KDU hetsar mot andra religiösa

Zana Muhammad är ordförande för studieförbundet Ibn Rushd.
Foto: Emelie Asplund
Christian Carlsson är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

KDU anspelar på problematiska stereotypa föreställningar om muslimer.

Deras grova anklagelser gränsar till förtal, skriver studieförbundet Ibn Rushds ordförande Zana Muhammad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ISLAMISM. Ett politiskt ungdomsförbund med kristen grund borde ha bättre koll på de tio budorden än KDU visar i sin artikel. Vi påminner gärna KDU om ett av dem: Du ska inte ljuga. Tyvärr är KDU:s artikel full av lögner och osanningar om studieförbundet Ibn Rushd.

Enligt KDU står studieförbundet Ibn Rushd för "en radikal tolkning av islam". Det är nästan pinsamt att behöva påminna KDU om att Ibn Rushd är ett studieförbund, inte ett trossamfund eller en församling. Vår roll är inte att förespråka en viss tolkning av islam. Vi samarbetar med en stor bredd föreningar och organisationer med olika trosinriktningar och tolkningstraditioner inom islam: sunni och shia, malaki och hanafi, etc. Vi vill att var och en själv ska kunna välja vad och hur den vill tro och praktisera. En sak som förenar alla i den mångfald som vi samarbetar med är uppfattningen att demokrati är förenligt med islam. För oss är det viktigt att verka för fler möten över religiösa gränser, både inom och mellan olika religioner.

Islamism (som så många andra åskådningar) förekommer både i moderat och radikal eller extremistisk form. Det gör också den kristna varianten, den åskådning som KDU själv tillhör.

Skilj på moderat och radikal islamism

Vad menar KDU med "radikal"? Menar de idén att demokrati och islam är förenligt? Kanske vårt arbete för fler jämställda föreningsstyrelser? Eller vår strävan att alla människor ska slippa trakasserier och diskriminering?

Det är också högst oklart vad KDU menar med ”islamism” i sin artikel, men uppenbart att KDU anser att islamism är något förkastligt och samhällsfarligt. Islamism (som så många andra åskådningar) förekommer både i moderat och radikal eller extremistisk form. Det gör också den kristna varianten, den åskådning som KDU själv tillhör.

Och varför skriver KDU islamofobi inom citationstecken? Tror inte KDU att islamofobi existerar? 


LÄS MER: När ska S komma till insikt om islamisterna?


Enligt KDU är ”nyckelpersoner” i Ibn Rushd ”ökända för att svartmåla västvärlden samt för att sprida antisemitisk och islamistisk propaganda”. Det är grova lögner på gränsen till förtal. Ibn Rushd arbetar aktivt mot hets och hat, och tar avstånd från våld. Anklagelsen om att ”svartmåla västvärlden” förstår vi inte heller vad den anspelar på, men den andas uppfattningen att ingen kritik får yttras. Hur är det förenligt med yttrandefriheten?

Är sanningen verkligen så här ointressant för KDU? Är det viktigare att få hetsa mot andra religiösa?

Vi är trötta på anklagelserna om radikalisering

Vi är minst sagt trötta på att läsa okunniga och illvilliga påhopp på oss, och anklagelser om att vi bidrar till radikalisering och motverkar muslimers integration i samhället. Tvärtom arbetar vi för att människor i vårt samhälle ska kunna känna sig som både muslim och svensk, utan att behöva göra avkall på någon av dessa delar av sig själva. Vi är övertygade om att det är bra och positivt för människor att öka sin självkänsla och självkännedom, och att det gör människor mer benägna att ta en aktiv del i samhällslivet. Inte mindre.

Det är inte första gången vi bemöter rena påhitt och populistiska utspel från KDU som anspelar på problematiska stereotypa föreställningar om muslimer. Det är beklagligt att se hur KDU konsekvent varit ovilliga att ta reda på fakta. Eller är det helt enkelt en medveten strategi att fortsätta sprida falska påstående? Om KDU på allvar är intresserade av hur vi arbetar med att stärka demokratin, förebygger extremism eller om de vill få en grundutbildning om islam och muslimer i Sverige så är de som alltid välkomna till oss med sina frågor.


Av Zana Muhammad

Förbundsordförande Studieförbundet Ibn Rushd