som de borgerliga körde i botten när de styrde staden senast.

Beroendet av försörjningsstöd går ner

Vi är på rätt väg, men långt ifrån framme. Under mandatperioden har ungdomsarbetslösheten minskat kraftigt, beroendet av försörjningsstöd har nått de lägsta nivåerna sedan socialtjänstlagen trädde ikraft och vi bygger fler hyresrätter än bostadsrätter.

Vi har påbörjat ett trygghetsarbete som agerar mot kriminalitet såväl som dess grogrund. Stockholm har råd med det, men utvecklingen hotas nu av högerpartiernas skattesänkariver. I budgetreservation efter budgetreservation tävlar de om vem som törs sänka mest. Den som granskar de fyra allianspartiernas förslag för 2018 kan se att endast 7 procent av politiken är gemensamt finansierad. Vi kan med andra ord räkna med drastiska nedskärningar i ett alliansstyrt Stockholm.

Ska SD släppas in och spara in 700 lärare?

Blir det trygghetsfonden, som ska gå till upprustningar av otrygga stadsmiljöer, som försvinner? Den saknas nämligen i Centerpartiets förslag. Eller blir det satsningarna på jämlikt idrottande? Trots att idrott visat sig vara ett effektivt sätt att leda ungdomar bort från riskmiljöer så vill de borgerliga slopa insatserna. Kan det rentutav bli så att Sverigedemokraterna släpps in och ges inflytande, med sitt förslag om nedskärningar för resurssvaga skolor motsvarande 700 lärare?

Vi vet ännu inte om, eller vilka, skattesänkningar som Moderaterna lyckas samla högern kring. Jag lovar att ta siffran och omedelbart omvandla den till offensiva satsningar för ett tryggare Stockholm.

 

Av Karin Wanngård (S) 

Finansborgarråd i Stockholm