Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD har missuppfattat energiutmaningen

Elöverskottet i Sverige har aldrig varit större än nu, skriver MP-debattörerna.
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Lorentz Tovatt, energi- och klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: Gaga Photography
Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.
Foto: Fredrik Hjerling

Att KD inte hängt med i den spektakulära teknikutvecklingen visar att de inte bara är ett konservativt parti, de är dessutom uråldriga i sin syn på energisystemet, skriver Lorentz Tovatt och Henrik Ölvebo (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Med en uppsjö av medvetna eller omedvetna missförstånd och halvsanningar beklagar sig KD över påstådd elbrist i Sverige. Sanningen är den motsatta, aldrig tidigare har Sverige haft ett så stort elöverskott som nu. Med mer vind, sol, vätgas och batterier kommer den tunga industrin att kunna ställa om och det är precis det som just nu sker.  

Vind och vatten – inte kärnkraft

Låt oss börja med det som KD missförstått. Den tunga industrins omställning kräver absolut mycket el, men inte på det sätt som KD tror. SSAB:s och LKAB:s omställning bygger på produktion av vätgas för att använda i sina processer. För denna typ av produktion passar stora mängder förnybar el alldeles utmärkt. Det mesta av produktionen planeras ske i norra Sverige, vilket är passande med tanke på hur mycket vind som byggs här och att vi redan har enorma mängder vattenkraft i dessa regioner. Kärnkraften bidrar inte alls till detta. 

Var ska all el komma ifrån om den gröna omställningen ska bli verklighet? frågade sig KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: JESSICA GOW/TT

Överskott motsvarande fyra reaktorer

KD pratar om elbrist, inget kunde vara mer felaktigt. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 har överskottet av el ökat för nästan varje år som gått. Förra året hade vi ett så stort överskott att det motsvarade hela fyra kärnkraftsreaktorer. Detta skiljer sig mot när alliansen styrde Sverige då vi till och från producerade mindre el än vad vi använde på årsbasis. Vi var då beroende av våra grannländers el på ett helt annat sätt än vad vi är i dag. 

KD frågar sig om vindkraften ska sväva fritt i luften. Nej, men de kan flyta på vattnet, de kan vara fastsatta i havsbottnen, de kan ersätta tidigare vindkraft och därmed tredubbla produktionen. Faktum är att vinden är det billigaste sättet att bygga ut fossilfri elproduktion i Sverige idag. Solelen faller också i pris, på en global nivå är solenergin den billigaste energikälla i världshistorien. Att KD inte hängt med i denna spektakulära teknikutveckling visar att de inte bara är ett konservativt parti, de är dessutom uråldriga i sin syn på energisystemet. 

Lagring av el

Den gröna visionen är ett 100 procent förnybart elsystem. Just nu är vi på väg att klara av det – vindkraften byggs ut i en hastighet som nästan kommer upp i den nivå vi byggde kärnkraft under 80-talet. Det är en unik hastighet, även i en global jämförelse. 

Om tre år står vinden för en tredjedel av vår elproduktion. Detta, kombinerat med utbyggnad av olika metoder för att lagra elen och kraftiga investeringar i elnäten, leder oss raka vägen mot målet. Om KD vill anklaga oss för att vara ansvariga för det så är jag den första att tacka för komplimangen.


Av Lorentz Tovatt (MP)

Energi- och klimatpolitisk talesperson

Henrik Ölvebo (MP)

Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare 

0