Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina borde be världen om ursäkt för corona

Kina hävdar att Sverige skulle vara det stora problemet i den europeiska kampen mot spridningen av coronaviruset. Det är befängt, skriver Gunnar Hökmark.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Gunnar är Hökmark är ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare moderat EU-parlamentariker.

Kinas ledare borde be världen om ursäkt. Be om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens förtryck av sanningen och nonchalansen inför livsmedelssäkerhet och vettig djurhållning, skriver Gunnar Hökmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De grova kinesiska attackerna mot Sverige för vår hantering av coronaviruset ska ses mot att det kinesiska kommunistpartiet vill fly all typ av ansvar för epidemins utbredning. En usel djurhållning och undermålig livsmedelsstandard, tillsammans med rädsla för diktaturens makt och en tystnadskultur, är det främsta skälet till att världen i dag brottas med en pandemi. Den har sin bakgrund i ett totalitärt systems oförmåga att ta hänsyn till människors uppfattningar, deras säkerhet och liv. Det är inte Sverige eller Europa som är problemet. Det är Kina. 

Och det är Kina som med hjälp av sin ekonomiska kraft systematiskt hotar demokratiska länder för att destabilisera och tysta kritik. 

Har ni glömt hotellspektaklet?

I Sveriges radio återgavs det kinesiska propagandautspelet obegripligt nog som att det var något mycket skarpt värt att ta fasta på. Då har man glömt hur Kina agerat mot bland annat Sverige. 

För två år sedan attackerade kinesiska företrädare Sverige för att kränka mänskliga fri- och rättigheter när en grupp turister som anlände vid fel datum till ett hotell inte kunde få det hotellrum de reserverat någon dag senare. Den kinesiska regimens företrädare beskrev detta som en kränkning av det kinesiska folket, av Kina och som sagt av mänskliga fri- och rättigheter. 

Ingen som helst känsla för rättvisa

Förra året hotade den kinesiska regimen på alla sätt Sverige för att den svenske medborgaren Gui Minhai – i sin frånvaro- på grund av att Kina illegalt fängslat honom – skulle få ett pris vid PEN-klubbens årsmöte och att en företrädare för den svenska regeringen skulle närvara. 

En konspirationsteori man sprider är att viruset inte alls har uppstått i Kina utan planterats där av CIA

När Gui Minhai i år dömdes i en rättegång som saknar all förankring i vad som är rätt och fel, varnade kinesiska myndigheter svenska företrädare för att kritisera domen och förtrycket. 

Konspirationsteorier om CIA

Nu några månader efter att coronaviruset har hunnit sprida sig från Wuhan i Kina ut i världen är kommunistpartiet ivrigt att kasta skulden på alla andra. En konspirationsteori man sprider är att viruset inte alls har uppstått i Kina utan planterats där av CIA, liksom man i andra konspirationsteorier låter antyda att det kommit från Kanada. Vi såg samma mönster när Iran sköt ner det ukrainska passagerarplanet eller när ryska luftvärnsförband i Ukraina sköt ner MH17. En diktatur förtrycker inte bara sina medborgare utan också sanningen. 

Därför hävdar Kina nu att Sverige skulle vara det stora problemet i den europeiska kampen mot smittspridningen, inte för att det skulle vara så utan för att man vill säga så. 

Sverige har färre smittade 

Det är, oavsett hur vi i en demokrati som den svenska diskuterar krishanteringen, befängt. Sverige har lägre antal smittade per invånare än en lång rad andra länder i Europa. Och smittan sprider sig i olika takt vidare genom virusets kraft. Att Sverige skulle vara grundproblemet i Europa är propagandans påhitt, avsett att sprida misstro och motsättningar. Europa har ett gemensamt problem när det gäller smittspridningen och det löses inte genom nationell isolering. 

Faran med stängda gränser

De stängda gränserna försvårar det internationella och europeiska samarbete vi nu behöver. Men det skadar också den ekonomiska utvecklingen än mer än coronakrisen som sådan. Vår förmåga att hantera sjukdomar är avhängigt av vår uthållighet, inte bara när det gäller ekonomi utan också arbetsmarknad. 

Stänger man ner ett samhälle helt och hållet stänger man till slut också de verksamheter som är avgörande för att rädda liv i alla andra sammanhang än som följer av viruset, förutom att förmågan att hantera viruset undermineras när samhället stängs ner. Det bekymrar säkerligen inte de kinesiska ledarna. 

Den globala ekonomin måste försvaras

Det finns de som hävdar att människors liv måste gå före ekonomin, som ett argument för att stänga ner så mycket som möjligt. Det är en falsk motsatsställning. Den förbigår helt att både den globala och nationella ekonomins utveckling har varit och är avgörande för vår förmåga att rädda liv. 

Världen har i dag en mindre andel fattiga än någonsin, en lägre barnadödlighet än någonsin, färre som dör i de stora sjukdomarna (långt mer omfattande och dödligare än coronaviruset) och en allt högre medellivslängd. Det är en direkt konsekvens av den globala ekonomins utveckling. Bryts den drabbas människor omfattande och kännbart. 

Boven är Kinas livsmedel och djurhållning

Ej heller detta bekymrar de kinesiska ledarna. De vill just nu kasta skulden för den globala kris de är ansvariga för på alla andra än dem själva. I själva verket borde Kinas ledare be världen om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens nonchalans inför livsmedelssäkerhet, djurstandard och dess förtryck av sanningen och de egna medborgarna. 

Kinas ambassadör i Sverige kan börja. 


Av Gunnar Hökmark 

Ordförande för tankesmedjan Frivärld 

Tidigare Europaparlamentariker (M)

0