Kinas ambassadör svarar USA om coronakampen

Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige.
Foto: Tiansheng Shi
Kenneth A Howery, USA:s ambassadör i Sverige.

Kinas kommunistiska parti försöker lägga skulden för corona på andra, skrev USA:s ambassadör Kenneth A Howery på Expressen Debatt. 

Nu svarar den kinesiska ambassaden: 

”Jag motsätter mig bestämt de skadliga ord som saboterar den globala solidariteten. Vi föreslår att Howery gör någon faktisk nytta i den globala kampen mot covid-19”, skriver ambassadör Gui Congyou.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Jag och mina kollegor har aldrig kritiserat och förtalat USA i svensk massmedia, men den amerikanska ambassadören i Sverige, Kenneth A Howery, kritiserar och förtalar Kina i en debattartikel i Expressen. Det är ett avskräckande exempel för den diplomatiska kåren. Howerys uppgifter stämmer inte med verkligheten, därför ser jag det som nödvändigt att berätta sanningen för Expressens läsare.

Howery påstår att den kinesiska regeringen avvisade amerikanskt stöd. Det är ett påhitt. USAID meddelade att man ville skänka och leverera ett parti medicinskt material till Kina. Först den 11 mars meddelade USAID att hjälpsändningen var redo. Då hade Kina redan fått kontroll på covid-19. Kinas regering tackade därför nej till hjälpen, med ett formellt tackbrev, och uppmanade USAID att leverera materialet till de länder som hade störst behov.

Kina agerade kraftfullt mot spridningen

Vidare anklagar Howery Kina för att ha mörkat information om viruset, vilket skulle ha lett till en missad möjlighet att begränsa smittspridningen. Detta är rent förtal. 

Kinas agerande, med förebyggande och kontroll över epidemin, var väldigt tydligt. Den 27 december 2019 rapporterade chefsöverläkaren Zhang Jixian vid intensivvårdsavdelningen vid ett sjukhus i Hubei om tre misstänkta patienter. Redan den 29 december instruerade hälsomyndigheterna i Wuhan och Hubeiprovinsen sjukhusen att göra en epidemiologisk undersökning och den 30 december utfärdades ett akut meddelande om ”behandling av lunginflammation med okänd orsak”.

Viruset är en gemensam fiende för hela mänskligheten. Solidaritet och samarbete är den enda lösningen.

Dagen efter anlände en delegation med experter från den nationella hälsomyndigheten till Wuhan och genomförde en undersökning. Redan den 3 januari tog myndigheten initiativ till en formell rapport för WHO och informerade aktivt samtliga länder i världen, inklusive USA. 

Den 8 januari var patogenen i stort sett bekräftat. Kinas sjukdomskontrollcenter CDC delade fem heltäckande genföljder på internet, data som hela världen kunde ta del av.

Den 23 januari vidtog den kinesiska regeringen hårdast möjliga åtgärd, en fullständig avstängning av alla vägar in och ut från Wuhan.

Vi har hjälpt många länder

Viruset är en gemensam fiende för hela mänskligheten, det tar ingen hänsyn till nationsgränser eller hudfärger. Solidaritet och samarbete är den enda lösningen för att besegra covid-19. Kina kämpar mot epidemin hand i hand med andra länder. Trots den svåra uppgiften med att bekämpa smittan på hemmaplan har vi levererat medicinskt material och utrustning till 120 länder och fyra internationella organisationer. Vi har bistått med inköpshjälp åt åtskilliga länder, däribland Sverige. Kina har också skickat statliga expertdelegationer till de mest drabbade länderna, dessutom har Kina hållit videokonferenser om hur covid-19 ska bekämpas med officerare och medicinska experter från mer än 100 länder, inklusive Sverige. Har USA gjort något liknande?

En ambassadörs uppgift

Som alla vet är en ambassadörs uppgift är att främja ett vänligt samarbete mellan landet som representeras och värdlandet. Man bör inte sprida lögner eller förtala andra länder. Det är som i reklamens värld, du kan skryta om dina egna varor – men inte svartmåla andras.

Det handlar om både regler och moral. Vi föreslår att ambassadör Howery gör någon faktisk nytta i den globala kampen mot covid-19 och hjälper till att rädda liv.


Av Gui Congyou

Kinas ambassadör i Sverige