Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi har inte glömt de som behöver välfärden mest

För att kunna behålla makten har S vänt låginkomsttagarna ryggen och svikit välfärdspolitiken, skriver Ebba Busch Thor (KD). Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYR¿N
Ebba Busch Thor, partiledare KD). Foto: OLLE SPORRONG

I jakten på makten har S sålt ut jämställdheten till Miljöpartiets genuspolitik och lagt ut den ekonomiska politiken på entreprenad hos Centern. Men vi har inte glömt deras svek mot välfärden, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För exakt ett år sedan när jag klev upp på scenen i Almedalen så talade jag om sveket i välfärden. Jag pekade på vårdköerna. På de många tiotusentals som fått vänta olagligt länge på läkarhjälp. Jag pekade på äldreboendebristen. Och på  avsaknaden av polis när gängvåldet kryper närmare. Jag förklarade att regeringen har övergett dem som behöver stöd allra mest. Välfärdssveket.

I år kommer jag åter att tala om de för förbisedda. De bortglömda. De människor som Socialdemokraterna inte lyssnar på eller inte orkar med att lösa problem för i jakten på att ta och behålla makten med januaripartierna.

För ett år sedan var KD helt uträknade och det debatterades flitigt huruvida vi valt rätt strategi. Vi lyfte S svek i välfärden för att det var rätt. För att det är vårt existensberättigande att utifrån våra värderingar se människan framför systemet, säga som det är och komma med lösningar på problemen.

Allt fokus på SD

Förra året vid den här tiden var hela den politiska debatten fokuserad på en enda sak: hur partierna skulle isolera SD. Vi i KD pratade i stället om de verkliga samhällsproblemen. Väljarna lyssnade och fram till valdagen fördubblades stödet för partiet.

Regeringen Löfven lyssnade inte. Tvärtom har statsministern fortsatt i sina gamla hjulspår och nu konstruerat hela sitt regeringsunderlag utifrån förhållandet till SD. Stefan Löfven har fått slå knut på sig själv för att kunna få januariöverenskommelsen underskriven. Skrapar man på ytan är det makten framför allt för S.

S har lagt ner sin själ i att bekämpa alla som vill luckra upp arbetsrätten. Hyresregleringen har varit helig. Och skattesänkningar för dem som tjänar allra mest har beskrivits som ett brott mot socialdemokratins DNA.

50 000 mer till bankdirektörer

Nu regerar alltså S igen. De gör det tack vare ett avtal som innebär att arbetsrätten ska luckras upp, att hyresregleringen ska luckras upp och att skatten för de allra rikaste ska sänkas så att en bankdirektör får nästan 50 000 mer i plånboken – varje månad. Alltså efter skatt.

Den så kallade feministiska regeringen är mer intresserad av genusteorier och kvotering av bolagsstyrelser än hur kvinnor ska kunna kombinera familjeliv och arbetsliv utan att drivas in i väggen.

Vi behöver en ny sjukvårdspolitik som vågar göra upp med de föråldrade landstingen. Medan över 80 000 patienter väntat olagligt länge på att få den vård de behöver så fortsätter Löfven att försvara sin maktbas och sina regionpolitiker i stället för att lägga ner landstingen och låta staten ta över. De 4 miljarder som M/KD-budgeten avsatte för ökad tillgänglighet på vårdcentraler i hela landet och kortare köer har man suttit inne med i över ett halvår.

Vi behöver synliggöra de förbisedda kvinnorna. Aldrig har kvinnors ohälsotal varit högre än i dag. Men den så kallade feministiska regeringen är mer intresserad av genusteorier och kvotering av bolagsstyrelser än hur kvinnor ska kunna kombinera familjeliv och arbetsliv utan att drivas in i väggen.

De rikaste kan välja 

Vi behöver en polis och ett domstolsväsende som kan knäcka ryggen på de kriminella gängen. Så att förortsborna inte längre ska behöva höra skott smälla och be att kulorna inte ska träffa oskyldigas fönster. Trots det är S inte beredda att ge Tullen och gränspolisen de befogenheter de behöver för att stoppa inflödet av vapen och narkotika vid våra gränser.

De rikaste kan välja. De kan köpa sig in i välbeställda områden. De kan välja skola, köpa privat sjukvårdsförsäkring och maxa upp krediterna vid behov.

Men den genomsnittliga arbetaren har färre möjligheter. Kvinnan i Kommunal – vem talar för henne när Socialdemokraterna har sålt ut jämställdheten till Miljöpartiets genuspolitik och lagt ut den ekonomiska politiken på entreprenad hos Centern?

I jakten på makten må S ha glömt dem som behöver välfärden som mest. Men vi har inte glömt dem. KD är alternativet för dem som söker en socialt ansvarstagande borgerlighet.

Sverige behöver en ny regering.

 

Av Ebba Busch Thor

Partiledare KD