Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Klamra dig kvar, herr statsminister"

Markus Uvell,vd för TImbro, vill att Fredrik Reinfeldt (M) sitter kvar som statsminister efter valet.Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Med valet bara tre veckor bort har en yrvaken debatt startat om hur regeringsbildningen egentligen kommer att kunna gå till.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skälen till att regeringsbildningen är så oviss är två: dels att en statsminister efter valet numera måste klara en omröstning i riksdagen utan att få en majoritet av rösterna emot sig, dels att Sverigedemokraterna riskerar att bli tungan på vågen.

Med nuvarande opinionsläge är det sannolikt att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sammantaget bli större än alliansen, men att de inte får egen majoritet. Mycket talar också för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet (det egentliga rödgröna regeringsalternativet) tillsammans blir mindre än alliansen.

Om så skulle bli fallet, vad gör Fredrik Reinfeldt? Frågan är ju vilket regeringsalternativ som är starkast och ingen utanför Vänsterpartiet verkar tro att V kan ingå i en regering.

Att sitta kvar vore det mest ansvarsfulla att göra. Naturligtvis måste en statsminister ha ett tillräckligt brett stöd i riksdagen, men en ansvarsfull politisk ledare måste också överväga vad som är alternativet. Vad är bäst för Sverige?

Oavsett vilket block man personligen föredrar finns två viktiga skäl att med nuvarande opinionsläge välkomna en ny Reinfeldtregering, även om den skulle bli svagare än dagens.

För det första är det i sig viktigt att regeringen har så brett parlamentariskt stöd som möjligt. Inget talar för att någon regering kommer att få egen majoritet, men ju starkare minoritetsregering desto bättre. En S/MP-regering som inte ens med stöd av V når majoritet är i detta avseende påtagligt svagare än en Alliansregering som för att nå majoritet är beroende av att söka stöd från till exempel MP.

Ju färre skilda intressen som behöver förenas, desto mer stabil regering. Att Sverige skulle kunna regeras framgångsrikt av en S/MP-regering som i riksdagen behöver få stöd av både V och till exempel FP (eller SD?) framstår som mycket osannolikt.

Alliansen har däremot redan ett etablerat samarbete med MP på migrationsområdet, vilket är en grund att bygga på. Mot en väldigt samkörd regering med vana att samarbeta över blockgränsen står en helt oprövad tänkt regeringskonstellation, oense om det mesta.

Det andra skälet att förorda att Fredrik Reinfeldt, i det scenario jag beskriver, väljer att försöka sitta kvar, är öppenheten. Tack vare migrationsöverenskommelsen med MP har Sverige, som enda land i Europa, gjort en redan liberal invandringspolitik än mer liberal. Det är en unik politisk bedrift, som är akut hotad om en svag S/MP-regering måste sy ihop en majoritet i riksdagen.

Särskilt stort är hotet mot arbetskraftsinvandringen. Redan i dag kräver såväl V som SD återinförande av arbetsmarknadsprövningen, det vill säga att svensk arbetskraft ges förtur framför utländsk. Även Socialdemokraterna har nyligen förordat detsamma, hårt pressade av LO, men backat med argumentet att arbetsgivarna inte vill. Inget tyder dock på att Socialdemokraterna egentligen ändrat uppfattning.

I en kommande regeringsbildning finns risken att SD kommer utnyttja sin ställning som tungan på vågen fullt ut - det vill säga de kommer inte släppa fram en statsministerkandidat utan att få något i gengäld.

En mycket lågt hängande frukt för SD vid en eventuell vänsterregering är förstås just arbetskraftsinvandringen, där de i praktiken redan delar ståndpunkt med både V och S. Vem vågar lita på att MP ensamt skulle lyckas hålla emot i en sådan förhandling?

Även en ny alliansregering riskerar naturligtvis att behöva erbjuda SD något i gengäld för att inte fällas i omröstningen. Men den avgörande skillnaden är att i alliansen finns inget som helst stöd för någon del av SD:s invandringspolitik, hela det politikområdet är stängt tack vare överenskommelsen med MP.

Den som vill att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett öppet land med liberal invandringspolitik har därför alla skäl att hoppas att Fredrik Reinfeldt försöker sitta kvar. Alternativet innebär inte bara en mindre stabil politisk situation, utan också stor risk att SD för första gången tillåts påverka svensk invandringspolitik.

Även om Reinfeldt försöker sitta kvar kan regeringen naturligtvis fällas när stödet prövas i riksdagen kort efter valet. Det förutsätter dock att S, MP och V är beredda att fälla regeringen med hjälp av SD. Är Stefan Löfven det? Vad får det i så fall kosta? Om detta vet vi inget. Och om tre veckor är det val.

 

Markus Uvell, vd för Timbro