KD:s energipolitik leder till högre elpris

De blåbrunas vision för Sveriges energipolitik – kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft – är inget annat än en radioaktiv rökridå, byggd av farlig populism och lögner, skriver Lorentz Tovatt.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Lorentz Tovatt är energi- och klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG

De blåbruna misstar sig om man tror att Miljöpartiet bara kommer stå och se på när de förstör möjligheterna till låga elpriser och en grön omställning, skriver Lorentz Tovatt (MP). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi ska erkänna att vi blev förvånade när vi fick höra att Kristdemokraterna begärt en särskild debatt om elpriset i riksdagen. Varför? Jo - Kristdemokraternas energipolitiska önskelista är nämligen inget annat än en krigsförklaring mot svenska hushåll och företag. Att man vill stoltsera med detta inför öppen ridå är för oss en gåta. 

Kristdemokraterna har, ofta i gott sällskap av Sverigedemokraterna och Moderaterna, kategoriskt sagt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle bidragit med ungefär lika mycket el som all svensk befintlig kärnkraft. Det motsvarar ungefär en tredjedel av Sveriges nuvarande elförbrukning. Ett tillskott i denna storleksordning hade snabbt kunnat sänka elpriset för svenska hushåll och företag markant.

Blåbrunt sabotage 

Eftersom vindkraften är ekonomiskt lönsam står investerare på kö för att få bygga vid Sveriges bästa vindlägen. Att de blåbruna medvetet försöker sabotera denna positiva utveckling är allvarligt: Det riskerar att minska investeringarna och därmed förstöra möjligheterna till låga elpriser och en grön omställning. 

Blåbrun teknikpessimism med höga elpriser står mot grön framtidsoptimism med ett effektivt energisystem till lägre kostnad.

Kristdemokraterna driver dessutom en alldeles egen vendetta mot installationen av solceller. I en artikel för bara några veckor sedan hävdade Kristdemokraterna att solceller från Kina är en klimatbov. Tvärtemot vad KD verkar tro, minskar solceller koldioxidutsläppen snabbt, även när de produceras med el från Kina. Elen som solcellerna producerar konkurrerar ut den dyraste elproduktionen i systemet. I nästan hela världen är detta el från fossileldade elverk. 

Faktum är att det bara tar något enstaka år innan den kinesiska klimatskulden betalats av. Därefter fortsätter solcellerna leverera förnybar och billig el till svenska hushåll och företag under decennier. 

Religiös kärnkraftsvurm

Istället har Kristdemokraterna fortsatt sitt religiösa försvar av kärnkraften. Det spelar absolut ingen roll att vindkraften både är många gånger billigare och går många gånger snabbare att bygga ut än kärnkraften. KD vill trots detta bygga två nya kärnkraftsreaktorer med befintlig teknik i Ringhals. Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid Kungliga Tekniska Högskolan, beräknade kostnaderna för detta prestigeprojekt till mellan 200 och 400 miljarder kronor. 

Med tanke på att inga aktörer är intresserade av att bygga ny kärnkraft med dagens teknik, skulle denna nota behöva betalas av skattebetalarna.

Radioaktiv rökridå

Samtidigt har Kristdemokraterna, precis som resten av kärnkraftshögern, inte lagt ett öre på att bygga ny kärnkraft i någon av sina budgetar. Priset för två nya reaktorer kan alltså uppgå till 400 miljarder, motsvarande en tredjedel Sveriges årliga statsbudget. Man behöver inte vara ekonom för att förstå att mikroskopiska satsningar på kärnkraftsforskning, som möjligen kan ge resultat om ett par decennier, då inte räcker långt. Det är nämligen allt som finns i den blåbruna budgeten. 

De blåbrunas vision för Sveriges energipolitik - kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft - är alltså inget annat än en radioaktiv rökridå, byggd av farlig populism och lögner.

KD ger dig högre elpris

De blåbruna misstar sig om man tror att Miljöpartiet bara kommer stå och se på när man förnekar Sveriges gröna industrier och företag den energi de behöver, och hushållen elpriser de har råd med. 

Det är nämligen detta som den kristdemokratiska politiken innebär. Nej till både energieffektiviseringar och nya vindkraftsprojekt. Det är inget annat än en dolkstöt mot möjligheten att få billigare elpriser. 

Här är skillnaderna mellan partierna väldigt tydlig: blåbrun teknikpessimism med höga elpriser står mot grön framtidsoptimism med ett effektivt energisystem till lägre kostnad. 


Av Lorentz Tovatt

Energi- och klimatpolitisk talesperson (MP)