Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD: Hur mår egentligen kvinnorna i vårt land?

”Gång på gång ser vi fall där rättvisa inte skipas för kvinnor som blivit våldtagna, misshandlade eller inte längre finns vid liv.” Bild från platsen i Norsborg där en 12-årig flicka dödades i början av augusti.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Désirée Pethrus (KD), jämställdhetspolitisk talesperson.
Sarah Havneraas (KD), förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet.
Foto: JEMIMA TEGLUND

Sverige har världens enda påstått feministiska regering. Ändå är det här en 12-årig flicka skjuts till döds på öppen gata. Det är här en ung mamma mördas med barnet i famnen. Och det är här kvinnor inte törs gå ut på kvällarna. 

Det är dags för självrannsakan, Miljöpartiet, skriver Désirée Pethrus och Sarah Havneraas (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Janine Alm Ericson skriver att regeringens feminism spelar på en ny planhalva. Och det är helt korrekt. Politiska lösningar på kvinnors verkliga problem finns nämligen inte där. 

Har Miljöpartiet någonsin ställt sig frågan; hur mår egentligen kvinnorna i vårt land? Vilka är deras vardagsbekymmer? För resultatet av den feministiska politiken är inget att stoltsera med. 

Sverige har världens enda påstått feministiska regering. Ändå är det här en 12-årig flicka skjuts till döds på öppen gata. Det är här en ung mamma mördas med barnet i famnen. Och det är här kvinnor inte törs gå ut på kvällarna. När regeringen förnekade otryggheten förra året och sa att Sverige aldrig har varit tryggare, då var det Kristdemokraterna som vågade driva en kriminalpolitik som skulle göra gatorna trygga igen. 

800 kvinnor lever på flykt

Miljöpartiet ska inte heller slå sig särskilt hårt för bröstet för regeringens rättspolitik. Gång på gång ser vi fall där rättvisa inte skipas för kvinnor som blivit våldtagna, misshandlade eller inte längre finns vid liv. 

Kvoterade bolagsstyrelser är symbolpolitik – det kommer minsann inte KD slåss för.

I Sverige lever ungefär 800 kvinnor gömda och på flykt från en våldsam och hotfull ex-partner. De vet att bristerna i systemet är så många att samhället inte kan skydda vare sig dem eller deras barn. Då ska inte skattepengar gå till en ny jämställdhetsmyndighet samtidigt som regeringen dragit ner på resurser till flera konkreta verksamheter som hjälper utsatta kvinnor. 

Låt oss påminna om dagens läge

Om regeringspartierna inte förstår varför Kristdemokraterna vill ta fram en ny jämställdhetspolitik, så kommer här en kort påminnelse om läget i Sverige: 

Kvinnor oroar sig för frågor som handlar om att få livet att hålla ihop. Kvinnor är rädda inför och efter sin förlossning. De är oroliga över att det inte finns tillräckligt med förskoleplatser i kommunen. De kan inte garanteras en jämlik vård i hela landet om de skulle drabbas av cancer. Tjejer lever under hedersförtryck. Sjukskrivningar bland kvinnor skjuter i höjden. Det påverkar livsinkomsten långsiktigt men också kvinnors hälsa negativt.

Skyll inte på patriarkala strukturer

Det finns enorma jämställdhetsproblem. Och de beror inte på patriarkala strukturer, utan snarast på att svensk feminism och svensk politik satsat på helt fel saker. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har svikit svenska kvinnor.

Ett av de första uttalande Annika Strandhäll gjorde när hon blev Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, var att säga att hon skulle slåss för kvoterade bolagsstyrelser. Det kallas symbolpolitik – och det kommer minsann inte KD slåss för.

Frågorna som ska utredas

Därför lanserar Kristdemokraterna en arbetsgrupp som ska arbeta med att utveckla svensk jämställdhetspolitik. Arbetsgruppen kommer bland annat utreda frågor som:

Hur stärker vi kvinnors pensioner?

Hur stödjer vi kvinnors företagande och ägande?

Hur förbättrar vi kvinnohälsovården – det vill säga förlossning, mödravård och gynekologi. 

Hur säkerställer vi en trygg och flexibel barnomsorg?

Hur förbättrar vi villkoren inom kvinnodominerande yrken?

Hur skyddar vi kvinnor från hedersförtryck, hedersvåld och kvinnofridskränkning?

Vi vill arbeta fram en riktig jämställdhetspolitik som finner lösningar på de verkliga utmaningar som kvinnor möter. Målet är att kunna göra livet lättare för kvinnor att leva – från BB till pensionen. Miljöpartiets elitfeminism spelar uppenbarligen inte på den planhalvan. 


Av Désirée Pethrus (KD)

Jämställdhetspolitisk talesperson och ordf. för KD: s jämställdhetspolitiska arbetsgrupp för idéutveckling

Sarah Havneraas (KD)

Förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet

LÄS MER: Vänsterfeminister får mig att se rött 

MP:s språkrör lämnar politiken – se hela intervjun: